LIVETEXT Criză în Grecia: 4 zile până la referendum. Membrii Eurogrup amână orice discuţie cu Grecia până după referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec Alexis Tsipras
Premierul grec Alexis Tsipras

Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plată, în contextul în care nu a putut plăti, până marţi, tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional. Potrivit Financial Times, premierul Alexis Tipras ar fi acceptat condiţiile creditorilor, liderii Eurogrup urmând să se întâlnească la ora 18.30 pentru a analiza situaţia.

Germania va bloca orice nou plan de asistenţă financiară atât timp cât Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras rămâne în funcţie, afirmă, sub acoperirea aninimatului, un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, potrivit publicaţiilor The Times şi Die Zeit, citate de Mediafax.

„Întrebarea reală este dacă avem încredere în premierul Alexis Tsipras şi în Yanis Varoufakis (ministrul grec de Finanţe - n.red)? Răspunsul clar pentru toate părţile este «nu»”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un politician de rang înalt din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel.

CDU va bloca orice solicitare a Greciei cât timp Guvernul considerat „comunist” rămâne la putere la Atena. „În cadrul CDU/CSU, mulţi colegi vor vota negativ la orice solicitare făcută de Varoufakis şi Tsipras. Nu mai are nimeni încredere în ei. Avem nevoie de un partener serios”, a spus politicianul conservator german, potrivit publicaţiilor The Times şi Die Zeit, citate de agenţia Mediafax.


Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, miercuri, că liderii europeni vor să ajute Grecia, dar nu pot face acest lucru dacă guvernul de la Atena nu o doreşte, potrivit Reuters.

„Europa vrea să ajute Grecia. Însă nu poate ajuta pe nimeni împotriva voinţei sale. Să aşteptăm rezultatele referendumului din Grecia”, a scris oficialul european, pe contul său de Twitter.

Reacţia lui Rusk survine la câteva ore după ce, într-o declaraţie televizată, premierul elen Alexis Tsipras şi-a reînnoit apelul către alegătorii greci să respingă, la referendumul convocat pentru duminică, 5 iulie, planul de asistenţă financiară propus de creditorii internaţionali.


Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro au stabilit amânarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei până după anunţarea rezultatului referendumului programat duminică, anunţă un oficial guvernamental slovac citat de Reuters.

"Membrii Eurogrup sunt uniţi în poziţia de a aştepta rezultatul referendumului din Grecia înainte de orice noi discuţii", a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei.

Kazimir a făcut aceste declaraţii după teleconferinţa Eurogrup organizată miercuri seară. "Am decis să aşteptăm rezultatul referendumului. Să nu punem căruţa înaintea calului", a spus el.


Alexis Tsipras, premierul de extremă-stânga al Greciei, menţine referendumul programat duminică. "Vă cer să votaţi «nu» în privinţa planului de asistenţă financiară şi «da» perspectivelor găsirii unei soluţii viabile", a subliniat Tsipras, lansând parctic un semnal ambiguu privind referendumul.


 Noua ofertă a premierului Alexis Tsipras trimisă creditorilor internaţionali pentru a ajuta la rezolvarea crizei datoriilor nu a adus clarificări suplimentare, a afirmat miercuri ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, la o conferinţă de presă desfăşurată la Berlin, transmite Reuters.

  • „Aceasta nu a furnizat mai multă claritate şi nu există o bază serioasă de negocieri cu Atena în acest moment', a precizat Wolfgang Schaeuble. Acesta a adăugat: 'În primul rând, Grecia trebuie să ştie exact ce vrea“
  • Întrebările şi răspunsurile lui Isărescu despre impactul crizei din Grecia asupra filialelor bancare locale Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a oferit în cadrul briefingului de presă de miercuri, susţinut în urma şedinţei de politică monetară, o serie de răspunsuri la întrebări privind impactul crizei din Grecia asupra României şi a băncilor locale cu capital elen, întrebări „adresate“ tot de şeful BNR. „Dumneavoastră sunteţi interesaţi de aspectele privind Grecia. Colegii de la politică monetară au strâns cele mai frecvente întrebări. Iată răspunsurile la aceste întrebări: Băncile cu capital majoritar grecesc au un rol moderat în sectorul bancar românesc. Sunt pe locul al treilea, cu 12%. Datele sunt din aprilie 2015. Nu există bănci greceşti în România. Toate sunt bănci româneşti cu capital grecesc. În primele cinci bănci ale sectorului bancar local nu e niciuna cu capital grecesc. Avem însă două asemenea bănci în top 10 sector bancar. Dacă deciziile autorităţilor elene se aplică şi băncilor din Romania cu capital grecesc? Răspund simplu: Nu, nu se aplică! Răspunsul mai dezvoltat e următorul: cele patru bănci cu capital elen sunt entităţi juridice române şi se supun legilor din România“, a declarat Isărescu.  
  • Comisia Europeană a dat miercuri asigurări că zona euro „poate rezista indiferent de ceea ce se întâmplă în Grecia“, confirmând totodată că a primit din partea Atenei o nouă propunere care va sta la baza negocierilor, relatează AFP.   În condiţiile în care ţara se află începând de marţi seara în incapacitate de plată, este nevoie să se înceapă negocieri privind „noul program“ de sprijin solicitat de Atena, a declarat pentru presă comisarul european pentru zona euro Valdis Dombrovskis, cu câteva ore înainte de o nouă teleconferinţă a Eurogroupului care va analiza această cerere a Greciei.   Comisarul european a afirmat că există „o posibilitate de a se ajunge la un acord înainte de următorul termen“ stabilit pentru 20 iulie, dată la care Grecia trebuie să ramburseze 3,5 miliarde de euro Băncii Centrale Europene (BCE).
  • Premierul Alexis Tsipras urmează să susţină o conferinţă de presă. Presa elenă susţine că ar putea anunţa anularea referendumului de duminică.
  • Noile propuneri ale Greciei pentru reforme şi reducerea cheltuieilor bugetare, în schimbul unui nou program de ajutor, nu îndeplinesc solicitările creditorilor, au declarat miercuri oficiali europeni, citaţi de Wall Street Journal.
  • În scrisoarea trimisă creditorilor internaţionali marţi noapte, premierul Alexis Tsipras a propus modificarea mai multor părţi esenţiale ale măsurilor care au stat la baza blocajului discuţiilor din ultimele cinci luni.   Între modificări se numără aplicarea mai târziu a majorării vârstei de pensionare şi exceptarea de la TVA a unora dintre insule, măsuri respinse deja de creditori atunci când discuţiile au eşuat, săptămâna trecută.   "Dacă propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discuţii, atunci măsurile propuse de Grecia ar mări semnificativ deficitul bugetar. Vor fi necesare o mulţime de clarificări, asupra altor aspecte", a spus unul dintre oficiali.   Un al doilea oficial a arătat că propunerile lui Tsipras diluează măsurile care au fost discutate şi nu vor fi bine primite de cele trei instituţii care coordonează programele de susţinere financiară în zona euro, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI.

FT: Tsipras acceptă toate condiţiile creditorilor Greciei

Premierul elen Alexis Tsipras acceptă toate condiţiile propuse de creditorii Greciei weekend-ul trecut, cu doar câteva schimbări minore, potrivit unei scrisori trimise de acesta marţi noaptea, obţinută de Financial Times. 

Scrisoarea de două pagini, trimisă şefilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene, dezvoltă solicitarea surpinzătoare de marţi, de prelungire a programului de susţinere care a expirat şi de acordare a unuia nou, în valoare de 29,1 miliarde de euro.  Informaţiile referitoare la scrisoare au dus la creşterea indicelor bursieri. Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în urcare cu 1,07%. O nouă întâlnire a Eurogrupului la ora 18.30.


  • Vicepremierul elen Ioannis Dragasakis a afirmat marţi la postul naţional de televiziune ERT că Grecia a cerut Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea rambursării de 1,6 miliarde de euro."Am depus la FMI o cerere astfel încât să ia iniţiativa de a amâna plata pentru luna noiembrie", a declarat Ioannis Dragasakis, situaţie ce ar permite Greciei să evite intrarea în faliment în legătură cu datoria sa faţă de instituţia de la Washington, precum şi agravarea unei situaţii financiare deja critice.

Grecia devine astfel prima ţară dezvoltată care a acumulat restanţe de plată faţă de FMI şi nu mai are acces la resursele financiare ale instituţiei care, la rândul său, se confruntă cu cel mai mare faliment din istoria sa.


Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro, reuniţi în teleconferinţă marţi seară, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenţă financiară.


Grecia ar fi propus să suspende referendumul prevăzut pentru duminică asupra propunerilor creditorilor săi (FMI, UE), dacă vor fi reluate negocierile cu Uniunea Europeană, a afirmat marţi premierul maltez, Jospeh Muscat, citat de jurnalul Times of Malta, precum şi potrivit unor informaţii publicate de ziarul german Die Welt, citat de AFP


Alte ţări care nu au reuşit să-şi achite datoriile faţă de FMI sunt Zimbabwe, Sudan şi Cuba.


Cozi lungi s-au format după ce Guvernul a ordonat redeschiderea miercuri a aproximativ 1.000 de sucursale bancare pentru a permite pensionarilor disperaţi, fără carduri bancare, să încaseze până la 120 de euro din cecuri de pensii, relatează AP.


"Termenul-limită pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfârşitul săptămânii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astăzi", a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei.

Preşedintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a anunţat marţi seară că Guvernul Greciei va trimite noi propuneri miercuri, iar negocierile vor continua. Dijsselbloem a semnalat că un eventual nou plan de asistenţă va avea condiţii mai dure pentru Guvernul elen.

"Ar fi absurd să acceptăm solicitările Guvernului Greciei dat fiind că ei nu le aceeptă pe ale noastre", a spus Jeroen Dijsselbloem.

"Miercuri la ora 11.30 (12.30, ora României) va avea loc o nouă teleconferinţă pentru a discuta despre evoluţia situaţiei Greciei", a transmis Dijsselbloem prin Twittter.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atenţia că instituţiile financiare internaţionale - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite