Mai multe state membre UE condamnă Ungaria din cauza noii legi anti-LGBTQ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO EPA-EFE
Viktor Orban FOTO EPA-EFE

13 state membre UE au condamnat, joi, noua lege anti-LGBTQ din Ungaria, care interzice „afişarea şi promovarea homosexualităţii” în rândul persoanelor cu vârste de sub 18 ani, relatează Reuters şi Politico.

Declaraţia a fost semnată de Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlandă, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Spania şi Suedia şi condamnă amendamentele legislative din Ungaria drept „o formă flagrantă de discriminare bazată pe orientare sexuală, identitate şi expresie de gen”, spunând că „merită să fie condamnată”.

Declaraţia a fost adoptată în timpul unei întâlniri a tuturor statelor UE în Luxemburg pentru examinarea stării în care se află statul de drept în Ungaria, în contextul unor îngrijorări crescânde cu privire la indepedenţa puterii judiciare şi a libertăţii presei.

Ministrul suedez a declarat că legea maghiară este „grotescă”, omologul său olandez a cerut Budapestei să o anuleze, în timp ce şeful diplomaţiei irlandeze a spus că Executivul blocului european ar trebui să dea Ungaria dea în judecată la instanţa superioară a UE.

Austria a afirmat că este greşit ca Ungaria să includă prevederile anti-LGBTQ într-un proiect de lege care penalizează pedofilia.

Sosind marţi la aceeaşi şedinţă, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că legea vizează doar pedofilii.

„Legea îi protejează pe copii prin aceea că afirmă dreptul exclusiv al părinţilor de a-şi educa copiii cu privire la orientarea sexuală până la vârsta de 18 ani. Această lege nu spune nimic despre orientarea sexuală a adulţilor”, a spus el.

Ceilalţi miniştri au vorbit, de asemenea, despre îngrijorările legate de libertatea presei în Ungaria, precum şi despre îngrijorările legate de revizuirea curentă care are loc în justiţia din Polonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite