Macedonia îşi apără decizia de a utiliza gaze lacrimogene împotriva migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiuni la frontiera dintre Grecia şi Macedonia Foto: AP
Tensiuni la frontiera dintre Grecia şi Macedonia Foto: AP

Ministrul macedonean de Externe, Nikola Poposki, a apărat marţi decizia autorităţilor de la Skopje de a utiliza gaze lacrimogene pentru a stăvili valul de migranţi. Totodată, el a avertizat cu privire la riscul ca tensiunile în creştere din Balcani să provoace conflicte, relatează AFP.

Declaraţiile oficialului de la Skopje vin în contextul în care, luni, poliţia macedoneană a făcut uz de gaze lacrimogene după ce câteva sute de irakieni şi sirieni au încercat să rupă gardul de la frontiera dintre Grecia şi Macedonia, în semn de protest faţă de reducerea numărului de migranţi cărora le este permis să ajungă pe teritoriul macedonean pentru a-şi continua călătoria spre Europa Occidentală.

„Am văzut aproximativ 400 de bărbaţi tineri care încercau să pătrundă cu forţa pe teritoriul Macedoniei dinspre Grecia“, a declarat Nikola Poposki pentru BBC. 

„Dacă forţele noastre de securitate se confruntă cu o situaţie de tentativă violentă a mai multor sute de tineri de a pătrunde pe teritoriul nostru fără a vrea să se înregistreze ori să meargă în centrele de primire, nu cred că aceasta corespunde cu ceea ce s-a convenit la nivel european“, a afirmat ministrul macedonean de Externe. 

Pentru Macedonia, cel mai simplu ar fi „să se retragă (de la frontieră, n. red.) şi să-i lase pe toţi migranţii să treacă“, a adăugat Poposki, precizând că statele Uniunii Europene s-au opus unei astfel de soluţii. 

„Ne-au spus că vor un sistem viabil în privinţa migranţilor“, pentru ca solicitanţii de azil să poată fi înregistraţi, a afirmat oficialul de la Skopje, potrivit căruia, în prezent, „cea mai mare problemă este că sistemul nu pare să funcţioneze“.

„Fiecare dintre noi să-şi asume partea sa de responsabilitate pe teritoriul său“, a spus şeful diplomaţiei macedonene. 

Într-un alt interviu, acordat de această dată cotidianului economic german „Handelsblatt“, Nikola Poposki a afirmat că temerile sale sunt legate de izbucnirea unui „conflict între vecini“ în Balcani din cauza valului de migranţi. 

„Trebuie să fim foarte atenţi să nu se ajungă la conflicte între vecini în cazul controalelor frontaliere întărite“, a declarat ministrul. Într-o astfel de situaţie, „Slovenia trimite migranţi ilegali spre Croaţia, Croaţia către Serbia, Serbia către Macedonia etc.“, a afirmat el, adăugând că îi este „teamă ca un astfel de scenariu să nu devină realitate în cazul unui mare număr de refugiaţi“. 

Situaţia rămâne foarte tensionată la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, unde peste 7.000 de migranţi şi refugiaţi sunt blocaţi în urma restricţiilor impuse de autorităţile de la Skopje şi din alte state balcanice şi ale UE cu privire la numărul de migranţi care pot intra pe teritoriile lor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite