Macron declară război „separatismului islamic”: control strict al finanţării moscheilor, fără imami importaţi şi restricţionarea homeschooling-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat înăsprirea mai multor legi în vederea combaterii a ceea ce liderul francez numeşte „separatism islamic”.

Emmanuel Macron a anunţat, într-un discurs mult anticipat de cetăţenii francezi, că o minoritate din cei aproximativ şase milioane de musulmani de pe teritoriul Franţei sunt pe cale să formeze o „contra-societate”. Pentru a combate acest lucru şi pentru a apăra valorile laice ale republicii, Macron a propus o serie de noi reglementări, precum supravegherea mai strictă a procesului de şcolarizare al musulmanilor în sistemul francez ori controlarea finanţărilor externe ale lăcaşurilor de cult musulmane. 

Anunţul făcut de Macron vine în contextul unei presiuni crescânde din partea unei părţi a publicului francez care se teme de extremismul islamist. Măsurile anunţate, însă, au fost aspru criticate de mai mulţi activişti musulmani care îl acuză pe liderul francez de represiune împotriva religiei lor. Franţa, ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din Europa, este adepta unei interpretări stricte a separaţiei religiei de instituţiile publice. În consecinţă, mulţi musulmani se plâng că autorităţile folosesc principiului laicismului pentru a le interzice mai multe practici specifice, precum purtarea hijab-ului.

„Eforturile noastre se întreaptă către contracararea celor care o iau razna în numele religiei, în timp ce căutăm să-i protejăm pe acei musulmani care sunt cetăţeni ai republicii”, a spus Macron. Preşedintele francez a declarat că extremismul islamist reprezintă un pericol major pentru Franţa pentru că pune legile religioase deasupra celor laice, lucru care ar rezulta, conform acestuia, în „crearea unei contra-societăţi”. „Islamul este o religie aflată în criză peste tot în lume, nu vedem aceste lucruri doar în ţara noastră”, a mai adăugat Macron, scrie The Guardian.

Discursul a enumerat în termeni generali mai multe măsuri care vor fi detaliate în următoarele săptămâni, urmând ca proiectul de lege să fie prezentat la începutul lunii decembrie. Printre măsurile menţionate, se numără şi o monitorizare strictă a organizaţiilor sportive şi alte tipuri de asociaţii pentru a nu deveni o acoperire pentru radicalizare, precum şi interzicerea practicii prin care imami sunt trimişi în Franţa din afara ţării şi supravegherea atentă a finanţării lăcaşurilor de cult. „Scopul este liberarea Islamului practicat în Franţa de influenţe străine”, a spus Macron, anunţând că toate organizaţiile musulmane care primesc în vreo formă finanţare din partea statului francez vor trebui să semneze o „chartă laică”.

Macron a mai anunţat şi restricţionarea învăţământului făcut acasă, departe de sistemul public de educaţie, şi a declarat că Franţa este obligată să facă mult mai multe decât în prezent în vederea oferirii de oportunităţi economice comunităţilor de imigranţi. Preşedintele francez a adăugat că golul lăsat de intervenţiile publice deficitare a fost umplut adesea de organizaţii radicale şi că Franţa poartă o parte importantă de vină pentru situaţia economică a acestora. „Am creat şi noi propriul separatism în multe zone. Am concentrat în anumite locuri populaţii de aceeaşi origine şi religie, iar asta a creat dificultăţi economice şi educaţionale”, a spus preşedintele Franţei. 

Discursul lui Macron vine într-un context specific, notează BBC. În ultimele luni, preşedintele francez a purtat o serie de discuţii cu lideri religioşi şi intelectuali, iar anunţul făcut vineri trebuie luat ca un semn că Macron vrea să poarte o dezbatere sinceră despre pericolul extremismului islamic. Pe lângă acest lucru, mulţi analişti văd discursul şi ca o tentativă a preşedintelui de a câştiga puţină simpatie din partea votanţilor de dreapta înainte de alegerile prezidenţiale din 2022. 

Săptămâna trecută, un bărbat a rănit două persoane în apropierea fostului sediu al revistei Charlie Hebdo, un act denunţat de guvern drept „terorism islamic”. În 2015, jihadiştii au ucis 12 persoane în interiorul sediului şi în împrejurimi pentru a răzbuna publicarea de către revistă a unei caricaturi a profetului Mahommed. Musulmanii din Franţa au condamnat violenţele de săptămână trecută şi unii au reacţionat critic faţă de măsurile anunţate de Macon. „Într-un discurs de o oră, Macrion a îngropat laicitatea, a dat apă la moară extremei drepte, stângii anti-musulmane şi a pus în pericol vieţile elevilor musulmani cerând limitarea învăţământului de acasă în mijlocul unei pandemii”, a scris, pe Twitter, Yasser Louati, activist pentru drepturile omului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite