Macron este pregătit să reunească Bulgaria şi Macedonia de Nord pentru un acord bilateral în vederea deschiderii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez deschide discuţiile despre aderarea Macedoniei de Nord la UE     FOTO Profimedia
Preşedintele francez deschide discuţiile despre aderarea Macedoniei de Nord la UE     FOTO Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat pregătit, luni, 6 iunie, să primească la Paris, „când va veni momentul”, autorităţile Bulgariei şi Macedoniei de Nord în vederea încheierii unui acord bilateral care să permită deschiderea negocierilor pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, relatează Le Figaro.

Franţa, care deţine preşedinţia rotativă a UE până la 1 iulie, susţine, „de mai multe săptămâni”, găsirea unei soluţii la disputa dintre cele două ţări, a reamintit Palatul Elysée după discuţii cu preşedintele bulgar, Rumen Radev, şi premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevs.

În cadrul acestor discuţii, Emmanuel Macron şi-a exprimat ”sprijinul deplin pentru un acord între cele două ţări, care să contribuie la relaţii de bună vecinătate” şi ”concretizarea perspectivei europene a Macedoniei de Nord”.

Sofia a blocat aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană în noiembrie 2020 din cauza unor dispute legate de limbă şi istorie.

Înaintea acestei decizii, Skopje se confrunta ani de zile cu dreptul de veto al Greciei, care i-a refuzat numele de Macedonia, precum şi numele provinciei ei de nord, invocând o o uzurpare a moştenirii sale istorice.

Atena şi-a ridicat veto-ul abia în 2018, când menţiunea „de Nord” a fost adăugată la denumirea ţării.

Cinci ţări sunt în prezent candidate oficial la UE, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania şi Turcia. În 2019, preşedintele Emmanuel Macron s-a opus prin veto, împreună cu alte două state membre, începerii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, pe motiv că nu erau îndeplinite condiţiile pentru o extindere a UE de către aceste două ţări.

Vă recomamdăm să citiţi şi 

Armata SUA încă încearcă să identifice zeci de aviatori morţi la Ploieşti, în atacul îndrăzneţ asupra „benzinăriei lui Hitler”

Experţii occidentali susţin că războiul din Ucraina se mută pe apă. Marea Neagră, următorul front

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite