Marea Britanie: Aproape 2.000 de copii au fost direcţionaţi către un program de „deradicalizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

415 copii de până la zece ani şi peste 1.400 de copii cu vârste între 10 şi 15 ani au fost incluşi în ultimii patru ani în Anglia şi Ţara Galilor într-un program de „deradicalizare”.

Potrivit BBC, programul „Channel” a fost instituit după atacul terorist din Londra, din 7 iulie 2005, soldat cu 56 de victime.

Guvernul spune că programul a fost un succes şi i-a deradicalizat pe subiecţi.

Potrivit datelor furnizate de poliţie, 1.839 de copii au fost raportaţi în program, între ianuarie 2012 şi decembrie 2015, din cauza temerilor că s-ar putea radicaliza. Numărul acestora a crescut în fiecare an, arată datele.

Programul „Channel”, parte a strategiei anti-teroriste a guvernului britanic, se concentrează pe identificarea persoanelor care sunt vulnerabile la a fi atrase de terorism şi pe sprijinirea lor pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Şi cei care riscă să fie atraşi de extremismul de dreapta au fost incluşi în program.

„Channel” este un program bazat pe o intervenţie timpurie, destinat să funcţioneze cu persoane de orice vârstă care riscă să fie exploatate de ideologii extremiste sau teroriste.

Sprijinul acordat subiecţilor este personalizat, şi se poate concentra pe vulnerabilităţile unei persoane cu privire la sănătate, educaţie, locul de muncă sau situaţia locativă. Programul mai include activităţi de mentorat, consiliere confesională şi chiar activităţi „diversioniste” precum sportul.

Oricine poate îndruma o persoană în acest program, inclusiv profesori, cadre medicale, poliţişti, asistenţi sociali, dar şi familia sau comunitatea.

Programul este unul voluntar şi, în cazul copiilor, necesită acordul părinţilor.

Sally Bates, reprezentantă a Asociaţiei Naţionale a Profesorilor (NAHT), spune că este important ca cadrele didactice să îşi poată păzi elevii de extremism şi radicalizare. Ea spune că, în unele cazuri, copiii incluşi în program au vizionat înregistrări ale unor decapitări împreună cu familiile lor.

Alte voci critică, însă, iniţiativa. Ifhat Shaheen spune că fiul ei de 14 ani a fost interogat de oficiali anti-terorism după ce a folosit la şcoală cuvântul „eco-terorist”. Femeia spune că fiul ei a fost dus la o instituţie din Londra şi a fost întrebat dacă este afiliat Statului Islamic.

„Treaba unui profesor nu este să îi spioneze pe copii. Şcolile trebuie să fie locuri sigure unde să poţi avea un dialog şi discuţii deschise. Este dureros să auzi că copii musulmani sunt văzuţi ca infractori din motivele greşite şi dintr-o reacţie exagerată. Asta îi stigmatizează pe musulmani”, crede femeia.

Programul „Channel” este unul voluntar. Dintre cele aproximativ 4.000 de persoane care au fost raportate din 2012, doar câteva sute au acceptat să ia parte la el. Guvernul susţine că programul a schimbat vieţi şi că i-a scos pe subiecţi de pe un drum care ducea către o viaţă periculoasă şi extremis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite