Mâna Kremlinului sau simpli farsori? Juncker şi Mogherini au fost păcăliţi de două vedete din Rusia că ar vorbi la telefon cu noul premier al Armeniei

Mâna Kremlinului sau simpli farsori? Juncker şi Mogherini au fost păcăliţi de două vedete din Rusia că ar vorbi la telefon cu noul premier al Armeniei

Juncker, Mogherini/ Foto: EPA

Doi cunoscuţi farsori ruşi i-au păcălit pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi pe şefa externelor UE, Federica Mogherini. Cei doi oficiali au crezut că stau de vorbă cu noul premier al Armeniei, fapt ce a ridicat mai multe semnale de alarmă cu privire la încălcarea protocoalelor de securitate, transmite Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Euronews, cele două convorbiri telefonice, ce au durat circa 10 minute fiecare, au avut loc în luna mai, la scurt timp după ce Nikol Pashinyan şi-a început mandatul de prim-ministru al Armeniei.
 
Ce au afirmat Juncker şi Mogherini
 
Convorbirea cu Juncker pare să fi avut loc în 9 mai, aceste referindu-se la decizia preşedintelui Trump de a abandona acordul nuclear cu Iranul, o decizie pe care oficialul european a caracterizat-o ca fiind o „eroare” în falsa convorbire telefonică.
 
„Acest fapt reprezintă un motiv de îngrijorare majoră pentru noi şi pentru mine în mod personal pentru că sunt de părere că reprezintă o eroare majoră, pe care Trump a făcut-o ieri seară”, a afirmat Juncker. „Noi ca europeni, vom rămâne în acest acord (...) nu vrem să destabilizăm regiunea”, a completat acesta.
 
Juncker s-a referit din nou la Donald Trump atunci când Alexey Stolyarov, unul dintre cei doi farseori, a afirmat că Statele Unite pun presiune pe Armenia şi că este nevoie de intervenţia Uniunii Europene. „Din păcate suntem nevoiţi mereu să-i explicăm mereu lui Trump cum funcţionează lumea. El n-are nici cea mai mică înţelegere despre cum stau lucrurile. Ne vom asigura că va înţelege ce se întâmplă în Armenia”, a afirmat Juncker, după cum reiese din înregistrarea audio.
 
Cei doi au discutat şi despre pasiunile muzicale ale lui Juncker pentru muzica armenească, şi Stolyarov a pomenit un concert al trupei System of a Down, al cărui solist, Serj Tankian, este de origine armean.
 
 
Şi şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, în discuţia purtată cu cei doi, nu a dat înapoi de a oferi asigurări Armeniei în faţa presiunilor Rusiei. „Nu vă aflaţi momentan în cel mai calm context geo-politic, dar puteţi avea încredere că vom fi alături de voi atunci când va trebui”, a afirmat oficialul european.
 
Purtătorii de cuvând ai celor doi oficiali europeni nu au negat veridicitatea înregistrărilor audio publicate de către Euronews. Purtătorul de cuvânt al lui Juncker a afirmat că „Preşedintele iubeşte Armenia. Oricine îl sună, chiar şi într-o zi de sărbătoare, acesta e fericit să discute despre muzica şi bucătăria armenească”.
 
Oamenii Kremlinului sau simpli farsori?
 
 
Multe voci, în special din Occident, i-au acuzat pe cei doi ruşi, Stolyarov şi Kuznetsov (foto sus), care sunt cunoscuţi după numele lor „de scenă” Lexus şi Vovan, că ar avea legături cu Kremlinul în special din cauza faptului că reuşeşc să stabilească aceste convorbiri telefonice cu liderii europeni. O altă victimă celebră a celor doi a fost şi fostul şef al Foreign Office, Boris Johnson.
 
Cei doi au negat că ar avea legături cu autorităţile de la Moscova. „Ne facem slujba fără a primi ordine de la Kremlin. Am făcut glume similare şi cu oficiali ruşi, miniştri, guvernatori, doar că în acest moment politica internaţională e mult mai interesantă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările