Lukaşenko începe să deconteze pentru sprijinul politic primit din partea lui Putin: Belarusul va cheltui 1 miliard de dolari pe armament din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko (stânga) şi Vladimir Putin în cursul unei întrevederi la Kremlin FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko (stânga) şi Vladimir Putin în cursul unei întrevederi la Kremlin FOTO EPA-EFE

Belarusul va cumpăra din Rusia armament în valoare de un miliard de dolari, a anunţat Aleksandr Lukaşenko în cursul manevrelor militare „Zapad-2021”.

„Nu voi menţiona suma, deşi nu este un secret că va fi peste un miliard de dolari”, a spus Lukaşenko în faţa unui grup de militari.

Potrivit liderului de la Minsk, pe lista de ofertă se regăsesc circa zece avioane şi zeci de elicoptere Tor-M2, care ar urma să fie livrate până în 2025.

În plus, Belarusul ar urma să primească sisteme antiariene S-400 pentru a le instala la graniţa cu Ucraina, transmite DPA.

Acest anunţ vine după ce premierii rus şi belarus, Mihail Mişustin şi Roman Golovcenko, au semnat vineri o serie de documente privind integrarea economică a celor două ţări în cadrul unei Uniuni Statale.

Opoziţia din Belarus denunţă aceste acorduri, afirmând că Lukaşenko cedează astfel o parte din suveranitate în schimbul obţinerii unui sprijin mai mare din partea Kremlinului. Atât Lukaşenko, cât şi Putin mizează pe adoptarea unei poziţii anti-occidentale pentru a se menţine la putere pe termen nedefinit.

Rusia, care vede fosta republică sovietică cu o populaţie de 9,5 milioane de persoane ca o zonă tampon de importanţă strategică spre vest, a contribuit la menţinerea lui Lukaşenko la putere cu împrumuturi şi sprijin politic.

Un astfel de sprijin l-a ajutat pe Lukaşenko să reziste mişcării de contestare care îl vizează după alegerile prezidenţiale de anul trecut. Opoziţia belarusă contestă dreptul lui Lukaşenko de a conduce, subliniind că acesta revendică o victorie obţinută prin furt la urne.

Rusia şi Belarusul desfăşoară în aceste zile exerciţii militare comune sub atenta supraveghere a NATO.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite