„Malta Files“: Investigaţie de presă la nivel european privind culisele paradisului fiscal din Malta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 13 instituţii europene de presă a început vineri publicarea aşa-numitelor „Malta Files“ - o anchetă  privind „culisele paradisului fiscal“ maltez, relatează AFP. La această investigaţie au lucrat, timp de patru luni, 49 de jurnalişti din 16 ţări, iar rezultatele vor fi prezentate în cursul următoarelor două săptămâni.

Dezvăluirile vin în contextul în care pe data de 3 iunie vor avea loc în Malta alegeri legislative anticipate.

Site-ul francez de investigaţii Mediapart promite o prezentare a „paradisului fiscal puţin cunoscut, care prezidează Uniunea Europeană până pe 30 iunie“, afirmând că micuţul arhipelag maltez, care are 430.000 de locuitori, provoacă celorlalte ţări europene pierderi anuale „de două miliarde de euro din venituri fiscale“.

Potrivit Mediapart, articolele care vor apărea în următoarele două săptămâni vor face referire la „optimizări şi evaziuni fiscale, spălări de bani şi corupţie“ şi se vor baza pe „lista completă a persoanelor şi entităţilor implicate în cele 53.247 de societăţi înregistrate în Malta“. 

Conform cotidianului italian „L'Espresso“, care face parte din grupul celor 13 instituţii de presă implicate în anchetă,  Italia este „de departe“ ţara cel mai des întâlnită în „Malta Files“, cu aproape 8.000 de societăţi malteze controlate de acţionari italieni. 

„Alături de întreprinzători care au creat sau transferat activităţi reale, există şi o armată de emigraţi din calea fiscului. Emigraţi de lux. Există oameni politici, manageri, industriaşi, finanţişti, oameni din domeniul divertismentului, precum şi un număr mare de persoane legate de clanuri mafiote“, a scris vineri cotidianul în ediţia sa online.

În Franţa, Mediapart a evocat grupuri precum „Bouygues, Total, BASF şi Ikea“ şi bănci precum „REYL şi JP Morgan“, notează France-Presse, preluată de dhnet.be.

În Germania, săptămânalul „Der Spiegel“ a pus pe listă BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch şi Rheinmetall. 

Totodată, potrivit publicaţiei germane citate, Lufthansa are 18 filiale în Malta, unde şi-a instalat „casa de pensii“.

Contactate de „Der Spiegel“, firmele vizate au dat asigurări că prezenţa lor în Malta este „legală“ şi declarată la fiscul maltez.

 

Pe data de 10 mai, ministrul de Finanţe al landului german Renania de Nord-Westfalia, Norbert Walter-Borjans, făcea referire la o anchetă ce viza 2.000 de societăţi-fantomă înregistrate în Malta, unele dintre ele fiind legate de mari grupuri germane şi suspectate de fraudă. Însă Guvernul maltez a respins acuzaţiile. 

Iar vineri seară, după apariţia informaţiilor legate de ancheta celor 13 instituţii media, un purtător de cuvânt al Ministerului maltez de Finanţe a declarat pentru AFP: „Nu avem nimic de adăugat la ceea ce am spus deja“.

Mai multe voci din La Valetta, capitala Maltei, afirmă că dezvăluirile fac parte dintr-o campanie condusă de Germania şi Luxemburg în cadrul unei „competiţii“ pentru recuperarea firmelor britanice care îşi caută refugii în Uniunea Europeană, după Brexit (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, n. red.).

În plus, în Malta vor avea loc alegeri generale anticipate pe data de 3 iunie. Premierul de stânga Joseph Muscat s-a decis să-şi pună funcţia în joc din cauza unor suspiciuni care planează asupra unor apropiaţi ai săi în scandalul Panama Papers.

După ce ministrul Energiei şi şeful de cabinet al lui Muscat au fost acuzaţi că au conturi off-shore în Panama, şi soţiei sale i s-a imputat acelaşi lucru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite