Lukaşenko a încercat să folosească migranţii ca armă, dar acum strategia s-a întors împotriva lui şi nu mai ştie cum să scape de ei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi adăpostiţi într-un depozit pus la dispoziţie de Belarus
Refugiaţi adăpostiţi într-un depozit pus la dispoziţie de Belarus

Dictatorul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, caută acum să scape de miile de oameni blocaţi în Belarus pe care i-a ademenit din Orientul Mijlociu.

Autorităţile din Belarus încep să relocheze migranţii de la graniţa cu Polonia, care în prezent stau sub cerul liber, încercând să le ofere un adăpost. Astăzi, unii se vor întoarce în Irak, cu o cursă aeriană trimisă de la Bagdad. Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au convenit cu privire la începerea unor negocieri la nivel european pentru a soluţiona criza migranţilor. Subiectul a fost discutat şi la Moscova.

După ce furia migranţilor, blocaţi de nouă zile la graniţa dintre Belarus şi Polonia, a fost oprită de polonezi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, o parte dintre ei sunt dispuşi să se întoarcă în ţările lor.

Deocamdată, refugiaţii sunt adăpostiţi într-un depozit pus la dispoziţie de Belarus. Un gest demonstrativ de mărinimie al dictatorului Aleksandr Lukaşenko, după ce au intervenit personal Angela Merkel şi Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate.

Forţele de securitate poloneze au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotrivă migranţilor care le atacau cu pietre pentru a forţa deschiderea frontierei.

După aceste scene extrem de tensionate, migranţii s-au împărţit în două grupuri. Unii au rămas în tabăra improvizată de la marginea pădurii, nu departe de punctul de trecere de la Kujnitza. Celalalt grup, în jur de o mie de oameni, a acceptat oferta Belarusului de a se adăposti într-o hală din apropiere, un centru logistic de transport. Cei ajunşi aici par resemnaţi cu eşecul încercării lor disperate de a ajunge într-o ţară occidentală.

Minskul a anunţat că la graniţa cu Polonia se află circa 2.000 de migranţi. 1.000 de persoane au fost transferate într-un centru logistic, iar alte100 într-o tabără de copii. Ministerul belarus al Transporturilor a confirmat că astăzi va avea loc prima cursă de repatriere a migranţilor în Irak; ar fi vorba de 170-200 de persoane care doresc să revină acasă.

Comentând criza migranţilor de la graniţa dintre Belarus şi Uniunea Europeană, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat importanţa contactelor directe între 

UE va avea discuţii „tehnice” cu Belarus privind soarta migranţilor

Comisia Europeana a confirmat miercuri că va avea „discuţii tehnice" cu Minskul privind repatrierea în ţara de origine a migranţilor blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

Comisia „va purta discuţii tehnice despre repatrieri cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM, asociată cu ONU) şi cu Belarus", a indicat pe Twitter un purtător de cuvânt al executivului european, fără alte precizări.

"Belarus trebuie să acorde acces la ajutorul umanitar şi să ofere adăpost migranţilor în ţară", a reiterat el.

Minskul a informat miercuri că ar fi obţinut organizarea de „negocieri" cu Bruxellesul pentru soluţionarea crizei migratorii în curs la frontierele UE, după o discuţie telefonică între preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenka şi cancelara germană Angela Merkel.

Potrivit preşedinţiei belaruse, cei doi ar fi căzut de acord că „problema în ansamblul său se ridică la nivelul (relaţiilor) Belarus-UE şi că responsabili desemnaţi de fiecare dintre părţi vor întreprinde imediat negocieri''.

Anunţul a fost însă imediat nuanţat de Berlin, care s-a referit doar la cooperarea dintre Minsk şi UE pentru a oferi ajutor umanitar şi „opţiuni de repatriere pentru cei în cauză", în cooperare cu ONU şi UE.

Uniunea Europeană a anunţat miercuri că va trimite hrană, pături şi alte ajutoare în valoare de 700.000 de euro migranţilor aflaţi la graniţa dintre Polonia şi Belarus, după criticile că a făcut prea puţin pentru a ajuta mii de oameni blocaţi acolo în frig, transmite Reuters.

Şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, a anunţat ajutorul, spunând în acelaşi timp că îi revine lui Lukaşenko obligaţia de a stopa o criză pe care Europa crede că a creat-o în mod deliberat.

"Suntem gata să facem mai mult. Dar regimul din Belarus trebuie să înceteze să ademenească oamenii şi să le pună viaţa în pericol", a spus ea.

  UE a refuzat să-l recunoască pe Lukaşenka drept lider legitim al Republicii Belarus sau să aibă vreun contact cu el după alegeri prezidenţiale fraudate din august 2020, care au declanşat un val de proteste paşnice în Belarus, reprimate cu brutalitate de aotorităţi. Totodată, Bruxelles-ul a impus o serie de sacţiuni regimului de la Minsk, pentru reprimarea protestelor dar acum şi pentru faptul că „manipulează” migranţi, încercând astfel să pună presiuni asupra Uniunii Europene.

Polonia nu acceptă pacte cu Belarus

Într-o reacţie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a avertizat miercuri că Polonia nu va accepta niciun fel de pacte cu Belarus în numele său şi fără participarea sa, într-o aluzie la demersurile de mediere întreprinse de Franţa şi Germania pentru reducerea tensiunilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia, potrivit agenţiei de presă EFE şi publicaţiei poloneze Wiadomosci.

„Suntem o ţară suverană care poate decide şi singură. Şi ne vom exercita acest drept în orice împrejurare. Nu vom accepta niciun fel de aranjament care se va face - aşa cum se spune - peste capul nostru”, a afirmat preşedintele Poloniei, aflat într-o vizită oficială în Muntenegru, insistând că Polonia va recunoaşte doar acordurile la care participă reprezentanţii săi.

Şeful statului polonez a făcut aceste declaraţii într-un comentariu la convorbirea sa în aceeaşi zi cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, şi la demersurile de mediere ale cancelarului german Angela Merkel cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko cu privire la criza migranţilor.

Duda a acuzat regimul Lukaşenko că încurajează migranţii ilegali să treacă graniţa cu Polonia şi a menţionat că ţara sa are obligaţia de a proteja intrarea în spaţiul Schengen şi în Uniunea Europeană.

„Având în vedere obligaţiile clare faţă de Europa, vom păzi graniţa fără a ceda pentru că vrem să ne îndeplinim angajamentele”, a mai subliniat el.

Ultimele zbateri? Belarus a oprit temporar livrarea de petrol către Polonia şi furnizarea de electricitate către Ucraina

Operatorul de conducte petroliere din Belarus a restricţionat temporar fluxurile de petrol către Polonia pentru întreţinere, a anunţat Varşovia miercuri pe fondul crizei de migranţi care se desfăşoară la frontiera polono-belarusă, scrie The Moscow Times. În acelaşi timp, potrivit agenţiei Interfax, Minskul va întrerupe furnizarea de energie electrică recent reluată către Ucraina, de astăzi.

Operatorul polonez de conducte PERN Group a declarat că monopolul rusesc de conducte Transneft a informat-o că „pomparea de petrol către Polonia şi Germania va fi uşor redusă”.

„Volumul lunar de materie primă va fi îndeplinit conform aşteptărilor. Depozitele de petrol ale Poloniei sunt complet securizate şi funcţionează continuu”, a mai transmis PERN Group.

Această situaţia apare după ce, săptămâna trecută, preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a ameninţat că va întrerupe tranzitul gazelor naturale către Europa, ca răspuns la orice noi sancţiuni legate de criza migranţilor.

De altfel, compania Gomeltransneft Druzhba din Belarus a restricţionat aprovizionarea cu Petrol către Polonia la doar a doua zi după ce autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat temporar procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Precizarea e că noua conductă prin care se transportă gazele din Rusia către Europa nu respectă legile locale.

Începând cu data de 18 noiembrie, Belarus întrerupe furnizarea de energie electrică spre Ucraina.

„Livrările de energie electrică către Ucraina vor fi întrerupte începând cu 18 noiembrie, în conformitate cu procedura stabilită de interacţiune în cadrul relaţiilor contractuale”, a anunţat Ministerului Energiei de la Minsk. Motivele întreruperii livrărilor nu sunt indicate în mesaj.

Pe 6 noiembrie, Belarus a reluat furnizarea de energie electrică către sistemul energetic ucrainean. Ministerul Energiei a raportat că, în conformitate cu contractul semnat, aprovizionările vor fi efectuate în cursul lunii noiembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite