Macron îl primeşte pe Putin la reşedinţa sa de vacanţă

Macron îl primeşte pe Putin la reşedinţa sa de vacanţă

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin la Versailles, la 29 mai 2017 FOTO EPA

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl primeşte luni după-amiază pe omologul său rus Vladimir Putin la fortul Brégançon pentru a discuta asupra unor mari dosare internaţionale cu câteva zile înainte de deschiderea summitului G7, de unde Rusia a fost exclusă după anexarea Crimeei, în martie 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul de la Kremlin este aşteptat la fortul Brégançon, reşedinţa preşedintelui francez pentru luna august, în jurul orei locale 16.00 (17.00 ora României). După declaraţii în faţa presei, cei doi lideri, care s-au văzut ultima oară la summitul G20 de la Osaka, desfăşurat la sfârşitul lui iunie, au pe agendă diferite crize internaţionale.

Dialogul „este necesar cu acest mare vecin“, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul preşedinţiei franceze, în contextul în care Moscova are relaţii complicate cu occidentalii.

Libia, Iran, Siria şi Ucraina vor fi principalele crize de pe agenda acestei „vizite de lucru“, potrivit Elysee.

Alegerea lui Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei este văzută ca o oportunitate la Paris în vederea soluţionării conflictului armat din Donbas, unde trupele guvernamentale ucrainene încearcă să tempereze de cinci ani încoace rebeliunea separatiştilor proruşi.

„Principalul subiect va fi reînvierea Acordurilor de la Minsk“ pentru pace în estul Ucrainei, spune Aleksandr Baunov, analist la Centrul Carnegie.

„Principala promisiune a noului preşedinte ucrainean este încheierea războiului. Vladimir Putin este pregătit pentru relansarea (eforturilor de pace, n. red.) în cazul acordării unui statut federal Donbasului“, adaugă el.

„Există o şansă reală de progres, iar Macron este interesat să pună capăt războiului din Donbas pentru a intra în istorie, precum s-a întâmplat cu Nicolas Sarkozy în cazul Georgiei“, subliniază el.

În privinţa Siriei şi Iranului, Parisul afirmă că vrea să ceară preşedintelui rus „să-şi facă uz de influenţă“ asupra aliaţilor săi.

Franţa consideră „foarte preocupantă“ situaţia din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, unde regimul duce o ofensivă împotriva rebelilor cu sprijinul aviaţiei ruse.

„Un nou summit cvadripartit (Rusia, Franţa, Germania, Turcia) va fi probabil evocat“ asupra acestui subiect, precizează Kremlinul.

În plus, Franţa speră într-o susţinere mai mare a Rusiei în salvarea acordului privind programul nuclear iranian, scrie AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: