Marcela Topor, noua „primă-doamnă“ a Cataloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua „prima doamnă“ a Cataloniei este o jurnalistă de origine română care pledează pentru separarea acestei regiuni autonome de Spania, un proces care a primit un nou impuls pe fondul blocajului politic de la Madrid.

Jurnalista de origine română, Marcela Topor, este noua „prima doamnă“ a Cataloniei. Ea este căsătorită cu liderul separatist Carles Puigdemont, care a fost ales şef al Executivului Cataloniei.

Marcela Topor este jurnalistă la publicaţia „Catalonia Today“. Ea conduce un program prin care realizează interviuri online, în limba engleză, cu străini stabiliţi în Catalonia.

Marcela îşi susţine soţul în activitatea sa politică. Către sfârşitul anului trecut, jurnalista originară din România a publicat un editorial în care a prezentat „victoria blocului pro-independenţă în Parlamentul catalan“ drept unul dintre momentele-cheie ale anului. De asemenea, ea a sărbătorit „rezoluţia de suveranitate pentru lansarea procesului de creare a unui stat catalan“, iniţiată în ciuda opoziţiei vehemente a guvernului de la Madrid, informează publicaţia Lavanguardia.

Marcela Topor a fost prezentă la inaugurarea în funcţie a soţului ei, ocupând un loc în galeria oficială a Parlamentului catalan.

Carles Puigdemont: „Trăiască Catalonia liberă“

Carles Puigdemont, 53 de ani, a fost învestit, duminică seara, la conducerea Executivului Cataloniei, asumându-şi misiunea de a duce regiunea spre secesiune faţă de Spania, până în 2017.

„Trăiască Catalonia liberă“, a declarat noul şef al Guvernului regional, după ce a obţinut voturile favorabile a 70 din cei 135 de aleşi ai Parlamentului catalan. Potrivit „foii de parcurs“ pentru 18 luni a separatiştilor, autorităţile catalane vor aproba propria Constituţie şi vor începe construirea instituţiilor necesare pentru un stat independent, cum ar fi armata, banca centrală şi sistemul judiciar. „Vom începe un proces extrem de important, fără precedent în istoria noastră recentă, de a crea Catalonia pe care o dorim, de a construi o nouă ţară“, a subliniat Puigdemont.

Planul lui Puigdemont întâmpină o opoziţie feroce din partea Madridului, care a refuzat să permită desfăşurarea unui referendum în Catalonia în 2014, argumentând ca ar contraveni Constituţiei Spaniei.

Blocaj politic la Madrid

În timp ce separatiştii catalani îşi regrupează forţele, blocajul politic de la Madrid continuă. Alegerile legislative din 20 decembrie au dus la un Parlament fragmentat, în care Partidul Popular al premierului încă în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, a pierdut majoritatea absolută şi caută fără succes să formeze o coaliţie de guvernământ.

Rajoy a avertizat duminică seara, cu câteva minute înainte de învestirea lui Puigdemont, că nu va tolera „niciun act“ ce ar pune în pericol unitatea Spaniei.

El speră să ajungă la un acord cu Partidul Socialist, a doua forţă politică în Spania, şi cu formaţiunea politică liberală Ciudadanos pentru a forma un guvern centrat pe apărarea unităţii ţării. Însă liderul socialiştilor spanioli, Pedro Sanchez, a subliniat că partidul său nu va forma o coaliţie cu popularii, în pofida intensificării presiunilor secesioniste în Catalonia. El a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că va căuta în continuare să găsească o majoritate care să reprezinte alternativa la actuala guvernare conservatoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite