Londongrad. Oligarhii lui Putin care influenţează viaţa politică britanică la cel mai înalt nivel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Boris Johnson ;i oligarhul rus Evgheni Lebedev
Premierul britanic Boris Johnson ;i oligarhul rus Evgheni Lebedev

După cum reiese din raportul recent al Comitetului de Securitate al Parlamentului Britanic privind interferenţa Kremlinului în viaţa politică britanică, oligarhii ruşi cu sediul în capitala britanică şi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin au reuşit să pătrundă în cercul elitelor britanice, politice, economice, academice şi sportive.

Această infiltrare a luat forma unor achiziţii imobiliare de lux, investiţii financiare, donaţii către partide politice, universităţi, instituţii culturale, precum şi asistenţă pentru sectorul filantropic şi sport, scrie „Le Point“.  

Guvernele Majestăţii Sale, de stânga ca şi de dreapta, intenţionează să profite cu bună ştiinţă de bogăţiile lor, închizând ochii în faţa unei vaste operaţiuni de spălare de bani de origine dubioasă. Unele dintre cele mai cunoscute servicii de contra-spionaj din lume sunt neputincioase în faţa ameninţării pe care această bogată reţea rusă o reprezintă pentru securitatea internă. Pentru a atrage marile averi „venite de la frig”, a fost introdusă o viză specială (golden visa) destinată miliardarilor străini în 2008. Super-bogaţii ruşi au profitat de aceasta oportunitate.

Drept urmare, cei mai puternici oligarhi şi-au stabilit domiciliul la Londra. Acest grup îi include, pe lângă Abramovici (oţel), Arkadi Rotenberg (industrie), Oleg Deripaska (oţel, aluminiu), pe Andrei Gonşarenko (conducte de gaz), Vladimir Şernuhin (finanţe) şi Evgheni Lebedev (proprietar al cotidianului gratuit „London Evening Standard”), precum şi pe alţi mulţi afacerişti bogaţi.

Membri ai familiei regale, în slujba oligarhilor ruşi

Oligarhii li Putin pot conta pe o vastă reţea de complici binevoitori, avocaţi şi contabili pentru a „îmbrăca mireasa”, aşa cum se spune despre clienţii dubioşi. Legaţi de mize economice personale, mulţi membri ai Camerei Lorzilor au servit, de asemenea, ca intermediari. Familia regală a fost răsfăţată şi de cei bogaţi din acest puternic cerc de influenţă, supranumit „Londongrad” de către presă. Sir Michael Peat, fost şef de cabinet al prinţului Charles, şi prinţul Michael de Kent, vărul reginei, s-au pus în slujba oamenilor de afaceri ruşi. Aceşti piloni ai aristocraţiei ofereau cea mai bună cale de pe planetă pentru a se integra în viaţa mondenă din cealaltă parte a Canalului, închisă în mod tradiţional pentru noii bogaţi din alte părţi ale lumii, lipsiţi de pedigree, maniere şi reputaţie familială.

Pe malurile Tamisei, banii nu au miros. Fondurile vin, se duc şi se învârt liber în cuferele primului centru financiar european. Potrivit studiului Camerei Comunelor, această infiltrare rusească pe scară largă printre factorii de decizie britanici explică orbirea voită a guvernelor lui David Cameron, Theresa May şi, acum, Boris Johnson cu privire la interferenţa Moscovei în timpul alegerilor legislative şi mai ales al celor două referendumuri, despre independenţa Scoţiei (2014) şi Brexit (2016).

În faţa pătrunderii serviciilor ruseşti calificată drept „standard”, Londra s-a angajat să consolideze puterile MI5 (contra-spionaj). Dar, în ochii experţilor, o astfel de măsură este insuficientă, având în vedere amploarea pericolului pe care îl reprezintă reţeaua de oligarhi. Prea puţin, prea târziu...concluzionează revista franceză. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite