Nu, nu ştim rezultatele alegerilor, dar ştim sigur că Maia Sandu a învins mafia de la Chişinău.

Alegerile de astăzi au arătat în modul cel mai clar care este procentul celor care ar susţine o eventuală unire a Republicii Moldova cu România la acest moment. Dacă astăzi cetăţenii ar fi chemaţi la vot ca să aleagă pentru Unirea cu România, procentele adunate de Igor Dodon ar fi cele care s-ar opune, iar cele adunate de Maia Sandu ar fi cele pentru.

Acest lucru este bun deoarece procentele unioniste vor păstra trendul de creştere, în timp ce opozanţii tind să scadă(chiar şi cu trecerea timpului - schimbul de generaţie).

Scorul este unul excepţional, iar el reprezintă o victorie românească, o victorie unionistă. Faptul că unul din doi cetăţeni a ales calea românească Europeană, după furturile din ultimii ani, arată puterea românismului din Republica Moldova.

Cifrele arată că unionismul a avut un succes formidabil. Igor Dodon va avea acum în cale jumătate din populaţie unionistă.

Acest lucru în contextul în care secţiile de votare din diaspora europeană au fost închise cu mult timp înainte din lipsă de buletine de vot. Câteva mii de voturi au dispărut pentru simplul motiv că cineva nu şi-a dorit vreo surpriză din Europa, de acolo de unde Maia Sandu deţinea o majoritate covârşitoare. La Londra, Bolognia, Bucureşti, Paris şi în alte colţuri ale lumii nu s-a putut vota. Drepturile cetăţenilor au fost încălcate.

Mii de cetăţeni au fost aduşi la vot din regiunea transnistreană în mod organizat. Nu este greu de înţeles pentru cine au fost aduşi ei să voteze.

Şi cu toate acestea: unul din doi moldoveni au ales să voteze pentru România, căci votul lor nu este un vot pentru Europa, calea europeană fiind compromisă de clasa politică. România a picat iar bine prin faptul că mimarea integrării europene a dus la asocierea clasei politice cu această idee şi nu cu cea unionistă. În acest moment Unionismul pare a fi singura scăpare.

Igor Dodon şi partidul socialist a ajuns la maximul ce îl pot acumula. Este vorba de cei înclinaţi spre Rusia şi de cei dezgustaţi de hoţia politicienilor autodeclaraţi mişeleşte ca fiind pro-europeni. De aici încolo el va începe a scădea, iar unionismul va începe să crească.

Ori să începi a creşte de la 50% este foarte bine.

Votul a fost eminamente geopolitic. Nu a mai contat frauda, nu au mai contat scandalurile, oamenii au votat pentru Vest sau pentru Est, sau mai bine zis împotriva Estului şi împotriva Vestului.

Unioniştii au făcut diferenţa nu doar în turul I, dar mai ales în turul II. Rusia nu a reuşit să acumuleze decât 50% cu tot efortul său, iar România, prin politica din ultimii ani a reuşit astăzi o victorie răsunătoare:unul din doi moldoveni au ales România, cu tot blocajul mediatic existent dincolo de Prut.

Cel care va fi preşedinte nu va putea să nu ţină cont de acest procent extrem de important, indiferent ce şi-ar fi dorit el în realitate. Să nu ţii cont de el înseamnă instabilitate.

Acesta este efectul campaniilor de informare duse de voluntarii unioniştii, de cei care au ales să nu se îmbarce politic şi să apere singura şansă reală a românilor basarabeni.

Maia Sandu a învins deoarece a arătat că se poate face politică şi cu resurse puţine, a arătat că se poate face politică şi cu decenţă. Maia Sandu a luat unul din două voturi şi a fost cel mai credibil candidat al orientării pro-Vest. Nu discursul pompos dus doar în campania electorală atrage unionismul, ci cel sincer, clar şi pragmatic.

Maia Sandu a învins deoarece a distrus politica Rusiei la Chişinău, iar de aici încolo procentele pro-est se vor duce mult în jos.

Maia Sandu a învins deoarece nici un preşedinte nu va putea să mai întoarcă procetele pe care ea le-a adunat şi care forţează Republica Moldova să meargă în aceeaşi direcţie. Cum va putea un preşedinte să refuze dreptul electoratului european, slăbit şi aşa în procente de politica mafiotă dusă la Chişinău în ultimii ani.

România a învins deoarece prin investiţiile făcute dincolo de Prut a reuşit să contrabalanseze rezonabil furturile şi imaginea negativă făcută Europei de către clasa politică. România a reuşit în ultimii ani să se adreseze direct administraţiilor locale, să ducă bani direct la comunităţi.

România a învins pentru că a reuşit să facă acest lucru cu resurse puţine dar cu mult suflet şi în contextul în care media de la Chişinău este preponderent de limbă rusă.

Unionismul a salvat Moldova prin faptul că a reuşit să arate şi să menţină procente ridicate pentru calea europeană. Unionismul este asociat în Republica Moldova cu tinereţea, cu occidentul, cu România, cu intelectualitate. Tocmai de aceea unionismul are viitor şi a dat astăzi Republicii Moldova un viitor.

La momentul editării acestui articol nu se cunosc rezultatele votului.