Malta: fiul jurnalistei asasinate acuză guvernul de complicitate la crimă

Malta: fiul jurnalistei asasinate acuză guvernul de complicitate la crimă

Maltezii cer dreptate în cazul jurnalistei Daphne Caruana Galizia FOTO Times of Malta

Fiul jurnalistei malteze ucise luni în urma exploziei unei bombe plasate sub maşina sa a acuzat Guvernul de complicitate la crimă, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sunteţi complice, sunteţi vinovaţi de cele întâmplate“, a scris pe pagina sa de Facebook Matthew Caruana Galizia, membru al Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

El l-a criticat pe premierul Joseph Muscat şi anturajul său, acuzându-i că au umplut guvernul, poliţia şi tribunalele de „escroci“.

Mama sa, Daphne Caruana Galizia, ale cărei dezvăluiri despre corupţie au provocat alegeri anticipate, a fost ucisă luni într-o explozie puternică. În urma exploziei, autoturismul său a fost aruncat pe un teren vecin.

„Nu voi uita niciodată cum alergam în jurul vâlvătaiei de pe câmp, încercând să deschid uşa în timp ce claxonul continua să sune. M-am uitat pe jos şi am văzut bucăţi din mama mea peste tot în jur“, a povestit Matthew Caruana Galizia.

„Iată cum arată un război şi trebuie ca acest lucru să se ştie. Suntem un popor în război împotriva statului şi a crimei organizate, care nu se deosebesc unul de celălalt“, a adăugat el.

Luni seara, mii de persoane s-au reunit spontan, cu lumânări în mână, la Sliema, lângă La Valletta, pentru a aduce un omagiu fostei jurnaliste, numite de Politico „un WikiLeaks întreg într-o singură femeie“.

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, şi-a exprimat indignarea pe Twitter, promiţând o recompensă de 20.000 de euro pentru orice informaţie ce ar duce la condamnarea asasinilor jurnalistei.

Daphne Caruana Galizia a lucrat pentru mai multe instituţii media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul său, unde a făcut mai multe dezvăluiri despre premier şi anturajul său. Jurnalista a murit la vârsta de 53 de ani.

La rândul său, premierul maltez a denunţat un act „barbar“ şi a ordonat forţelor de ordine să-şi concentreze toate eforturile pentru aducerea autorilor atacului în faţa justiţiei.

„Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democraţia şi libertatea noastră de exprimare“, a declarat Joseph Muscat.

„Nu voi avea linişte până când nu se va face dreptate“, a dat asigurări el, lansând un apel la unitate naţională.

Plasarea de bombe sub maşini nu este o noutate pentru Malta. De fapt, micuţa ţară din Mediterana a înregistrat cinci atacuri de acest tip în ultimele 13 luni, soldate cu trei morţi şi doi grav răniţi. Până în prezent, a fost vorba de reglări de conturi între grupări criminale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările