Macron analizează posibilitatea unui referendum în Franţa pentru a aplana criza „vestelor galbene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al „vestelor galbene“
Protest al „vestelor galbene“

Preşedintele Franţei ia în calcul organizarea unui referendum pentru a aplana protestele vestelor galbene. Referendumul ar urma să se ţină în aceeaşi zi în care au loc alegerile europarlamentare, în luna mai.

Ar fi primul referendum organizat în Franţa în ultimii 14 ani. Preşedintele Emmanuel Macron ia în calcul organizarea lui pentru a aplana protestele „vestelor galbene”, deşi liderii opoziţiei avertizează că un referendum nu va calma furia populaţiei, scrie The Telegraph.

„Potrivit apropiaţilor săi, preşedintele Republicii este gata să convoace un referendum în ziua alegerilor europene, 26 mai, pentru a ieşi din criza ‘vestelor galbene’ „, a scris Le Journal du Dimanche.

Macron încearcă să recucerească opinia publică, după două luni şi jumătate de frondă socială şi manifestaţii în fiecare sâmbătă. La 2 februarie, „actul 12” al protestelor a scos în stradă 58.600 în toată Franţa, conform cifrelor oficiale, manifestaţiile fiind marcate de incidente la Paris şi în alte oraşe.

Referendumul s-ar putea referi la subiecte instituţionale, ca reducerea numărului de parlamentari – care este de altfel una din principalele revendicări ale „vestelor galbene” -, recunoaşterea votului în alb şi limitarea cumulului de mandate.

„Totul este pe masă, dar nu s-a decis nimic”, a indicat duminică pentru France Presse anturajul preşedintelui.

Joi, Emmanuel Macron a declarat unui grup de jurnalişti că problema unui referendum face parte dintre „subiectele discutate” şi trebuie „reflectat” asupra ei.

Vestele Galbene au cerut organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei în legătură cu schimbările majore ale legislaţiei, ceea ce, spun ei, ar spori democraţia din Franţa.

Protestele violente ale vestelor galbene au izbucnit din cauza intenţiei guvernului de a majora preţul carburanţilor, ceea ce ar fi condus la o creştere a costurilor traiului zilnic. După ce guvernul a renunţat la aceste majorări de preţuri, vestele galbene au continuat protestele, având mai multe cereri.

În schimb, Emmanuel Macron vrea organizarea unui referendum în Franţa în care cetăţenii vor fi întrebaţi doar dacă doresc reducerea numărului de parlamentari şi limitarea numărului de mandate la care au aceştia dreptul, ambele fiind promisiuni electorale ale lui Macron, din timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

Organizarea unui astfel de referendum simultan cu scrutinul european considerat determinant pentru viitorul Uniunii Europene nu ar fi lipsită de dificultăţi, notează AFP. Un ministru care a afirmat că preferă ca un referendum să aibă loc în iunie sau septembrie a insistat săptămâna aceasta asupra provocării logistice pe care ar reprezenta-o un astfel de vot, pentru a nu mai menţiona că acesta ar risca să eclipseze mizele europene la care ţine atât de mult preşedintele.

„Vreau ca la 26 mai să se vorbească despre Europa”, a declarat duminică ministrul afacerilor europene Nathalie Loiseau, insistând că Macron încă nu a luat o decizie.

Alţi responsabili guvernamentali se tem de un vot-sancţiune împotriva guvernului, la 14 ani de la „nu”-ul de la referendumul din 2005 privind o Constituţie europeană.

Ultimul referendum în Franţa a fost organizat în 2005 şi a fost un şoc pentru guvernanţi, care nu au anticipat că cetăţenii vor respinge noua constituţie a Uniunii Europene. Euroscepticii francezi au fost atunci nemulţumiţi că multe dintre amendamentele constituţiei europene fuseseră introduse ca parte din Tratatul de la Lisabona.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite