Mafia a ajutat, în anii '90, la construirea portul Gioia Tauro, din Italia. Acum este un centru global de trafic de cocaină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un port la construirea căruia mafia din Calabria a contribuit în anii 1990 a devenit atât de crucial pentru crima organizată încât aproape toată cocaina confiscată care intră în Italia pe mare trece pe acolo. Un expert în crimă organizată a declarat pentru VICE Eorld News că acesta este nucleul celui mai influent grup mafiot din lume.

Un nou raport al unităţii antidrog din această ţară a dezvăluit că 97% din cele aproape 14 tone de cocaină intrate anul trecut în Italia prin Marea Mediterană au fost descoperite în Gioia Tauro, un port din regiunea sud-vestică a Calabriei - o zonă dominată de 'Ndrangheta, cea mai influentă organizaţie mafiotă din lume. Mafioţii nu numai că au finanţat o parte din construcţia portului, dar companiile controlate de ei au fost implicate în construirea şi exploatarea acestuia. 

În ultimii doi ani, în timp ce capturile de cocaină au scăzut în celelalte două porturi principale de pe coasta de vest, Genova şi Livorno, acestea au crescut în Gioia Tauro. Un total de 13,3 tone de cocaină a fost interceptat în port - situat în Marea Tireniană, - în 2021, de aproape şase ori mai mult decât cele 2,3 tone de cocaină confiscate acolo în 2011. 

Volumul de droguri confiscate în porturi reflectă adesea cantitatea de droguri care trece prin acestea. Se estimează că, pentru fiecare kilogram găsit de autorităţi, în medie, alte cinci kilograme trec nedetectate în mâinile bandelor criminale. Din punct de vedere statistic, echivalentul a aproximativ 70 de milioane de saci de aproximativ 70 de milioane de grame de cocaină de înaltă puritate a fost trecută cu succes prin Gioia Tauro anul trecut. 

Raportul unităţii antidrog a declarat că volumul de cocaină confiscat la Gioia Tauro „confirmă rolul fundamental şi primordial pe care acest port continuă să îl joace" în industria ilegală a drogurilor din Italia. 

De îndată ce portul a fost deschis pentru afaceri în 1995, cele mai puternice clanuri locale 'Ndrangheta din zonă, familia Piromalli-Molé din Gioia Tauro şi familia Pesce din Rosarno, au început să îşi ude ciocul, cerând operatorilor portului o taxă de securitate de 1,50 dolari pentru fiecare container.  

Un raport privind influenţa mafiei în Gioia Tauro, elaborat pentru Comisia Europeană în 2012, a concluzionat că „internaţionalizarea activităţii 'Ndrangheta în anii '90 a mers în paralel cu construirea Gioia Tauro". În raport se afirma că crima organizată s-a „bucurat de un profit” ca urmare a operaţiunilor portuare, în care „întreaga gamă de activităţi interne sau subcontractate este influenţată de mafie, de la gestionarea distribuţiei şi expedierii până la controlul vamal şi depozitarea containerelor”. În timpul unui proces, s-a constatat că 35 la sută din întreprinderile care operează în port aveau legături cu mafia.

Anna Sergi, profesor de criminologie şi crimă organizată la Universitatea din Essex, specializată în 'Ndrangheta, a declarat că forţele de poliţie naţionale şi Europol estimează că mafia calabreză controlează aproximativ două treimi din comerţul cu cocaină din Europa.

O investigaţie a poliţiei de anul trecut, care a dus la arestarea a 49 de persoane, a scos la iveală că mafia calabreză a reuşit să controleze organismele oficiale prin influenţarea alegerilor locale. Într-un alt caz, autorităţile portuare au găsit dovezi că în port era amenajat un laborator de rafinare, pregătire şi ambalare a cărămizilor de cocaină de către o echipă de sud-americani care avea legături cu mafia.

A existat o serie de operaţiuni poliţieneşti şi procese care au vizat şi au scos la iveală influenţa mafiei în Gioia Tauro, precum şi o serie de confiscări uriaşe de droguri în port. În luna decembrie a anului trecut, poliţia italiană a descoperit trei tone de cocaină ascunse în două transporturi de banane, alune şi maşini de spălat.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite