Macron îi cere lui Lukaşenko să renunţe la putere: „Nu acceptă logica democraţiei, se agaţă cu forţa”. Preşedintele francez este aşteptat luni în Lituania

Macron îi cere lui Lukaşenko să renunţe la putere: „Nu acceptă logica democraţiei, se agaţă cu forţa”. Preşedintele francez este aşteptat luni în Lituania

Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu acordat săptămânalului „Journal du dimanche” că liderul de la Minsk Aleksandr Lukaşenko „trebuie să plece”, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ceea ce se întâmplă în Belarus este o criză de putere, o putere autoritară care nu poate accepta logica democraţiei şi care se agaţă cu forţa. Este clar că Lukaşenko trebuie să plece”, a declarat Macron într-un interviu publicat cu o zi înainte de turneul său în ţările baltice.

Macron va efectua de luni până miercuri prima sa vizită în Lituania şi Letonia, două ţări baltice care speră în sprijinul său în criza politică din Belarus şi în faţa presiunilor Rusiei. Lituania o găzduieşte pe lidera opoziţiei din Belarus, Sviatlana Ţihanouskaia, care a plecat din ţara sa imediat după încheierea alegerilor de la 9 august. Întrebat dacă se va întâlni cu Ţihanouskaia, liderul de la Elysee a răspuns că „nu este exclus”. Într-un interviu acordat joi ziarului francez „Le Figaro”, opozanta belarusă a declarat că „aşteaptă multe” de la Macron şi speră că acesta „se va implica” şi va ajuta pentru ieşirea „din impas”.

Franţa solicită o tranziţie paşnică în Belarus prin încheierea represiunii şi apoi prin iniţierea unui dialog care să ţină seama de voinţa populaţiei, notează AFP, citând Palatul Elysee.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron s-a declarat „impresionat de curajul manifestanţilor” din Belarus.

Întrebat despre rolul Rusiei în soluţionarea crizei din Belarus, preşedintele francez a apreciat că suntem încă departe de o astfel de ipostază. „Întâmplător am vorbit cu Vladimir Putin pe 14 septembrie, în ziua în care l-a primit pe Lukaşenko la Soci. I-am spus că Rusia are un rol de jucat şi acest rol poate fi pozitiv dacă îl determină pe Lukaşenko să respecte adevărul urnelor şi să elibereze prizonierii politici. Asta a fost acum două săptămâni, suntem încă departe”, a spus Emmanuel Macron.

La rândul său, regimul Lukaşenko acuză Occidentul că încearcă să semene „haos şi anarhie” în Belarus.

„Vedem încercări de a destabiliza situaţia din ţară”, a declarat ministrul belarus de Externe Vladimir Makei într-o înregistrare video adresată Adunării Generale a ONU. „Imixtiune în afacerile noastre interne, sancţiuni şi alte restricţii impuse Belarusului vor avea efectul opus şi sunt dăunătoare pentru absolut toată lumea”, a susţinut şeful diplomaţiei belaruse.

Potrivit Reuters, peste 12.000 de persoane au fost arestate în Belarus după ce opoziţia a ieşit în stradă pentru a denunţa fraudarea alegerilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările