Macron îl îndeamnă pe Putin să urmeze linia democraţiei: „Eu cred într-o Rusie europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, luni, că Moscova trebuie să respecte principiile democratice şi că este corect ca dialogul dintre cele două ţări să meargă mai departe, în contextul unor crize internaţionale, informează Reuters.

Macron, care-l găzuieşte pe Putin la reşedinţa sa de vară din sudul Franţei, a precizat că speră ca cei doi lideri vor face progrese spre o rezolvare paşnică a crizei din Ucraina, după ce preşedintele Zelenski i-a întins o ramură de măslin liderului rus. 

„În această vară am făcut apel la libertatea de a protesta, libertatea de exprimare, libertatea de opinie şi libertatea de a participa la alegeri, care ar trebui respectate pe deplin în Rusia, ca în orice altă ţară membră a Consiliului Europei”, a declarat Macron în cadrul unei conferinţe de presă dinaintea întâlnirii bilaterale.

„Pentru că eu cred într-o Rusie europeană”, a adăugat el.

Moscova a fost zguduită de proteste săptămânale în ultima lună, după ce autorităţile le-au interzis candidaţilor din opoziţie să candideze pentru alegerile locale din septembrie.

Macron şi Putin au afirmat că vor discuta despre cum să detensioneze problema Iranului, despre conflictul din Siria şi controlul armamentului.

Putin i-a spus omologului său francez Emmanuel Macron că nu vede nicio alternativă la formatul „Normandia” al şefilor de stat în ceea ce priveşte criza din Ucraina, dar nu a confirmat că va participa la un nou summit pe acest subiect.

Liderul de la Kremlin a precizat că discuţiile telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-au oferit motive discrete de optimism, dar a subliniat că el consideră că orice întâlnire care are scopul de a soluţiona criza din Ucraina ar trebui să producă un rezultat pozitiv.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite