Lukaşenko închide graniţele Belarusului cu Polonia şi Lituania şi întăreşte frontiera cu Ucraina

Lukaşenko închide graniţele Belarusului cu Polonia şi Lituania şi întăreşte frontiera cu Ucraina

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, înconjurat de ofiţeri

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat că închide frontiera cu Polonia şi Lituania, dar şi că întăreşte graniţa cu Ucraina. Declaraţia a fost făcută în cadrul forumului femeilor „Pro Belarus”.

„Suntem nevoiţi să scoatem armate de pe străzi, iar jumătate din ea să fie pusă în alertă şi să închidă graniţele cu vestul, pentru început cu Polonia şi Lituania”, a declarat Lukaşenko, citat de portalul news.tut.by.
 
Sursa citată mai scrie că Lukaşenko a ţinut să menţioneze că va trebui să întărescă şi frontiera cu Ucraina, dar şi că el nu este agresor, ci a fost crescut în sat, unde toţi se apărau şi se ajutau reciproc.
 
Ucraina şi SUA au lansat joi exerciţii militare comune, la două zile după ce Rusia a început aplicaţii comune cu forţe belaruse în Republica Belarus, relatează Reuters.
 
Exerciţiile "Rapid Trident 2020" se desfăşoară în apropiere de Yavoriv, în vestul Ucrainei, implicând circa 4.000 de militari din zece ţări, a indicat Ambasada SUA din Kiev.
 
Aceste exerciţii demonstrează forţa parteneriatului strategic americano-ucrainean şi "angajamentul de a îmbunătăţi capacitatea de pregătire într-un mediu operaţional plin de provocări, ceea ce întăreşte relaţiile solide necesare pentru pace şi stabilitate".
 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un discurs, în deschiderea exerciţiilor, că o armată ucraineană modernă, echipată şi capabilă este prioritatea sa, iar această armată trebuie să fie garantul dezvoltării libere a Ucrainei.
 
Forţele ruse şi belaruse au început marţi exerciţiile în regiunea Brest, lângă graniţa Republicii Belarus cu Polonia.
 
Exerciţiile cu nume de cod "Frăţia slavă", care ar urma să dureze până la 25 septembrie, sunt destinate luptei împotriva terorismului şi nu sunt îndreptate împotriva altor ţări, a relatat agenţia de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.
 
Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat din 2014 ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi a sprijinului pe care aceasta îl acordă rebelilor separatişti din regiunea Donbas (estul Ucrainei).
 
Raporturile Ucrainei cu Belarus s-au tensionat luna trecută după ce Kievul a criticat alegerile prezidenţiale din 9 august în Belarus, care - potrivit ei - nu au fost nici libere şi nici corecte, după ce Comisia electorală l-a declarat învingător pe Lukaşenko.
 
Confruntat cu manifestaţii în masă ale protestatarilor care susţin că alegerile au fost trucate, Lukaşenko, care neagă fraudarea scrutinului, s-a întors din nou la aliatul său tradiţional Moscova, pe care o acuzase de tentative de destabilizare în ţară în timpul campaniei electorale.
 
Agenţia de presă oficială Belta l-a citat miercuri pe liderul de la Minsk ca numind Ucraina şi SUA printre ţările care ar fi organizat protestele în Belarus.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările