Mai e PSD un partid pro-european?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„NATO şi UE au finanţat şi susţinut public statul paralel”. Afirmaţia îi aparţine liderului PSD, Liviu Dragnea. A făcut-o la o zi după ce 100 de mii de membri ai partidului său au fost aduşi la Bucureşti, pentru a protesta împotriva „statului paralel”, o expresie bizară cu care e descrisă, în chip peiorativ, independenţa justiţiei.

             

Declaraţia lui Dragnea descrie Uniunea Europeană ca sponsor al celui mai important inamic al PSD. Ea ne obligă, de aceea, să ne întrebăm dacă respectivul partid mai e pro-european sau nu. Pentru a răspunde, voi observa, mai întâi, că declaraţia a fost făcută după ce, în urmă cu trei luni, deputaţii europeni aleşi pe listele PSD votaseră împotriva propunerii Comisiei Europene de a activa articolul 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei, pentru nerespectarea domniei legii. Deşi unii s-au mirat, votul respectiv prelungea atitudinea guvernelor PSD faţă de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, instrument inventat de Comisia Europeană pentru a întări independenţa justiţiei în România.

Dosarul MCV e, de altfel, îngropat, pentru că, în loc să rezolve problemele semnalate de Comisie, pesediştii şi aliaţii lor preferă să descrie MCV ca pe un instrument de aservire. De rezolvarea problemelor din MCV depinde, după cum se ştie, şi intrarea în Schengen. Or, guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă n-au mişcat un deget în relaţia cu statele-membre care se opun intrării României în spaţiul de liberă circulaţie, aşa că la Bruxelles multă lume crede că proiectul a fost, de fapt, abandonat.

Mergând pe firul istoriei recente, vom descoperi că debutul atitudinii anti-europene a PSD e în vara lui 2012. A doua suspendare a lui Traian Băsescu a generat atunci o revoltă împotriva felului în care e înţeleasă „domnia legii” la Bruxelles. De atunci încoace, PSD a mers din rău în mai rău, încercând parcă să convingă lumea că nu suntem în UE, ci în exterior. În aceste condiţii, e greu de imaginat cum va gestiona guvernul de la Bucureşti prima preşedinţie a Consiliului UE, pe care România o va asuma în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2019.

PSD nu e singurul partid aflat la putere în Europa care îşi exprimă neputinţa din politica de acasă aruncând vina pe UE. Interesant în contextul românesc este, însă, altceva. Dragnea a pus pe lista neagră şi NATO. E prima dată, din 1999 încoace, când o voce social-democrată critică deschis alianţa nord-atlantică. Acum două decenii, Iliescu & co. făceau praf coaliţia de la putere pentru că aceasta susţinea acţiunea aliaţilor în Kosovo. După 2-3 ani s-au schimbat. Acum par să revină la scepticismul arătat, în anii nouăzeci, şi faţă de Uniunea Europeană, şi faţă de NATO. Vă las să răspundeţi singuri la întrebarea din titlu...      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite