Londra se arată dispusă să intervină în Siria şi în lipsa unui consens al Consiliului de Securitate al ONU

Londra se arată dispusă să intervină în Siria şi în lipsa unui consens al Consiliului de Securitate al ONU

William Hague, şeful diplomaţiei britanice

În timp ce comunitatea internaţională este divizată în ceea ce priveşte o intervenţie militară în Siria, britanicii sunt cei mai hotărâţi să se implice în conflict. Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a apreciat, într-un interviu pentru BBC Radio 4, că nu este nevoie de consensul ONU pentru o intervenţie militară în Siria.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este, oare, posibil să se răspundă folosirii armelor chimice fără o unitate în Consiliul de Securitate al ONU? Eu aş spune că da”, a declarat Hague, făcând o referire subtilă la Rusia şi China, care blochează orice condamnare a regimului sirian. De asemenea, Germania şi-a menţinut poziţia: doreşte o soluţie diplomatică pentru conflictul care macină de peste doi ani poporul sirian.

Londra pare foarte convinsă că atacul chimic de la 21 august, în urma căruia au murit sute de oameni, a fost efectuat de trupele preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit „The Daily Mail”, la sfârşitul săptămânii trecute, premierul David Cameron şi preşedintele american Barack Obama au avut o discuţie telefonică de 40 de minute în timpul căreia au discutat despre un plan de atac împotriva regimului sirian. Marea Britanie şi SUA pregătesc un atac cu rachete împotriva lui Assad, mai scrie cotidianul britanic.

„Noi, Statele Unite şi alte ţări ca Franţa, suntem foarte clari asupra faptului că nu putem permite ca în secolul XXI să fie utilizate arme chimice în deplină impunitate, dar nu pot detalia opţiunile militare pentru moment", a mai declarat luni ministrul britanic.

Pe partea cealaltă a Oceanului, Barack Obama nu pare atât de hotărât să intervină în Siria, mai ales că o asemenea măsură nu se bucură de sprijinul americanilor.

Regimul sirian a dat undă verde unei anchete ONU în regiunea Ghouta, unde s-a produs miercurea trecută atacul chimic. Ancheta a demarat luni, au anunţat agenţiile de presă internaţionale.

În tot acest timp, şefii statelor majore ale forţelor armate ale Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Turciei, Arabiei Saudite şi Qatarului se întâlnesc în Iordania, pentru a discuta situaţia din Siria.

Vineri, un oficial iordanian a anunţat organizarea a unei reuniuni la Amman la invitaţia şefului Statului Major iordanian, Mechaal Mohamed el-Zeben, şi a şefului Centcom, comandamentul american care se ocupă de 20 de ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, generalul Lloyd Austin. În cadrul reuniunii „se vor discuta situaţia şi scenariile pe teren, în special după recentele evenimente îngrijorătoare. Şefii de Stat Major vor avea discuţii complete”, a declarat ministrul iordanian de externe, Nasser Jawdeh.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările