Lupte grele în jurul oraşului Harkov. Apărătorii întâmpină o rezistenţă dură din partea forţelor ruse: „E un întreg oraş subteran acolo. Au tranşee, buncăre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

La periferia Harkovului forţele ruse şi-au săpat tranşee şi par pregătite pentru o rezistenţă îndelungată, scrie NYT. „Există un adevărat oraş subteran acolo”, spune un ofiţer ucrainean.

Soldaţii ucraineni din Prudianka, o localitate la nord de Harkov, în nord-estul Ucrainei, spun cu umor că se află într-o parte adăpostită a satului şi dispoziţia lor e bună, mai ales că recent au luat parte la contraofenisva de succes ce a reuşit să-i alunge pe ruşi din al doilea oraş al Ucrainei. După eforia iniţială au apărut speranţe că trupele ucrainene vor putea avansa spre graniţa cu Rusia, la circa 40 de kilometri, pentru a-i împinge şi mai departe.

Entuziasmul lor ar putea fi prematur, arată în reportajul lor NYT, întrucât există încă trupe ruse la nord de Harkov, iar acestea par pregătite să reziste, săpând tranşee şi întărindu-şi puternic poziţii defensive.

Deşi trupele ruse s-au retras din imediata vecinătate a Harkovului, au rămas suficient de aproape de oraş ca să lanseze bombardamente, luptele grele continuând la mică distanţă de satele pe care le-au abandonat recent, spun militarii şi localnicii ucraineni.

„Ne e frică că vin din nou”, spune Olha, 66 de ani din satul Vilhivka la est de Harkov, unde se aud bombardamente dincolo de dealuri.

 În ultimele zile, armatele s-au încleştat cu artilerie peste dealurile ce se întind la nord şi est de oraş.

„Îşi vor pierde capacitatea de a duce războiul”, spune  Vitalii Chorni, voluntar al brigăzii ce se ocupă de acţiuni de recunoaştere, folosind drone pentru a identifica ţinte inamice pentru artilerie.

„Băieţii noştri nu se simt obosiţi, din contră”, spune el, care admite totuşi o rezistenţă dură din partea unităţilor ruseşti ce au reuşit să-şi clădească poziţii defensive solide.

„Există un întreg oraş subteran acolo. Au tranşee,buncăre, totul e operat din subteran. Am încercat o dată  să-l luăm. A fost destul de înfricoşător”, spune un ofiţer ucrainean, arătând spre nord. El s-a prezentat cu numele de cod „Tihi”, aşa cum cere protocolul militar.

„Considerăm că am fost victorioşi, iar ei, de fapt, au pierdut”, spune Oleg Siniehubov, guvernatorul Harkov ce a acordat un interviu în stradă, după ce biroul din piaţa centrală a oraşului a fost lovit direct de rachetele de croazieră lansate de Rusia în martie.

Retragerea ruşilor a lăsat în urmă sate în condiţie precară întrucât trupele ruse au abandonat zeci de cadavre ale soldaţilor printre tranşee, epave de tancuri şi alt echipament militar.

„Nimeni nu şi-a închipuit că va arăta aşa. Toate casele din jurul meu sunt arse”, spune un localnic, Nikolai, 62 de ani, care folosea un căruţ pentru a transporta trupul unui localnic ucis. Este printre puţinii săteni ce s-au putut întoarce la casele lor.

Chorni, voluntarul ucrainean spune că forţele ruse din jurul Harkovului au primit recent întăriri din partea trupelor retrase de lângă Kiev.

„Şi-au instalat tranşee. Erau bine pregătiţi, soldaţi serioşi. Aveau tancuri nou-nouţe şi echipament de calitate, o dovadă că ei considerau zona importantă din punct de vedere strategic”, a observat el

Dar şi forţele ucrainene au fost trimise în număr mare după eliberarea Kiev. Chorni a făcut parte din echipa care i-a hăituit pe soldaţii ruşi în retragerea lor din localităţile la est de Kiev, alăturându-se apoi contra-atacului din Harkov.

    

„Nu pot să cred ce probleme le-am făcut. Ar fi fost imposibil să reziste”, spune el despre motivele ce i-ar fi putut determina pe ruşi să se retragă, după ce a văzut ce daune de proporţii a provocat artileria ucraineană poziţiilor ruseşti.

Ucraina a primit recent tancuri şi arme grele din partea SUA şi a ţărilor europene, însă nu se ştiu prea multe despre cât au contribuit acestea la contra-atacul de succes de la Harkov.

Chorni spune că nu a văzut noile obuziere M777 trimise de SUA la Harkov, dar că acestea au fost totuşi folosite în alte lupte din est. Aceste arme ar fi avut un rol însemnat în dezastrul suferit de armata rusă la 11 mai, când un mare număr de soldaţi ruşi au fost ucişi în timp ce traversau râul Doneţ, în Bilohorivka, Lugansk.

Însă atât la Kiev, cât şi în prezent la Harkov, forţele ucrainene s-au bazat în principal de mobilitatea recunoaşterii şi pe eficienţa şi rapiditatea reacţiei unităţilor de artilerie, scrie NYT.

    

Potrivit unui raport recent al analiştilor de la Royal United Services Institute (Londra), deşi s-au scris multe laude despre rachetele de umăr anti-tanc furnizate de Occident, cele mai mari daune provocate convoaielor ruse au fost cu artilerie ucraineană dirijată de recunoaşterea cu drone şi forţele speciale.

 Un alt rol l-au avut logistica şi plănuirea precare alături de interceptările comunicaţiilor nesecurizate. De partea ceealaltă, forţele ucrainene au fost ajutate inclusiv de vigilenţa localnicilor.

„Au fost loviţi zilnic. Provocam zilnic victime, lansând asupra lor sute de atacuri zilnice de artilerie de calibru mare şi, cu ajutorul nostru, atacurile au avut o precizie foarte mare”, spune Chorni.

Acesta spune însă că, în ciuda acestor succese, cel mai probabil forţele ruse vor câştiga teren în sud şi est unde şi-au concentrat ofensiva şi unde ucrainenii se luptă în prezent să le ţină piept.

Luptele sunt încă înverşunate şi în regiunea Harkov, iar trupele ucrainene suferă pierderi. Într-o săptămână, un batalion de voluntari a pierdut opt oameni şi alţi 40 au fost răniţi.

Un voluntar cu numele de cod Odin, un om de afaceri de 49 de ani ce s-a înrolat la începutul războiului, a fost rănit de explozia unei mine, în timp ce unul dintre soldaţii din batalionul său şi-a pierdut un picior.

El spune că Rusia a desfăşurat de data asta forţe experimentate, mult mai bine instruite decât cele trimise la începutul invaziei.

„Devine tot mai dificil. Sapă tranşee, iar acum avem de înfruntat o armată competentă”, spune Odin.

Soldaţii din prima linie a frontului din satul Prudianka n-au mai putut avansa în ultimele trei săptămâni, spune ofiţerul ucrainean cu numele de cod Tihi, Iar asta pentru că nu dispun de sprijinul necesar din partea artileriei pentru a putea zdrobi rezistenţa trupelor ruse bine apărate în tranşee, relatează NYT.

Dar această situaţie nu îl împiedică să observe sfidător: „Trag atât din stânga cât şi din dreapta, drept. Uneori ne amuzăm pentru că ajung să tragă unii în alţii”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite