Macron îi ia faţa lui Trump: China va cumpăra avioane Airbus de 30 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping si Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Xi Jinping si Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

În timp ce preşedintele american Donald Trump face eforturi pentru a încheia un acord comercial cu China, preşedintele Emmanuel Macron a obţinut un contract de 30 de miliarde de euro în domeniul aeronautic, cu Beijingul, luni, scrie Politico.

China a încheiat un acord pentru a achiziţiona 300 de aeronave de la Airbus, în timpul vizitei de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Franţa. Valoarea înţelegerii este de două ori mai mare decât fusese anunţat anul trecut, şi doar sporeşte problemele producătorului american Boeing, ale cărui avioane 737 MAX au fost reţinute la sol în toată lumea, în această lună, după două accidente fatale.

Acordul încheiat în Franţa va intensifica presiunea pe Trump, pentru ca liderul american să-şi respecte promisiunea unui acord comercial cu China. Această înţelegere a părut că se confruntă cu turbulenţe săptămâna trecută, când Trump a avertizat că tarifele impuse pe importurile din China vor rămâne „pentru o perioadă de timp semnificativă”, chiar dacă un acord va fi încheiat între Washington şi Beijing.

Macron a subliniat, luni, „progresul colosal” de care este nevoie pentru a echilibra comerţul între cele două ţări, în timp ce a aclamat o mulţime de acorduri semnale în sectoarele de sănătate, infrastructură, transport, energie regenerabilă şi financiar.

„În sectorul aeronautic, încheierea de astăzi a unui contract mare în ceea ce priveşte avioane A320 şi A350 este o evoluţie importantă şi un semnal excelent în contextul actual,” a spus Macron în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său chinez, la Palatul Elysee.

Referindu-se la implicaţiile geopolitice ale acordului, Xi a spus că „o Europă unită şi prosperă corespunde cu viziunea noastră asupra unei lumi cu mai mulţi poli.” Potrivit ziarului Ouest-France, acesta a adăugat că „China va susţine întotdeauna integrarea Europei şi dezvoltarea sa,” şi a insistat că Europa este „un pol major.”

Încercând să minimalizeze orice risc al unei lupte a modelelor rivale într-o regiune în care atât Parisul, cât şi Beijingul încearcă să-şi exercite influenţa, Macron a spus: „În Africa nu suntem rivali strategici, dar putem fi parteneri mai buni pe termen lung în domeniile securităţii, educaţiei, infrastructurii şi dezvoltării.”

Acordurile merg mai departe decât domeniul aeronautic

Cele două ţări s-au înţeles să permită exporturi de pui din Franţa în China, potrivit Le Figaro. De asemenea, compania franceză de energie EDF şi China Energy Investment Corporation au semnat un acord de 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea unui parc eolian offshore în China.

BNP Paribas, Eurazeo şi China Investment Corporation au semnat un memorandum de înţelegere pentru cofinanţare cu Banca Chinei care ar putea, potrivit francezilor, să ajungă la aproximativ 6 miliarde în următorii trei ani.

Schneider Electric şi China Power Construction Corporation au ajuns la un acord strategic care ar putea, de asemenea, să atingă 6 miliarde de euro, privind modernizarea fabricilor, mai scrie Le Figaro. CMA-CGM şi China State Shipbuilding Corporation au semnat un acord global de cooperare şi de construire a 10 noi nave maritime, cu o valoare estimată la 1,2 miliarde de euro.

Deşi Macron a salutat „mesajele de deschidere ale Chinei,” el a subliniat şi „nevoia ca firmele franceze să aibă un acces mai bun pe pieţele chineze.”

Deşi Macron vede avantajele pieţei chineze în acorduri precum cel cu Airbus, strategia sa mai largă este defensivă. „Perioada naivităţii europene s-a încheiat,” a spus preşedintele francez la o reuniune a liderilor UE de săptămna trecută, făcând apel la o abordare europeană unită în ceea ce priveşte China.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite