Manifestaţii anti-Putin la Moscova şi Sankt Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia moscovită l-a arestat pe Garry Kasparov, fostul campion mondial de şah, totodată liderul opoziţiei ruse, împreună cu alţi 170 de opozanţi ai preşedintelui rus Pentru

Poliţia moscovită l-a arestat pe Garry Kasparov, fostul campion mondial de şah, totodată liderul opoziţiei ruse, împreună cu alţi 170 de opozanţi ai preşedintelui rus

Pentru manifestaţiile anti-Putin care au avut loc sâmbătă în Piaţa Puşkin din capitala Rusiei, au fost desfăşurate forţe de ordine impresionante: circa 10.000 de poliţişti, inclusiv ai brigăzilor mobile, dar şi luptători antitero, care au încercat să împiedice "Marşul disidenţilor". La acesta a luat parte şi unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai lui Vladimir Putin, şahistul Garry Kasparov, totodată lider al Frontului Civic Unic, grupare ce face parte din mişcarea "Altă Rusie", ce-l are, printre membri, şi pe fostul premier rus Mihail Kasianov.

Kasparov, considerat, pentru viitoarele alegeri prezidenţiale, un contracandidat demn de luat în seamă al lui Vladimir Putin, a fost reţinut pentru zece ore, apoi eliberat şi amendat cu 1.000 de ruble (echivalentul a 29 de euro). El a fost acuzat de tulburarea ordinii publice, prin prezenţa la manifestaţia de protest "Marşul disidenţilor", la care au mai luat parte circa 2.500 de persoane. Fostul campion de şah a menţionat că principala problemă nu o reprezintă amenda pe care a primit-o şi cele 10 ore de reţinere, ci faptul că s-a creat un precedent. "Dacă mă vor aresta încă o dată, vor putea să mă bage la închisoare", a spus el.

Manifestaţia a fost declarată ilegală

Autorităţile moscovite nu au autorizat "Marşul disidenţilor", sub pretextul că Piaţa Puşkin urma să fie ocupată de o manifestaţie organizată de "Tânăra Gardă", mişcare a tinerilor care-l susţin pe Putin. Un responsabil al poliţiei a declarat ulterior că Garry Kasparov "s-a îndreptat, înconjurat de susţinători, către Piaţa Puşkin, unde a început să-i provoace în mod brutal pe agenţii de ordine". Pe timpul celor 10 ore de arest, susţinătorii lui Kasparov au manifestat în faţa sediului de poliţie unde fusese închis. Mulţi dintre cei 170 de reţinuţi au fost brutalizaţi. Agenţia Interfax a relatat că, în învălmăşeala generală, au fost arestaţi şi doi jurnalişti ai Agenţiei Reuters.

Kasparov ştie că nu are multe şanse

În martie 2008, Vladimir Putin îşi încheie cele două mandate prezidenţiale de până în prezent, iar Constituţia i-l interzice pe al treilea. Recent, el l-a numit prim-vicepremier pe Serghei Ivanov (fost ministru al apărării). Unii analişti susţin că, prin această "mişcare", Putin a arătat cine este preferatul lui pentru rolul de viitor lider al Kremlinului. În acest context, Kasparov a declarat că, cel puţin pentru moment, şansele sale sunt foarte mici, dar că nu va renunţa la ideea de a deveni preşedintele Rusiei, pentru a înlocui "un regim obscen murdărit de sânge, bani, putere", după cum a declarat într-un interviu acordat publicaţiei britanice "Times".

Confruntări şi la Sankt Petersburg

Mişcările de protest au cuprins şi oraşul Sankt Petersburg, unde poliţiştii au arestat mai multe zeci de persoane. Agenţia Interfax a relatat că, la fel ca la Moscova, protestatarii au fost brutalizaţi în Piaţa Pionierilor, unde a avut loc manifestaţia organizată tot de mişcarea "Altă Rusie".

Printre persoanele reţinute s-a aflat şi Marina Litvinovici, asistenta lui Kasparov, ca şi scriitorul Eduard Limonov, preşedintele partidului naţional bolşevic, de extremă stângă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite