Macron şi Merkel vor semna un nou tratat de cooperare franco-germană

Macron şi Merkel vor
semna un nou tratat de cooperare franco-germană

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel FOTO Arhivă

Emmanuel Macron şi Angela Merkel vor semna, la 22 ianuarie, un nou tratat de cooperare franco-germană, a anunţat marţi Palatul Elysée.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noul tratat de cooperare franco-germană va fi semnat la Aachen, în Germania, şi „va avea la bază soclul fondator al Tratatului de la Elysée din 1963, care a contribuit pe larg la reconcilierea istorică“ dintre cele două ţări, arată un comunicat al preşedinţiei franceze, potrivit Le Courrier Picard.

Este vorba de prima întâlnire din 2019 dintre preşedintele francez şi cancelarul german. Ei s-au mai întâlnit la Aachen la 10 mai 2018, cu ocazia înmânării premiului Carol Cel Mare lui Macron.

„Tratatul de la Aachen va consolida legăturile deja strânse dintre Germania şi Franţa, în special în domeniile politicii economice, politicii externe şi de securitate, educaţiei şi culturii, cercetării şi tehnologiei, climatului şi mediului, dar şi în materie de cooperare între regiunile frontaliere şi între societatea civilă“, subliniază Elysée.

„Cele două ţări îşi propun (...) să aprofundeze angajamentul comun în favoarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite şi democrate“, explică preşedinţia franceză.

Tratatul de la Elysée a fost semnat la 18 ani de la căderea regimului nazist. A fost extins de-a lungul anilor, în special în 1988, de către cancelarul Helmut Kohl şi preşedintele François Mitterrand, prin lansarea unor comitete franco-germane pentru securitate şi politică economică şi monetară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: