Lockdown în Germania - o ecuaţie cu multe necunoscute

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
avertisment

Germania a tras pentru a doua oară frâna de urgenţă. Este corect, pe fundalul creşterii dramatice a infectărilor şi deceselor. Şi totul ar putea deveni şi mai grav, crede Marcel Fürstenau.

Cancelara Angela Merkel a subestimat primejdia reprezentată de coronavirus. Presa a colportat la sfârşitul lunii septembrie că lidera creştin-democrată a avertizat într-o videoconferinţă a formaţiunii sale că se vor înregistra zilnic până la Crăciun mai bine de 19.000 de noi cazuri de infectare zilnic. Mulţi au calificat asta drept alarmism. Astăzi şi Merkel şi criticii ei ar fi fericiţi dacă această prognoză s-ar fi dovedit exagerată.

Din păcate s-a întâmplat contrariul. Deja de pe acum Institutul Robert Koch înregistrează în unele zile în jur de 30.000 de noi infectări. Numărul deceselor ar trebui să-i pună pe gânduri şi să-i înspăimânte şi pe cei tentaţi să bagatelizeze pandemia. La jumătatea lunii noiembrie se înregistrau 15.000 de decese, acum (13.12.2020) 22.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Germania din cauza sau în legătură cu coronavirusul. Este aproape o dublare în decurs de o lună! Cine nu a recunoscut semnele timpului, acela nu mai poate fi ajutat.

O privire în spitale este suficientă

image

Marcel Fürstenau

În contextul acestei dramatice evoluţii, noul lockdown, decis de guvernul federal împreună cu cele 16 guverne regionale, este absolut corect. Cine crede altceva ar face bine să spună asta în faţă personalului care luptă cu abnegaţie pentru fiecare viaţă de om în spitale, cămine de bătrâni şi acasă la bolnavi. Şi să le explice acestora de ce nu este pandemia chiar atât de gravă.

Situaţia în care se află acum Germania, în luptă împotriva virusului, cere solidaritate din partea fiecăruia. Şi empatie pentru cei afectaţi direct şi indirect. Pretenţia de a şti mai bine şi nesocotirea celorlalţi sunt total deplasate.

Mai ales în aceste zile. O oarecare doză de consolare şi încredere inspiră acţiunile responsabililor politici din pricina unităţii de care dau dovadă. În ultimele săptămâni şi luni această unitate a lipsit, din păcate, aproape cu desăvârşire.

A învăţa din greşelile trecutului

Dar nu este acum momentul pentru socoteli meschine privind deciziile corecte sau nu, luate de unii sau de alţii. Important e să se tragă învăţăminte din estimările greşite aparţinând trecutului. Afirmarea pe costurile altora se interzice de la sine. Oamenilor din Germania li s-au cerut deja multe sacrificii şi li se cer în continuare. Cu toate acestea, potrivit sondajelor, oamenii sunt în continuare dispuşi să facă sacrificii.

Politicienii ar face bine să onoreze deschis şi onest acceptarea, de către larga majoritate, a măsurilor de combatere a pandemiei. Să ceară populaţiei mai bine acum decât mai târziu înţelegere pentru posibile măsuri restrictive mult mai drastice şi mai îndelungate. Fiindcă o detensionare substanţială a situaţiei până pe 10 ianuarie, când expiră actualul lockdown, rămâne o speranţă vecină cu disperarea.

Există indicii că această speranţă se va dovedi deşartă. La urma urmei, iarna durează în Germania până în luna martie. Iar vaccinările încă nici nu au început.

Lockdown-ul parţial, în vigoare de la începutul lunii noiembrie, nu a avut efect. Aceasta este amara realitate. De aceea lockdown-ul sever, decis duminică, a fost inevitabil. Poate că la primăvară se va putea spune, privind retrospectiv, că responsabilii politici germani au făcut totul corect pe 13 decembrie. Ar fi frumos, dar sigur de asta nu poate fi nimeni.

Marcel Fürstenau - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite