Londra se gândeşte la creşterea contingentului de militari din Europa de Est

Londra se gândeşte la creşterea contingentului de militari din Europa de Est

Foto: EPA-EFE

Potrivit ziarului Times, vorbim despre trimiterea a câteva sute de militari în Letonia, Lituania, Polonia sau Estonia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul Marii Britanii explorează posibilitatea de a-şi mări contingentul de militari din Europa de Est, urmare a tensiunilor de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. După cum a relatat vineri ziarul Times, citând surse din cadrul Ministerului Apărării de la Londra, vorbim despre trimiterea a câtorva sute de militari în Letonia, Lituania, Polonia sau Estonia.

Se observă că statele membre NATO au discutat la nivel înalt ideea consolidării prezenţei alianţei în ţările est-europene, pentru a semnala Rusiei că sunt pregătite să răspundă la acţiunile agresive ale Moscovei.

După cum aminteşte publicaţia, în momentul de faţă, Regatul Unit comandă un batalion NATO în Estonia în număr de 1200 de oameni, dintre care 830 sunt cetăţeni ai regatului. În plus, 140 de militari britanici fac parte din Batalionul Alianţei Multinaţionale condus de SUA din Polonia. Decizia de a desfăşura batalioane NATO în Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia a fost luată la summitul organizaţiei de la Varşovia în 2016.

În plus, Marea Britanie a trimis în această săptămână în Ucraina 30 de instructori militari, care vor instrui personalul militar al republicii în manipularea celor aproximativ 2.000 de rachete dirijate antitanc livrate către Ucraina. În total, aproximativ 100 de instructori militari britanici sunt prezenţi în Ucraina în cadrul misiunii ORBITAL. Potrivit presei ucrainene, Londra a furnizat Kievului sisteme antitanc uşoare NLAW dezvoltate în Suedia, folosind rachete ghidate cu o rază de acţiune maximă de 1 km.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările