MAE: Turistul român din Creta depistat cu COVID-19 a ajuns pe insulă cu o cursă charter cu escală la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul turist din Creta depistat pozitiv la coronavirus este o româncă
Primul turist din Creta depistat pozitiv la coronavirus este o româncă

Turista română testată pozitiv la coronavirus a ajuns în insula grecească Creta joi, 2 iulie, cu o cursă charter cu escală la Atena, fiind singurul pasager despitat cu COVID-19 până la acest moment.

UPDATE Conform unor informaţii neconfirmate încă oficial, turista testată pozitiv la testul pentru coronavirus are cetăţenie română însă trăieşte în Germania. Aceasta a ajuns în Creta joi cu o cursă Der Touristic. 
....

„Cu referire la situaţia unui turist român depistat pozitiv cu COVID-19 la sosirea în Insula Creta, MAE precizează că, potrivit informaţiilor preliminare comunicate de autorităţile elene la solicitarea reprezentanţilor misiunii diplomatice a României la Atena, persoana în cauză a sosit în Republica Elenă la data de 2 iulie cu o cursă aeriană charter cu escală la Atena, destinaţia finală fiind Insula Creta“, se arată într-un comunicat de presă remis „Adevărul“ de Ministerul român al Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, toţi pasagerii cursei respective au fost testaţi la sosire pentru COVID-19, iar rezultatele testelor prelucrate până la acest moment au confirmat un singur caz pozitiv. „În prezent, cetăţeanul român este în autoizolare la hotel, urmând ca, în cursul zilei de 5 iulie, să fie transportat la o unitate hotelieră desemnată ca locaţie pentru carantină. Conform datelor oficiale comunicate de către autorităţile elene, o anchetă epidemiologică vizând contacţii direcţi ai persoanei depistate pozitiv este în curs. Persoanele depistate pozitiv vor fi plasate în carantină, iar cele cu rezultat negativ al testării îşi vor putea continua sejurul“, menţionează oficialii MAE.

Primele avione charter care au zburat din România în Grecia după redeschiderea aeroporturilor au fost organizate, miercuri, 1 iulie, de Christian Tour. O cursă a fost în Creta (Heraklion), iar cealaltă în Rhodos. În ambele cazuri, autorităţile elene au efectuat testarea în cazul tuturor pasagerilor, nu aleatoriu, aşa cum este procedura la ora actuală.  Toţi cei aproximativ 400 de pasageri au primit rezultatul negativ.

„În Rhodos, a venit chiar ministrul Turismului de Grecia, împreună cu partenerul nostru de acolo, pentru a întâmpina turiştii. În primele două zboruri directe, în Rhodos şi Creta, au fost testaţi toţi turiştii, nu aleatoriu, pentru că voiau să existe o bază de date permanentă, dar niciun turist nu a stat în autoizolare sau în carantină. Au fost 200 într-un avion şi 200 în celălalt. Testul tuturor a ieşit negativ. Azi (n. red. - sâmbătă) am avut următorul zbor în Creta, ca atare rezultatele le vom afla de abia mâine (n. red. duminică)”, a declarat Marius Berca, director operaţional de la Christian Tour.

Niciun alt charter din România nu a efectuat curse în Creta. Toţi ceilalţi turoperatori vor începe cursele de săptămâna viitoare.

Autorităţile din Grecia continuă să efectueze teste aleatoriu şi printre turiştii care se duc cu autocarul. Sunt alese trei-patru persoane, în funcţie de punctajul care le-a ieşit în urma completării formularului de pe Internet, pus la dispoziţie de Guvernul elen.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 19 iunie - 3 iulie 2020, au fost depistate pozitiv la coronavirus un număr total de 266 de persoane, din care 93 venite din afara graniţelor ţării.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite