Macron a discutat cu Putin şi Zelenski pe tema crizei ruso-ucrainene: Dialog „dificil” cu liderul de la Kremlin şi solidaritate cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin, care au discutat vineri la telefon timp de aproximativ oră şi jumătate despre situaţia sanitară din cauza pandemiei de COVID-19 şi despre criza ucraineană, au „constatat un dezacord”, dar au convenit asupra „necesităţii unei dezescaladări”.

„Preşedintele rus a reiterat, fără vreo surpriză, motivele care au condus la situaţia actuală, în opinia sa vina NATO că s-a apropiat de Rusia”, a anunţat vineri Palatul Elysée.

Macron a îndemnat, la rândul său, Rusia „să respecte suveranitatea statelor”, în vederea unei „încrederi” şi „securităţii” în Europa.

„S-a constatat dezacordul, însă cei doi preşedinţi sunt de acord asupra unei continuări a dialogului şi ca europenii să ia parte la acest dialog”, potrivit preşedinţiei franceze.

Palatul Elysée, care evocă un dialog „dificil” cu Moscova, anunţă că „preşedinţii (francez şi rus) au convenit că există o cale către o dezescaladare şi către un dialog structurat”.

Mişcări militare importante sugerează că Rusia pregăteşte o invazie a Ucrainei, cel mai probabil începând din Donbas (est).

Aceste manevre creează îngrijorare şi l-au determinat pe Emmanuel Macron să-l întrebe pe Vladimir Putin ce intenţii are.

„Preşedintele rus a negat intenţii ofensive şi şi-a exprimat dorinţa să avansăm împreună în aplicarea acordurilor (de pace) de la Minsk”, potrivit preşedinţiei franceze, care subliniază că obiectivul este o concentrare asupra unei „dezescaladări”.

După convorbirea la telefon cu Putin, Macron a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

El a reiterat „deplina solidaritate a Franţei cu Ucraina” şi „hotărârea sa de a apăra integritatea teritorială şi suveranitatea acestei ţări într-un context foarte volatil”.

Macron şi Zelenski „au convenit să continue eforturile în favoarea dezescaladării şi dialogului, în cadrul unor negocieri în formatul Normandia, sub egida Franşei şi Germaniei, în vederea punerii aplicare a acordurilor (de pace) de la Minsk”, potrivit preşedinţiei franceze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite