Mafia în vremea coronavirusului: ajutor din interes pentru săraci, acaparări de afaceri şi aşteptarea fondurilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupările mafiote profită din plin de catastrofa sanitară din Italia, ajutându-i pe cei mai vulnerabili în scopul de a-şi atrage bunăvoinţa.

Mafia speculează pe seama crizei de sănătate din Italia, avertizează jurnalistul şi scriitorul Roberto Saviano. Potrivit acestuia, mafia distribuie produse alimentare şi contribuie la acordarea de bani celor mai defavorizaţi pentru a-şi atrage bunăvoinţa.

Grupările mafiote încearcă totodată să acapareze afaceri aflate în dificultate cu intenţia de a le folosi pentru obţinerea unor fonduri europene ce urmează să fie alocate Italiei în vederea revenirii din criza economică provocată de noul coronavirus.

„Mafia asta şi aşteaptă, o criză”, pentru ca societăţile care îi cad victime să revină apoi cu noi parteneri ce au legături cu aceste organizaţii criminale, a declarat Saviano într-o discuţie purtată cu mai mulţi jurnalişti.

„Dacă Europa nu intervine în scurt timp, înmulţirea banilor mafioţi care se află deja în Germania, Franţa, Spania, Olanda, Belgia va fi necontrolabilă”, a adăugat jurnalistul italian, a cărui faimă se datorează în principal cărţii „Gomorra”, în care descrie activitatea obscură a mafiei napolitane.

În afară de furnizarea de hrană persoanelor sărace, la Napoli, cămătarii au anulat dobânzile datoriilor acestora la ordinul Camorrei, a precizat el.

„În ce scop? Pentru (a obţine, n. red.) servicii” la schimb, a explicat Saviano, care trăieşte în prezent la New York sub protecţia poliţiei. Serviciile ar putea consta în voturi la alegeri sau împrumutarea numelor pentru diverse contracte, a continuat el.

Ziarul german „Die Welt” a confirmat această analiză. „În Italia, mafia aşteaptă doar o nouă ploaie de bani de la Bruxelles”, avertizează „Die Welt”, atrăgând atenţia asupra unei eventuale acordări „fără limite” şi „fără niciun control” a fondurilor UE în legătură cu criza COVID-19.

Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio a reacţionat imediat, calificând aceste comentarii drept „ruşinoase” şi „inacceptabile”.

La sfârşitul lui martie, generalul Giuseppe Governale, şeful Direcţiei de Investigaţii Anti-Mafia (DIA), semnala că organizaţiile mafiote din Italia caută oportunităţi de investiţii după criză, când se va pune accentul pe relansarea economică. Miliarde de euro vor fi pompate în vederea ieşirii din recesiune, iar mafioţii ştiu cum să îşi ia partea din fondurile publice. „Pentru ei va fi o ocazie unică, dar ne dăm seama de acest lucru şi vom adopta contramăsuri", a dat asigurări şeful DIA într-un interviu acordat DPA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite