Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele avionului doborât în Ucraina FOTO Reuters
Rămăşiţele avionului doborât în Ucraina FOTO Reuters

Un avion Malaysia Airlines a fost doborât în Ucraina, în apropierea graniţei cu Rusia. Zborul MH17 zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Experţii sunt împărţiţi în păreri. Unii spun că ucrainenii sunt vinovaţi, alţii că ruşii.

Cum ar fi fost doborât avionul?

Expertul Jonathan Beale de la BBC News spune că avionul a fost doborât la o altitudine de 10000 de metri, cu o rachetă sol-aer, ghidată prin radar. Acest lucru sugerează că avionul nu a fost doborât de de un sistem portabil, care nu ajunge la o distanţă atât de mare. O altă posibilitate teoretică e ca avionul să fi fost doborât de către un avion de luptă.

Statele Unite vor avea acces la imagini prin satelit care vor identifica exact tipul de rachetă folosit.

CIteşte totul despre avionul prăbuşit în estul Ucrainei. 

„Blestemul“ Malaysian Airlines: de ce e în pragul falimentului şi ce şanse sunt să pici cu avionul în ziua de astăzi

Ucraina s-a speriat?

Potrivit expertului în aviaţie, maiorul Charles Hayman, “avionul e posibil să fi zburat pe linia defensivă dintre Ucraina şi Rusia. E posibil ca ucrainenii să se fi panicat, să creadă că e un avion ostil şi să-l fi dat jos. Poate a fost confuzie la centrul de apărare aeriană din Ucraina”.

Expertul a declarat pentru Sky News că “se pare că cineva nu a reuşit să identifice un avion civil şi l-a doborât”.

Au antecedente ruşii?

Unii experţi vorbesc despre faptul că e vorba de rebelii susţinuţi de către Rusia. Luni, rebelii au doborât un avion militar cargo al ucrainenilor. Rebelii şi-au asumat responsabilitatea pentru doborârea avionului Antonov AN-26, deşi ministrul apărării din ucraina, Valeri Heletei, susţine că racheta putea fi acţionată şi din Rusia.

Heletei a menţionat că avionul zbura la o altitudine prea mare pentru a fi o ţintă pentru rebelii separatişti.

De asemenea, miercuri seară, un avion de vânătoare ucrainean a fost doborât de o rachetă aer-aer, trasă dintr-un avion rus. Autorităţile ucrainene acuză Moscova de faptul că susţine insurgenţa din estul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate din Ucraine, Andrei Lisenko a declarat că pilotul avionului Sukhoi 25 a reuşit să părăsească avionul înainte ca acesta să se prăbuşească.


 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/malaysia-airlines" target="_blank">View the story "Malaysia Airlines" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite