Lupta pentru putere din UE se intensifică: premierul britanic David Cameron, acuzat de „şantaj”

Lupta pentru putere din UE se intensifică: premierul britanic David Cameron, acuzat de „şantaj”

David Cameron a promis renegocierea condiţiilor de aderare ale Marii Britanii la UE, însă actualele tratate nu acoperă o astfel de situaţie

Premierul britanic a fost acuzat duminică de şantaj, după ce ar fi afirmat că Marea Britanie ar putea ieşi din Uniunea Europeană dacă Jean-Claude Juncker, candidatul Popularilor Europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene, va  prelua funcţia de conducere.

Lupta pentru putere din interiorul Uniunii Europene trece în prim plan după alegerile europarlamentare de la 25 mai. Pentru prima dată, marile familii politice europene au înaintat şi câte o propunere pentru şefia Comisiei Europene. Acum, cel mai probabil, Jean-Claude Juncker va câştiga această funcţie, având în vedere că Popularii Europeni au cu 18 mandate mai mult decât Socialiştii Europeni. 
 
 

„Domnul Euro”

Juncker este poreclit „Domnul Euro”. Este unul dintre „părinţii” monedei unice şi a trecut prin toate probele de foc ale zonei euro. A răzbit în faţa celor mai puternici lideri europeni, care cereau înlăturarea sa de la şefia Eurogrupului la apogeul crizei economice. Nu părea că va câştiga această luptă. Tocmai când zona euro trecea prin cea mai gravă criză, Juncker a apărut cu o performanţă bâlbâită şi capricioasă, recunoscând la începutul anului 2012 că a minţit uneori despre starea negocierilor privind deciziile luate la Bruxelles.

Luxemburghezul este considerat un as în politică şi diplomaţie. Şi-a început cariera la numai 20 de ani, imediat după ce a terminat Dreptul s-a înscris în Partidul Creştin-Democrat. 

La 29 de ani era deja ministru, la 40 conducea guvernul, funcţie din care a plecat doar peste aproape 19 ani, prin depunerea mandatului. Motivul demisiei lui Juncker, în vara lui 2013, a fost un scandal de spionaj iscat în jurul serviciilor secrete luxemburgheze, despre care premierul ar fi ştiut. 

Juncker este şi unul dintre „arhitecţii” Tratatului Maastricht, fundamentul legal al monedei unice europene şi al zonei euro. Juncker este unul dintre cei mai înflăcăraţi pro-europeni, care şi-a exprimat în nenumărate rânduri dorinţa de mai multă integrare prin armonizarea cadrelor fiscale - pentru început în zona euro. Este o convingere cu rădăcini adânci, care pornesc din copilăria lui Juncker, notează jurnaliştii Euronews. 

 
În plus, Juncker a reuşit să-şi asigure şi sprijinul Angelei Merkel, care până acum înclina mai degrabă către candidatul Socialiştilor, Martin Schulz.
 
De cealaltă parte însă, Parisul şi Londra nu-l vor pe luxembourghezul Juncker la şefia Comisiei.
 
Pentru a sublinia acest lucru, premierul britanic David Cameron ar fi declarat că, în cazul în care liderul Popularilor Europeni va prelua funcţia, Marea Britanie ar putea ieşi din UE. 
 
Aceasta pentru că Juncker, un euroentuziast convins, nu va permite Marii Britanii să-şi renegocieze condiţiile de aderare la UE.
 
Cameron a promis demararea acestui proces de renegocieri şi a legat toate campaniile electorale ale Partidului Conservator pe care îl conduce de această promisiune. 
 
Pariul lui Cameron împotriva lui Juncker i-a adus britanicului încă un aliat. Matteo Renzi, premierul Italiei, l-a descris pe candidatul Popularilor Europeni drept „un nume...dar nu unul potrivit pentru Comisia Europeană”. 
 
Până acum, David Cameron a reuşit să atragă de partea sa Ungaria, Olanda şi Suedia. În ton similar, şi Francois Hollande, preşedintele socialist al Franţei, se pare că va renunţa să-l sprijine pe Juncker, în contextul victoriei partidului extremist Frontul Naţional.
 
În acest context, Hollande va miza pe un candidat francez, încercând să meargă şi el pe cartea naţionalismului, spun analiştii. 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările