Macron insistă cu ideea apropierii Rusiei de Europa. Ce propune preşedintele francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emmanuel Macron insistă cu ideea apropierii Rusiei de Europa, liderul de la Elysee propunând, la o reuniune cu ambasadorii străini, o „regândire a relaţiilor“ cu Moscova.

„Este o greşeală produndă să împingi Rusia departe de Europa“, şi-a început pledoaria Macron, citat de AFP.

„Ştiu că mulţi dintre voi au trebuit“ să lucreze la dosare prin care au ajuns „să nu aibă încredere în Rusia, uneori în mod întemeiat“, a continuat preşedintele francez.

„După prăbuşirea Zidului Berlinului, şi noi am structurat relaţia (cu Rusia, n. red.) pe neîncredere, printr-o succesiune de neînţelegeri. Nu sunt deloc naiv atunci când doresc restructurarea acestei relaţii“, a adăugat el.

„Dacă nu vom şti la un moment dat să facem ceva util cu Rusia, vom rămâne cu o tensiune profund sterilă, vom continua să avem conflicte îngheţate peste tot în Europa, vom avea o (…) scenă a unei lupte strategice între Statele Unite şi Rusia, prin urmare vom continua să avem consecinţe ale Războiului Rece pe teritoriul nostru“, a insistat liderul de la Elysee.

„Trebuie explorate în mod strategic căile unei asemenea apropieri şi puse condiţiile noastre. (…) Trebuie să avansăm pas cu pas“, a subliniat Macron, la opt zile de la întrevederea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin la Fortul Bregancon.

Primindu-l pe liderul de la Kremlin, Macron a pledat pentru o „Rusie europeană“. Mai mult, el s-a exprimat în favoarea revenirii la formatul G8, cu reintegrarea Rusiei, exlusă din acest club select al ţărilor industrializate după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în martie 2014. Emmanuel Macron s-ar fi înţeles în acest dosar cu omologul său american Donald Trump, potrivit CNN. Ori Rusia nu a înapoiat Crimeea şi a rămas activă în susţinerea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk s-a opus total acestei idei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite