Lovitură pentru BCE de la Curtea Constituţională a Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a Germaniei a hotărât că programul de relaxare cantitativă din zona euro, lansat de BCE în 2015, nu are susţinere în tratatele europene şi este doar parţial constituţional în Germania.

Decizia a fost adoptată cu 7 voturi pentru şi un vot împotrivă, iar judecătorii Curţii de la Karlsruhe au acordat BCE un termen de trei luni pentru rezolvarea problemelor de legalitate ale programului de relaxare cantitativă.

"Conform Articolului 119 şi Articolului 127 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, precum şi Statutului Sistemului European al Băncilor Centrale, decizia Consiliului Guvernatorilor BCE din 4 martie 2015 şi deciziile ulterioare (EU) 2015/2101, (EU) 2015/2464, (EU) 2016/702 şi (EU) 2017/100 trebuie considerate drept acte ultra vires, în ciuda hotărârii contrare a Curţii de Justiţie a UE", se arată în deschiderea comunicatului de presă de pe site-ul instanţei supreme din Germania.

Termenul juridic "ultra vires" se referă la o acţiune sau decizie care are nevoie de autoritate legală, dar care este îndeplinită fără această autoritate. 

Cotidianul francez Libération scrie că este un verdict de o brutalitate nemaivăzută. Este prima oară că are loc o asemenea ciocnire instituţională frontală, dar ea vizează esenţa însăşi a UE: este vorba de independenţa Băncii Centrale Europene (BCE) şi de faptul că dreptul comunitar primează, tehnic, asupra dreptului naţional. CEJ decisese în 2018, tot la cererea insistentă a judecătorilor germani, că ceea ce face BCE, care e independentă de intervenţia guvernelor, este conform dreptului UE. Decizia a fost acceptată de toate ţările membre, mai puţin de Germania. Acum, aceiaşi judecători germani contestă acest lucru sau, cel puţin, cer explicaţii, dar asta pune în pericol fundaţiile UE şi viitorul monedei comune, euro.

Simultan, judecătorii din Karlsruhe au dat BCE, dar şi Băncii Centrale germane (Bundesbank), trei luni timp în care vor trebui să se pregătească să explice în ce fel obligaţiunile europene (eurobonds) sunt legale iar emiterea lor respectă separarea instituţiilor şi nu face BCE dependentă de sfera politicului. Argumentul euroscepticilor aflaţi la origine a plângerii este acela că BCE nu poate deţine mai mult de o treime din datoria ţărilor membre în UE.

Publicaţia germană Süddeutsche Zeitung numeşte decizia Curţii un verdict existenţial, dar este de acord că judecătorii Curţii Constituţionale au făcut bine să acorde acest răgaz şi să caute să vadă dacă nu cumva economicul se amestecă cu politicul.  Dar verdictul tribunalului german pune în pericol întregul echilibru instituţional care le permitea statelor să întrevadă ieşirea din criză aşteptând să poată beneficia de o uşurare a jugului financiar.

 Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că verdictul este departe de a lega mâinile Băncii Centrale Europene, dar că împrăştie iluzia că s-ar putea acţiona rapid. Verdictul slăbeşte, cu consecinţe imprevizibile, funcţionarea mecanismelor europene.

BCE va continua să relaxeze politica monetară

Banca Centrală Europeană (BCE) rămâne dedicată angajamentului de a face tot posibilul, în cadrul mandatului său, de a readuce inflaţia la ţinta sa de aproape 2%, a anunţat marţi instituţia financiară, după ce Curtea Constituţională a Germaniei a decis că banca centrală şi-a depăşit atribuţiile cu programul de achiziţii de active, transmite Reuters.

”BCE ia notă de judecata de astăzi a Curţii Constituţionale Federale a Germaniei referitoare la Programul de Achiziţii din Sectorul Public”, a anunţat banca centrală, adăugând că Curtea Europeană de Justiţie a decis anterior că programul este legal.

Potrivit comunicatului, Consiliul Guvernatorilor rămâne dedicat în totalitate pentru a face tot ceea e este necesar în cadrul mandatului său că inflaţia să urce la niveluri corespunzătoare cu obiectivul său pe termen mediu”.

Curtea Constituţională germană a cerut marţi Băncii Centrale Europene să justifice - în termen de trei luni - conformitatea vastelor achiziţii de active ale instituţiei, pe care le consideră ”îndoielnice”, într-o hotărâre cu implicaţii neclare, dar care nu priveşte programul de urgenţă împotriva pandemiei COVID-19.

Puternicei Bănci centrale germane i s-ar putea interzice să participe la acest program anticriză, care a fost extins din cauza pandemiei COVID-19, în cazul în care Consiliul Guvernatorilor BCE nu va demonstra ”în mod inteligibil şi substanţial” că nu a încălcat tratatele europene, a hotărât jurisdicţia supremă germană.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite