Macron îi spune lui Putin că aşteaptă o „clarificare” în cazul Navalnîi: Este o „tentativă de omor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni cu omologul său rus Vladimir Putin despre cazul Navalnîi şi a cerut „să se facă lumină pe deplin şi imediat” cu privire la această „tentativă de omor prin otrăvire”, relatează AFP.

„O clarificare este necesară din partea Rusiei, în cadrul unei anchete credibile şi transparente”, i-a cerut şeful statului francez omologului său rus.

„Franţa împărtăşeşte, pe baza propriilor sale analize, concluziile mai multora dintre partenerii săi europeni cu privire la fapte de otrăvire cu un agent neurotoxic Noviciok”, i-a spus Macron lui Putin.

Într-un comunicat, Kremlinul respinge afirmaţiile lui Macron, apreciindu-le „nepotrivite”.

Un laborator din Franţa şi un altul din Suedia au confirmat rezultatul testelor făcute de Germania precum că opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok, a anunţat luni Guvernul german.

„Trei laboratoare au prezentat în mod independent proba că un agent neurotoxic din gama Noviciok este cauza otrăvirii”, a rezumat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

Această otravă a fost folosită deja împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în 2018, în Anglia.

Considerat o armă chimică, Noviciok se prezintă cel mai adesea sub formă de pudră fină, susceptibilă să pătrundă în porii pielii sau în căile respiratorii.

Folosirea Noviciok „constituie o gravă încălcare a Convenţiei privind interzicerea armamentului chimic”, a subliniat Berlinul.

De partea rusă, poliţia a anunţat vineri că vrea să-l interogheze pe Aleksei Navalnîi, aflat în prezent într-un spital din Germania.

Autorităţile ruse resping din start varianta otrăvirii, susţinând că analizele efectuate în timpul spitalizării opozantului la Omsk, în Siberia, înainte de a fi transferat în Germania, nu au scos la iveală urme de substanţe toxice în organismul opozantului lui Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite