VIDEO Proteste la Minsk. Manifestanţii au cerut eliberarea opozantei Maria Kolesnikova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Minsk are loc o manifestaşie în sprijinul liderei opoziţiei beloruse Maria Kolesnikova, răpită de pe stradă luni de persoane mascate şi arestată astăzi dimineaţă, în mod suspect, la frontiera cu Ucraina.

Mii de persoane au ieşit în stradă în capitala belarusă pentru a cere eliberara liderei protestatarilor, Maria Kolesnikova, arestată, marţi, la frontierea cu Ucraina, după cum au anunţat autorităţile de la Minsk. Kievul a dezminţit marţi această versiune a faptelor, explicând că Maria Kolesnikova s-a opus expulzării sale forţate din Belarus şi că din cauza imposibilităţii de a o convinge să părăsească ţara, ea a fost arestată.

Potrivit agenţiei Interfax Ucraina, ea şi-a rupt paşaportul pentru a nu i se permite să treacă frontiera.

Autorităţile din Belarus au încercat să o treacă cu forţa frontiera ucraineană pe opozanta Maria Kolesnikova, care a refuzat şi şi-a rupt paşaportul înainte de a fi arestată, au declarat marţi colegii săi Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov, relatează AFP.

Potrivit lui Anton Rodnenkov, care se afla împreună cu Maria Kolesnikova la frontiera dintre cele două ţări, opozanta "a fost obligată să urce într-o maşină pe un loc din spate" şi "striga că nu merge nicăieri".

"Ea şi-a rupt paşaportul", apoi "a ieşit pe geamul maşinii şi s-a îndreptat spre frontiera belarusă", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev.

Potrivit lui Ivan Kravţov, prezent şi el la frontieră şi care a participat şi el la conferinţa de la Kiev, el şi Rodnenkov au fost ridicaţi cu forţa luni dimineaţă la Minsk de necunoscuţi, într-un moment în care se deplasau spre apartamentul Mariei Kolesnikova, după primele informaţii privind dispariţia ei.

Duşi în diverse clădiri administrative, încătuşaţi şi cu capul acoperit, cei doi bărbaţi au fost interogaţi, ameninţaţi cu proceduri judiciari, iar în cele din urmă li s-a propus de către autorităţi să părăsească ţara alături de Maria Kolesnikova.

"Ceea ce îi interesa era transportul Mariei Kolesnikova în afara frontierelor. Ei explicau asta prin necesitatea unei detensionări a situaţiei", a explicat Ivan Kravţov.

"Am înţeles că încercau să o transporte cu forţa" la frontiera ucraineană, a adăugat el.

Grupul a fost transportat în cele din urmă cu maşina până în zona neutră dintre frontierele belarusă şi ucraineană, unde cei doi bărbaţi au trecut în Ucraina, în timp ce Maria Kolesnikova a refuzat şi a fost arestată.

Maria Kolesnikova este ultima dintre cele trei figuri feminine ale opoziţiei foarte vizibile în timpul campaniei prezidenţiale care rămâne în Belarus. Celelalte două, candidata Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo, au plecat în străinătate.

Ivan Kravţov şi Anton Rodnenkov sunt membri ai "consiliului de coordonare" a opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au declanşat urmărirea penală pentru "ameninţare la securitatea naţională". 

O altă lideră a opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, alflată în exil în Lituania, a spus că situaţia din Belarus e „absolut inaccecpbilă”, şi a cerut sprijin internaţional pentru alungarea de la putere a preşedintelui Alkesandr Lukaşenka, despre care a spus că nu mai reprezintă această ţară.

Vorbind prin legătură video în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Ţihanovskaia a spus că ţara şi poporul ei au nevoie de ajutor, şi că e nevoie de presiune internaţională asupra regimului condus de un ins care se agaţă de putere.

„Avem nevoie de sancţiuni împotriva celor care dau şi execută ordine criminale ce încalcă normele internaţionale şi drepturile omului. Avem nevoie de eliberarea imediată a tuturor deţinuţilor politici şi de începerea unui dialog civilizat ca să găsim căi prin care ţara noastră să înaintezeo”, a spus Svetlana Ţihanovskaia în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Franţa a condamnat tentativa de exilare forţată a opozantei belaruse Maria Kolesnikova

Franţa a condamnat tentativa de exilare forţată a opozantei belaruse Maria Kolesnikova şi a făcut apel la adoptarea de "sancţiuni rapide" de către UE împotriva responsabililor pentru represiune în această ţară, relatează AFP.

"Franţa condamnă cu cea mai mare fermitate arestările arbitrare şi practicile de exilare forţată ale mai multor membri ai consiliului de coordonare, precum şi a numeroşi manifestanţi în ultimele zile", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Afacerilor Externe.

"Trebuie să se facă lumină deplină asupra situaţiei dnei Kolesnikova", a adăugat Agnes von der Mühll.

"Facem apel la autorităţile belaruse să pună capăt acestor acţiuni, să elibereze persoanele deţinute arbitrar şi să angajeze dialogul naţional incluziv" solicitat de europeni cu societatea belarusă, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

"Franţa reaminteşte în acest context susţinerea sa pentru adoptarea rapidă de către Uniunea Europeană a sancţiunilor vizându-i pe responsabilii pentru represiunea îndreptată împotriva populaţiei belaruse, precum şi pentru fraudele electorale intervenite pe 9 august", a adăugat Agnes von der Mühll.

Aleksandr Lukaşenko, liderul contestat al Republicii Belarus, a declarat într-un interviu dat presei de stat ruseşti, că dacă regimul său se va prăbuşi în urma protestelor, „Rusia va fi următoarea”.

„Ştiţi la ce concluzia am ajuns cu establishment-ul şi autorităţile ruse? Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia”, a spus Lukaşenko. „Dacă Lukaşenko se prăbuşeşte, tot sistemul se va prăbuşi, urmat de tot Belarusul”, a adăugat el.

El a discutat în mai multe rânduri cu Vladimir Putin pe această temă, iar preşedintele Rusiei a promis să trimită trupe în Belarus dacă protestele degenerează în violenţe. Un summit cu participarea celor doi este prevăzut să aibă loc în zilele sau săptămânile următoare.

În ceea ce priveşte arestarea la frontiera ucraineană în noaptea de luni spre marţi a opozantei Maria Kolesnikova, Lukaşenko a afirmat că aceasta a fost aruncată dintr-o maşină „în mers” de alţi doi opozanţi în timp ce aceştia fugeau în Ucraina vecină.

„În maşina lor, au băgat în viteză şi au aruncat-o din maşină în mers. În mers”, a insistat el, afirmând că acum negociază cu Ucraina predarea celor doi opozanţi care se aflau în vehicul. Kievul a dezminţit marţi această versiune a faptelor, explicând că Maria Kolesnikova s-a opus expulzării sale forţate din Belarus şi că din cauza imposibilităţii de a o convinge să părăsească ţara, ea a fost arestată.

Aleksandr Lukaşenko a condus Belarus din 1994 şi a câştigat şi scrutinul prezidenţial din 9 august, potrivit rezultatelor oficiale, care l-au dat învingător cu peste 80% din sufragii. Pe de altă parte, opoziţia susţine că scrutinul a fost fraudat masiv.

Potrivit unui jurnalist radio din Rusia, la aceeaşi întâlnire Lukaşenko ar fi declarat că nu exclude organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.

Liderul belarus a spus că susţinătorii săi ar fi atacaţi dacă s-ar retrage, a declarat Roman Babaian, redactorul-şef al postului Moscow Talks şi unul dintre ziariştii care l-au intervievat pe Lukaşenko. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite