Manifestaţie de amploare la Bruxelles în favoarea independenţei Cataloniei

Manifestaţie de amploare la Bruxelles în favoarea independenţei Cataloniei

Zeci de mii de persoane au manifestat la Bruxelles pentru independenţa Cataloniei Foto: EPA

Aproximativ 45.000 de persoane au manifestat joi în cartierul european al Bruxelles-ului în favoarea independenţei Cataloniei, a anunţat poliţia din capitala Belgiei pe contul său de Twitter.

Ştiri pe aceeaşi temă

Demonstraţia a avut loc ca urmare a apelului lansat de două asociaţii catalane care susţin independenţa regiunii spaniole, transmite AFP, preluată de dhnet.be.
 
Înainte de manifestaţie, organizatorii anunţaseră că se aşteaptă la circa 20.000 de participanţi.
 
„Am venit să ne susţinem preşedintele, care a trebuit să fugă pentru că risca închisoarea în Spania (...), şi pentru a cere Europei să se trezească şi să vadă că în Spania nu este democraţie“, a declarat pentru AFP Montserrat Mante, o pensionară în vârstă de 73 de ani, venită de la Badalona, nu departe de Barcelona, notează News.ro.
 
Mulţi manifestanţi agitau pancarte cu mesajul „Wake Up Europe!“ (Europa, trezeşte-te), iar alte sloganuri luau atitudine faţă de lideri UE.
 
„Democraţia? O apărărm când ne e nouă bine“, se putea citi pe un portret al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, căruia separatiştii catalani îi reproşează că a luat partea Madridului, care a preluat controlul asupra regiunii şi a destituit Guvernul regional care a organizat un referendum de autodeterminare pe 1 octombrie, declarat însă ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei.
 
Între timp, în Catalonia a început campania electorală în vederea alegerilor regionale anticipate, declanşate ca urmare a crizei izbucnite după referendumul din 1 octombrie.
citeste totul despre: