Mafia TVA a declanşat războiul diplomatic dintre Ungaria şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe publicaţii din Ungaria susţin că mafia TVA, respectiv o organizaţie criminală care eludează plata Taxei pe Valoare Adăugată, având protecţie la nivel înalt, la Budapesta, a determinat SUA şi UE să treacă la sancţiuni drastice la adresa unor oficiali şi oameni de afaceri apropiaţi de guvernul Orban.

La cinci zile după izbucnirea scandalului diplomatic ungaro-american, respectiv interdicţia de a intra pe teritoriul american pentru şase funcţionari guvernamentali sau persoane aflate în strânsă legătură cu guvernul maghiar, informaţiile despre identitatea celor în cauză se află în continuare în ceaţă. 

Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta, a spus de la bun început că partea americană nu va dezvălui numele celor în cauză, iar Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, s-a deplasat la Washington, marţi, dar nu a reuşit nici el să obţină lista neagră a acestora, deşi a avut conovorbiri cu funcţionari ai Departamentului de Stat, inclusiv cu Victoria Nuland.

 Oficialităţi americane au explicat că, potrivit legislaţiei SUA, ele nu au dreptul să dezvăluie identitatea celor care au interdicţie de a pătrunde pe teritoriul american, dar indiciile care s-au dat ar face posibil guvernului Ungariei să afle despre cine este vorba. În aceste condiţii, dezvăluirile făcute de diferite publicaţii nu înseamnă o certitudine sută la sută dar, potrivit unor analişti se apropie de adevăr.

Aceste dezvăluiri se referă mai puţin la persoane şi mai mult la motivele care au determinat această măsură, cu totul excepţională în relaţiile diplomatice dintre două ţări. Mai multe publicaţii din Ungaria susţin că ar fi vorba despre mafia TVA, respectiv o organizaţie criminală care a reuşti să eludeze plata TVA, cea mai mare în Europa (27 la sută).  Astfel s-a creat o concurenţă neloială pentru firmele străine dar şi ungureşti care se conformează legii.
 

Taxă de protecţie 


Pe de altă parte, se pare că, liderii unei organizaţii apropiate  de guvern ar fi cerut „bani de protecţie” de la reprezentanţi ai societăţii producătoare de ulei comestibil Bunge, cu capital american.  Firma a fost  de asemenea afectată de evaziunea fiscală a unor societăţi ungureşti.. Dar ea nu este singura societate americană , afectată de această situaţie se află şi firmele Cargill şi Archer Daniels Midland Company, de asemenea din industria alimentară. Numai că acestora nu li s-ar fi cerut „taxe de protecţie“.

Potrivit site-ului maghiar Index, firmele americane au sesizat în urmă cu doi ani oficialităţile ungare în legătură cu manipulările de TVA ale unor firme . Oficialii maghiari s-au justificat că nu au capacitatea şi tehnica de a contracara situaţia, iar americanii le-au oferit ajutor sub forma unor cursuri de pregătire, instruire şi mijloace tehnice. Numai că serviciile vamale ungureşti nu au agreat şi nu au acceptat ajutorul. 

Chiar şi Ambasada Olandei a încercat să intervină deoarece unul dintre şefii firmei cu capital  american care a suferit din cauza concurenţei neloiale a evazioniştilor era cetăţean olandez. La început, firmele americane au făcut cercetări pe cont propriu şi au descoperit numeroase ilegalităţi. Cu toate datele adunate, s-au prezentat la Oficiul pentru impozite pentru a sprijini şi accelera lupta împotriva eludării plăţii TVA. 

Dar demersul lor a fost inutil, autorităţile financiare neluând nici un fel de măsuri împotriva celor în cauză. Dimpotrivă, se pare că autorităţile ungare au început controale chiar la firmele care au făcut denunţul. Acest fapt a convins partea americană, scrie Index, că firele merg până la cele mai înalte sfere deoarece, discuţiile avute cu NAV (Oficiul de impozite şi vămi) nu au avut nici un rezultat şi nu s-au înregistrat progrese. 

Firmele au cerut de mai multe ori guvernului ungar să reducă TVA în ramurile industriei alimentare deoarece este cauza principală a evaziunilor.

Faptul că Washingtonul deşi cunoşteau situaţia, nu au intervenit mai devreme s-a datorat intenţiei SUA de a nu influenţa cele trei cicluri electorale care s-au desfăşurat în aceste luni în Ungaria, susţin analiştii maghiari.

.

Parlamentul European critică lipsa de democraţie din Ungaria

O confruntare vehementă s-a desfăşurat marţi la Strasbourg la şedinşa plenară a Parlamentului European. În cadrul acesteia, stânga, ecologiştii şi liberalii au criticat practicile nedemocratice ale guvernului Orban, iar dreapta şi extrema dreaptă le-a luat apărarea, a relatat cotidianul “Nepszabadsag”. 

De această dată, motivul a fost atacul guvernului Orban împotriva unor organizaţii ale societăţii civile, mai ales  împotriva celor finanţate de guvernul norvegian. Potrivit unui reprezentant al socialiştilor europeni, guvernul Orban “care ia ca exemplu de urmat. China, Turcia şi Rusia”, consideră organizaţiile societăţii civile care se bucură de fonduri străine ca servind interese străine. În Ungaria, a mai spus acesta, alegerile sunt libere, dar nedemocratice. Au fost criticate şi conceptul de “stat neliberal”, lansat de Orban la Şcoala de vară de la Balvanyos-Tuşnad.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite