Manchester, oraşul cu cele mai multe limbi străine vorbite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazin alimentar din Manchester a cărui reclamă este în limba arabă FOTO Flickr
Magazin alimentar din Manchester a cărui reclamă este în limba arabă FOTO Flickr

Oraşul englez Manchester este cel în care se vorbesc cele mai multe limbi din lume raportat la numărul de populaţie, potrivit unui studiu britanic recent, anunţă publicaţia franceză La Tribune.

În acest adevărat Babel, se regăsesc peste 150 de limbi vorbite la o populaţie de 480 000 de locuitori, făcând din Manchester, oraşul cu cea mai densă diversitate lingvistică din lume, comparativ cu alte oraşe de dimensiuni comparabile.

Patru locuitori din 10 vorbesc limbi diferite, dintre care unele foarte rare, precum nahuatl, de origine aztecă, sau eleme, un dialect nigerian cunoscut doar de 3000 de oameni în lume.

Engleza ocupă în mod evident primul loc în fruntea listei, urmată surprinzător de urdu, un dialect vorbit de 10 000 de persoane originare de pe sub-continentul indian, dar şi araba, chineza, bengaleza, poloneza, penjabi, somaleza.

Studiul realizat de către o echipă de la universitatea din Manchester este parte a proiectului Multilingual Manchester,care şi-a propus să realizeze o imagine clară a diversităţii lingvistice, şi implicit etnice din oraşul englez, situat în inima ţării. Datele au fost colectate de la autorităţile şi serviciile localem însumându-se peste 100 de rapoarte din 2010 până în prezent, care au stat la baza concluziilor finale, exprimate în studiul prezentat.

Alte date suprinse de cercetarea britanicilor, relevă faptul că pe Twitter au fost trimise din Manchester în ultimele două luni peste 12 000 de mesaje în 50 de limbi.

Din fericire, raportul concluzionează şi faptul că integrarea lingvistică nu este afectată de varietatea largă a dialectelor vorbite în Manchester. Astfel, 80% din locuitori a căror limbă maternă nu este engleza declară că o vorbesc bine şi foarte bine. Rata locuitorilor care declară că nu stăpânesc deloc limba naţională este de doar 3%. Cei 17% care spun că nu se simt în largul lor vorbind engleză sunt mai ales persoane în vârstă.

Manchester este, după Londra, oraşul englez a cărui populaţie a crescut cel mai repede în zece ani, cu o rată de creştere de 19% între 2001 şi 2011 (faţă de o medie naţională de 7%). 1 500 de noi copii de vârstă şcolară continuă să sosească în oraş în fiecare an, conform La Tribune. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite