„Lumea fără arme nucleare” a lui Obama, doar o iluzie. Ministrul francez al Apărării: „Am făcut deja destule pentru reducerea arsenalului nostru nuclear”

„Lumea fără arme nucleare” a lui Obama, doar o iluzie. Ministrul francez al Apărării: „Am făcut deja destule pentru reducerea arsenalului nostru nuclear”

Din faţa Porţii Brandenburg, Barack Obama a cerut reducerea arsenalelor nucleare cu până la o treime FOTO Reuters

Franţa nu e pregătită să-şi reducă deocamdat arsenalul nuclear, a declarat joi ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, la o zi după ce preşedintele Barack Obama a anunţat că vrea să negocieze cu Rusia o reducere cu până la o treime a armelor nucleare, notează Reuters.

„Barack Obama propune Rusiei să reducă împreună armele nucleare. Este foarte bine, dar în ceea ce ne priveşte pe noi, noi nu vedem lucrurile aşa”, a spus ministrul într-o intervenţie la postul de radio France Info.

„Noi deţinem mai puţin de 300 de focoase nucleare şi am făcut deja multe pentru reducerea arsenalului nostru nuclear”, a menţionat ministrul.

De asemenea, Le Drian a spus că „adevărata problemă este proliferarea nucleară”. „Este probabil ca Iran să producă o armă nucleară”, a adăugat oficialul de la Paris.

Iniţiativa „entuziastă” a lui Obama s-a lovit mai întâi de reacţia rece, caracteristică Rusiei. „Noi nu putem permite să fie afectat echilibrul sistemelor de disuasiune strategică, să fie redusă eficacitatea forţelor noastre nucleare", a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni, la Sankt Petersburg, privind programele balistice.

În Rusia şi SUA a fost semnat în 2010 un acord, numit „New START”, prin care cele două puteri nucleare au decis să-şi reducă arsenalele la jumătate până în 2018.

„Lumea fără arme nucleare” despre care a vorbit Barack Obama în Praga, în 2009, la trei luni după ce a fost ales preşedinte, i-a adus Premiul Nobel pentru Pace, însă, având în vedere rezultatele, sau mai bine spus lipsa lor, au început să apară critici care spun că premiul ar fi fost acordat prematur.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările