Lupta dintre politic şi justiţie se ascute în Franţa în contextul apropierii alegerilor prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare nou dosar deschis pe numele unor candidaţi la prezidenţiale  este însoţit de critici aspre, acuzaţii de implicare în jocuri politice şi autovictimizare. Această atmosferă este întreţinută în special de doi candidaţi, şi anume liderul Frontului Naţional Marine Le Pen şi conservatorul François Fillon.

Dacă Marine Le Pen se declară victimă a unei ţări „guvernate de judecători“, François Fillon acuză Parchetul Naţional Financiar (PNF) că duce o campanie de hărţuire împotriva sa.

Acuzată din nou de folosirea unor fonduri ilegale pentru partidul său, de această dată prin intermediul unor false asistente parlamentare, Le Pen a refuzat să dea curs solicitărilor la audieri. Dimpotrivă, ea a acuzat justiţia de acapararea guvernării şi s-a declarat o victimă a acestui sistem.

La rândul său, Fillon a adoptat o poziţie de negare a justiţiei. Vizat de o procedură de urmărire judiciară în cazul angajării fictive a soţiei sale, politicianul conservator a decis să-şi continue campania. Asta deşi anunţase anterior că va ţine cont de justiţie.

„Cazul Fillon este aproape emblematic. Până la dezvăluirile publicaţiei Le Canard enchaîné despre el, poziţia sa era pentru susţinerea justiţiei. Ce ar fi zis oare ceilalţi candidaţi şi presa dacă parchetul nu ar fi deschis o anchetă?“ în cazul angajării fictive a lui Penelope Fillon la biroul de parlamentar al soţului ei, a declarat un fost magistrat din PNF.

În Franţa, cuplul infernal format din justiţie şi politică este tot mai aproape de divorţ, comentează „Le Temps“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite