Lukaşenko închide graniţa cu Ucraina pe motiv că în Belarus intră arme destinate înlăturării sale de la putere

Lukaşenko închide graniţa cu Ucraina pe motiv că în Belarus intră arme destinate înlăturării sale de la putere

Foto Epa Efe

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a anunţat că a dispus închiderea graniţei cu Ucraina motivând un trafic cu arme în ţară care ar fi finanţat de ţări europene şi SUA în scopul răsturnării regimului său autoritaritarist, relatează BBC.

Preşedintele belarus suşine fără a oferi dovezi că serviciile sale de securitate au descoperut celule teroriste sprijinite extern care acţionează pentru a-l înlătura de la putere.
 
„Au întrecut limita. Nu îi putem ierta”, a spus el într-un discurs ţinut cu ocazia unei ceremonii dedicată aniversării a 30 de ani de independenţă a ţării după prăbuşirea URSS.
 
Lukaşenko a acuzat faptul că Germania, Lituania, Polonia, Ucraina şi SUA sunt responsabile de înarmarea unor celule teroriste în Belarus.
 
„Un volum uriaş de arme trece din Ucraina în Belarus. De aceea am ordonat forţelor de securitate de la frontieră să închidă cu totul graniţa cu Ucraina”, a spus el, precizând că va cere explicaţii Germaniei şi altor ţări în această chestiune.
 
Ucraina a negat interferenţa în afacerile interne ale Belarusului atrăgând atenţia că decizia de a închide frontiera de 1084 kilometri dintre cele două ţări (sud) se va răsfrânge asupra populaţiei.
 
Belarusul se învecinează cu Polonia şi Lituania în vest, cu Letonia în nord şi cu Rusia în est.
 
Relaţiile dintre Belarus şi UE sunt tensionate după deturnarea cursei Ryanair de la Atena la Vilnius sub pretextul unei bombe pentru a-l aresta pe jurnalistul şi disidentul belarus Roman Protasevici, aflat în prezent sub arest la domiciliu după ce şi-a recunoscut public acţiunile îndreptate asupra regimului lui Lukaşenko.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările