Macron face apel la duritate şi fermitate cu Polonia, Ungaria şi cei care nu respectă statul de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a îndemnat joi pe europeni să fie „duri“ şi „clari“ cu Ungaria, Polonia şi toate ţările care nu respectă statul de drept, scrie Reuters.

„Trebuie să facem în aşa fel încât statul de drept să fie respectat peste tot. Am fost prea lenţi, prea îngăduitori“, a afirmat liderul de la Elysee în faţa a peste 2.000 de persoane venite în Filarmonica din Luxemburg pentru a-l asculta la un dialog despre Uniunea Europeană.

El s-a referit explicit la Ungaria, care în opinia sa „nu mai respectă statul de drept“, şi la Polonia.

„Săptămâna viitoare va avea loc o dezbatere în Parlamentul European în cazul Ungariei. (…) Trebuie să fim clari. Trebuie să fim clari şi fermi şi cu Polonia, cu toate ţările care nu mai respectă statul de drept“, a spus Macron.

Guvernul polonez este în conflict cu Bruxellesul din cauza reformei din sistemul judiciar, considerată controversată şi contrară statului de drept. Pe de altă parte, Ungaria premierului conservator Viktor Orban îşi doreşte o nouă Comisie Europeană, care să vină cu o nouă politică migratorie.

Macron se află într-un turneu diplomatic în vederea atragerii de aliaţi pentru proiectul său european, pe care îl va prezenta în următoarele luni. După ce a vizitat săptămâna trecută Danemarca şi Finlanda, s-a întâlnit joi cu liderii ţărilor Benelux (Belgia, Luxemburg şi Olanda). Vineri o va primi la Marsilia pe cancelarul german Angela Merkel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite