Notre Dame a fost la 30 de minute de distrugerea completă. Primele dezvăluiri ale muncitorilor care restaurau catedrala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj incendiu Notre Dame

Catedrala Notre Dame a fost la 15-30 de minute de distrugerea completă, pompierii având un scurt interval de a opri extinderea incendiului la turnurile cu clopote. În timp ce specialiştii evaluează pagubele şi caută să securizeze structura catedralei, preşedintele Macron propune reconstruirea în decurs de 5 ani.

GALERIE FOTO

Dacă flăcările ar fi cuprins cadrul din lemn al turnurilor ar fi determinat căderea clopotelor – cel mai mare dintre ele cântărind 13 tone – antrenând probabil prăbuşirea ambelor turnuri.

Dezastrul a fost evitat de pompierii care şi-au riscat viaţa stingând focul din interior prin crearea unui zid de apă între flăcări şi cele două turnuri de pe faţada vestică, relatează The Guardian.

Dezvăluirea a apărut în urma interogării muncitorilor implicaţi în restaurarea monumentului în vederea stabilirii cauzelor incendiului devastator. 

În vreme ce peste 650 de milioane de euro s-au strâns în doar câteva ore ca răspuns la campania de restaurare lansată de Macron, acuzaţii mai vechi referitoare la fragilitatea catedralei au ieşit din nou la iveală.

Catedrala aflată în proprietatea statului s-a aflat ani de zile în mijlocul disputei dintre acesta şi arhidieceza Parisului cu privire la finanţarea restaurării balustradelor căzute, a garguielelor şi a faţadelor crăpate. Jean-Michel Leniaud, preşedintele consiliului ştiinţific de la National Heritage Institute, a spus că „Lipsa unui efort real de întreţinere şi a unei atenţiii zilnice în privinţa unei construcţii atât de importante au dus la această catastrofă.”

Bolta catedralei Notre Dame FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Catedrala Notre-Dame FOTO EPA-EFE

Într-o apariţie televizată surpriză preşedintele Macron a declarat că doreşte ca în cinci ani catedrala să fie din nou completă. „Incendiul de la Notre Dame ne aminteşte că istoria noastră e o curgere neîntreruptă, astfel că provocările ni se vor ivi mereu în cale. Vom reconstrui o Notre Dame cu mult mai frumoasă decât a fost – şi vreau să facem asta în următorii 5 ani. Putem reuşi,” a spus el.

Adjunctul ministrului de interne, Laurent Nunez Nunez, a spus: „Am identificat câteva vulnerabilităţi în special la nivelul boltei şi naosului nordic.” Arhitecţii au descoperit trei mari găuri în structură, localizate la spirale, naos şi bolta naosului nordic. Cea mai mare parte a grinzilor acoperişului au fost arse, iar bucăţi din bolta din beton ce suţinea acoperişul s-au prăbuşit.

În timpul vizitei ministrului de interne Christophe Castaner marţi după-amiaza lumina pătrunzând prin găurile din acoperiş a dezvăluit crucea galbenă strălucind de deasupra statuii Pietà a lui Nicolas Coustou. Marea Orgă din secolul al XVIII-lea cu 8000 de tuburi a fost afectată doar de apă, iar inspecţiile preliminare au indicat că vitraliile au supravieţuit flăcărilor au comunicat oficialii. Picturile înnegrite de fum vor fi duse la Muzeul Luvru unde vor fi uscate şi restaurate.

Imagini din dronă: cum arată catedrala Notre Dame după incendiul devastator

Citeşte şi:

 

Pompierii francezi i-au răspuns lui Trump de ce nu au folosit avioane-cisternă pentru a stinge incendiul de la Notre-Dame

„Îngerul de la Notre-Dame“: un preot erou şi-a riscat viaţa pentru a salva Coroana cu Spini a lui Iisus

Primele imagini cu Notre-Dame desfigurată de flăcări

Marile întrebări apărute după incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite