Macron lansează critici la adresa „profitorilor de război“ care fac bani de pe urma agresiunii ruse în Ucraina

Macron lansează critici la adresa „profitorilor de război“ care fac bani de pe urma agresiunii ruse în Ucraina

Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Emmanuel Macron îi critică pe „profitorii de război care fac mulţi bani din petrol şi gaze naturale”. Preşedintele francez de declară nemulţumit de scumpirea energiei şi spune că acest fenomen nu se explică doar prin contextul declanşat de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Producătorii fac superprofituri din petrol şi gaze naturale”, a denunţat Macron marţi, în conferinţa sa de presă, după summitul G7.

Preşedintele francez s-a întrebat despre „justificarea producţiei reale pentru ca preţurile să se scumpească atât de mult”, transmite „Le Figaro”, potrivit news.ro.

„Avem azi anumiţi producători şi mulţi speculanţi, care fac mulţi bani din contextul geopolitic. Poate, oare, să dureze acest lucru? Nu!”, a denunţat şeful statului francez.

Macron a denunţat deja un „impozit din afară” şi faptul că „banii contribuabilului nu are vocaţia să-l plătească”.

„Avem sisteme şi pieţe dereglementate din cauza războiului, avem oameni care au speculat de pe urma războiului, iar azi există care fac mulţi bani din război”, a denunţat el.

„Îi numim profitori de război”, a tunat Macron.

În pofida unor măsuri de protecţie impuse de către statul francez începând din 2021 în privinţa preţului energiei, Macron vrea „reguli de funcţionare a pieţei electricităţii”.

„Nu pot să înţeleg cum putem accepta atât de mult timp ca banii contribuabilului din ţara noastră să fie folosiţi la ajutarea gospodăriilor să poată trăi pe timp de război şi că, în afara de asta, există oameni care se îmbogăţesc mult pe timp de război”, a denunţat Macron.

Şeful statului francez consderă că dacă organizaţiile însărcinate cu aceste probleme nu reuşesc să oprească această „explozie” a preţurilor, „vom avea o problemă, o problemă politică” şi că „există o parte a ecuaţiei pe care nu o poate explica”.

El a rezumat absurditatea situaţiei energetice citând un serial francez de animaţie „Les Shadocks”, care are drept deviză butada „dacă nu există soluţie e pentru că nu există problemă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările