Macron îl primeşte sâmbătă pe Trump la Elysée, după care cei doi vor lua masa cu soţiile lor; ceremonie la Arcul de Triumf duminică; manifestaţii anti-Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emmanuel Macron îl primeşte sâmbătă pe Donald Trump la Palatul Elysée, după care vor lua masa împreună cu soţiile lor, cu ocazia comemorărilor centenarului sfârşitului Primului Război Mondial, a anunţat joi preşedinţia franceză, relatează Reuters.

Preşedinţii francez şi american vor discuta tête à tête începând de la ora loală 11.05 (12.05, ora României), după care delegaţiile lor li se vor alătura la ora locală 11.30 (12.30, ora României).

Melania Trump urmează să fie primită de către Brigitte Macron, iar cele două cupluri vor lua masa împreună, ulterior.

Cei doi lideri urmează să se reîntâlnească duminică dimineaţa, la ceremonia tradiţională de la 11 noiembrie, sub Arcul de Triumf, la Paris, în prezenţa altor zeci de şefi de stat şi de guvern, între care preşeintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel.

TRUMP, ABSENT LA FORMUL PĂCII DE LA PARIS

Pe de altăparte, Trump nu va participa, duminică, la un Forum al Păcii, organizat la iniţiativa şefului statului francez, relatează AFP.

Întrebat de AFP despre o eventuală absenţă a lui Donald Trump şi o participare a preşedintelui rus Vladimir Putin la această reuniune, istoricul Justin Vaisse, unul dintre membrii echipei de organizatori a formului a răspuns afirmativ.

”Formul Păcii de la Paris” se desfăşoară de duminică şi până marţi, în marea hală Villette, iar la el iau parte lideri, decidenţi, activişti care urmează să dezbată pe teme de cooperare internaţională şi guvernanţă mondială.

Participnaţii la eveniment urmează să pledeze pentru salvarea multilateralismului în afacerile internaţionale, aflat în dificultate în ultima perioadă în urma apariţiei unor lideri ca Donald Trump, care consideră că interesele ţărilor lor sunt mai bine apărate printr-o abordare tranzacţională şi bilaterală.

”Obiectivul este să se spună că există multe forţe în sistemul internaţional - state, ONG-uri, fundaţii, intelectuali, întreprinderi şi alţii - care consideră că este necesară a lume a regulilor, o lume deschisă şi o lume multilaterală şi că trebuie ca această lume să se regrupeze şi să se apare”, explica Justin Vaisse săptămâna trecută pentru AFP. ”Dacă cei cărora nu le place multilateralismul nu vin, nu este grav”, aprecia el.

Emmanuel Macron pledează cu regularitate în favoarea apărării ordinii multilaterale şi avertizează cu privire la conflicte pe care le poate provoca sfârşitul ei.

10.000 DE MEMBRI AI FORŢELOR DE SECURITATE MOBILIZAŢI PE 11 NOIEMBRIE

Aproape 10.000 de membri ai forţelor de securitate urmează să fie mobilizaţi la Paris, cu scopul de a securiza comemorările de la 11 noiembrie şi Forumul Păcii, sâmbătă şi duminică, la care asistă numeroşi şefi de stat şi de guverne, a anunţat joi ministrul francez de Interne Christophe Castaner, relatează AFP.

”Parisul va primi 98 de delegaţii străine, 72 de şefi de stat sau de guvern, atât la comemorările sfârşitului Primului Război Mondial, cât şi la Forumul Păcii”, a subliniat el.

”Aproape 10.000 de (membri ai) forţelor de securitate vor fi mobilizaţi pentru a securiza ansamblul dispozitivului - locul unde se adună autorităţile (...), dar şi diverse locuri în care se pot aduna manifestanţi”, a precizat el.

Ministrul de Interne s-a declarat ”senin şi încrezător”. ”Însă va trebui să fim extrem de atenţi”, mai ales cu privire la ”riscul terorist” şi la cel al ”mişcării radicale”, a subliniat ministrul.

Perimetre de securitate şi măsuri de control urmează să fie instalate în jurul diverselor locuri în care au loc comemorări, potrivit Prefecturii de Poliţie.

Acest lucru se va întâmpla de asemenea la Muzeul Orsay, care va găzdui sâmbătă seara un dineu oferit de preşedintele Emmanuel Macron celor 72 de şefi de stat şi de Guvern, dar şi în zona Philarmonie, în nordul Parisului, unde se va desfăşura un concert pentru mai mulţi membri ai delegaţiilor străine.

O manifestaţie împotriva venirii preşedintelui american Donald Trump a fost autorizată în Place de la République, duminică, la ora locală 14.00 (15.00, ora României), unde sunt aşteptaţi ”câteva mii” de manifestanţi, potrivit PP, care se pregăteşte de un ”risc de degenerare”.

Şase simpatizanţi ai ultradreptei au fost arestaţi marţi în Franţa. Ei plănuiau, potrivit unor surse apropiate anchetei, să acţioneze violent împotriva preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite