LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a ucis sute de civili ucraineni folosind muniţie cu dispersie, armament interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harkov. FOTO EPA-EFE
Harkov. FOTO EPA-EFE

De pe 24 februarie, peste 5,23 milioane de refugiaţi au fugit în ţările vecine. Refugiaţii includ în principal femei, copii şi persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Din totalul populaţiei refugiate, aproximativ 2,75 milioane sunt în vârstă de muncă. Dintre aceştia, 43,5%, sau 1,2 milioane, lucrau anterior şi şi-au pierdut sau şi-au părăsit locurile de muncă.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.20 Autorităţile turce au propus evacuarea apărătorilor ucraineni ai oraşului Mariupol, din uzina metalurgică Azovstal, prin portul Berdiansk, pe teritoriul turc. Acest lucru a fost raportat de liderul poporului tătar din Crimeea, Mustafa Dzhemilev.

„Erdogan a vorbit de două ori cu Putin. În plus, Ibrahim Kalin (purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc) a vorbit cu ministrul rus al Apărării, Shoigu. Kalin a spus că în portul Istanbul este o navă, proiectată pentru o mie de oameni. Când vom fi de acord cu dvs., vor ajunge în portul Berdiansk.Vor fi autobuze care îi vor aduce de la Mariupol la Berdiansk, pentru că portul Mariupol este minat.Promitem că vor fi oaspeţi ai Republica Turcia până la sfârşitul războiului, adică nu vor lupta până la sfârşitul războiului”, a spus Dzhemilev.

Cu toate acestea, potrivit lui Dzhemilev, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a refuzat o astfel de ofertă şi a spus că armata ucraineană ar trebui să se predea. El a mai adăugat că nici partea rusă nu a fost de acord cu schimbul de prizonieri ruşi aflaţi în prezent pe teritoriul Ucrainei, cu apărătorii lui Mariupol.

UPDATE 22.37 Bombardamentul de astăzi al regiunii Poltava este probabil cel mai mare din timpul războiului cu Rusia. Acest lucru a fost declarat de şeful Administraţiei Militare Regionale Poltava, Dmitri Lunin, într-un mesaj video pe Telegram. El a menţionat că 12 rachete ruseşti au lovit Kremenciuk, „majoritatea au lovit rafinăria”.

"Acolo este un incendiu acum, salvatorii lucrează. Incendiul este localizat", a spus Lunin. El a spus că o rachetă a fost doborâtă de forţele armate ucrainiene, iar alte rachete au lovit infrastructura oraşului Kremenchuk. „Din fericire, nu există victime”, a spus preşedintele OVA.

UPDATE 21.50 Soldaţii ruşi îşi repară tancurile cu piese din frigidere şi maşini de spălat

Măsurile restrictive impuse de Statele Unite Rusiei obligă trupele armate ale Moscovei să apeleze la elemente electronice din frigidere şi maşini de spălat vase pentru a-şi repara tancurile, dar şi celelalte echipamente militare. „Am primit rapoarte din partea ucrainenilor care afirmă că găsesc pe teren echipamente militare ruseşti care sunt pline de semiconductori care au fost scoşi din maşini de spălat vase şi frigidere”, a declarat, joi, secretarul american al comerţului Gina Raimondo în timpul unei audieri în Congres.


UPDATE 21.30 Încă o navă rusească a fost distrusă de Ucraina cu rachete. Vasul se îndrepta spre Insula Şerpilor

Vsevolod Bobrov nava ruseasca FOTO Twitter

O altă navă rusească, „Vsevolod Bobrov”, a luat foc în Marea Neagră, după ce a fost lovită de ucraineni cu o rachetă. Atacul s-ar fi petrecut în noaptea de 12 mai în timp ce nava se îndrepta către Insula Şerpilor, unde încerca să ducă un sistem de rachete, relatează Euro Weekly.


UPDATE 19.30 Rusia a ucis sute de civili ucraineni folosind muniţie cu dispersie, armament interzis

Rusia a folosit cel puţin şase tipuri de bombe cu dispersie în războiul din Ucraina, ucigând sute de civili, arată un raport al Human Rights Watch. La rândul său, şi Ucraina ar fi utilizat acest tip de armament cel puţin o dată, împotriva unor soldaţi ruşi.

HRW atrage atenţia în raport că bombele cu dispersie sunt interzise şi că utilizarea lor ar trebui să înceteze imediat.


UPDATE 19.20 Ucraina negociază ”dificil” cu Rusia evacuarea de la Azovstal a 38 de militari ucraineni grav răniţi

Kievul poartă ”negocieri dificile” cu Moscova în vederea evacuării a 38 de militari ucraineni - răniţi grav -, care se află în subsolurile oţelăriei Azovstal.

”Purtăm negocieri foarte dificile privind evacuarea unor combatanţi grav răniţi de la Azovstal, în schimbul eliberării unor ruşi luaţi prizonieri”, anunţă într-o postare pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Ea dezminte că ar fi vorba despre 500-600 de oameni, aşa cum scrie presa.


UPDATE 19.00 Imaginile unui atac nimicitor: peste 50 de tancuri ruseşti distruse când treceau un pod bombardat de ucraineni

Armata rusă înregistrează în continuare pierderi mari. Un întreg batalion, fomat din peste 50 de tancuri şi peste 1.000 de soldaţi ruşi, a fost nimicit în timp ce încerca să traverseze un pod format din pontoane pe râul Siverskyi Doneţk, care traversează Doneţk şi Lugansk. Pentru moment nu este cunoscut numărul de răniţi sau morţi, relatează Forbes.

captura

UPDATE 17.50 Forţele ruse cer evacuarea a două oraşe din estul Ucrainei

"Având în vedere situaţia umanitară catastrofală ce se profilează pentru majoritatea civililor din Kramatorsk şi Sloviansk, solicităm comunităţii internaţionale, ONU, OSCE şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să adopte imediat toate măsurile pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a civililor din aceste oraşe, aflate sub controlul iniţiat de forţele armate ucrainene", a declarat generalul colonel rus Mihail Mizinţev.

El susţine că forţele ucrainene din Kramatorsk şi Sloviansk folosesc ca scuturi umane populaţia civilă.


UPDATE 17.00 Putin dă asigurări că Occidentul va avea mai mult de suferit decât Rusia de pe urma sancţiunilor

Autorii sancţiunilor, ”ghidaţi de ambiţiile lor umflate şi oarbe şi de rusofobie, aplică o lovitură mai puternică propriilor lor interese naţionale, propriilor lor economii şi prosperităţii propriilor lor cetăţeni”, a declarat Putin într-o reuniune consacrată problemelor economice.


UPDATE 16.00 Lupte crâncene pentru eliberarea estului ţării

În ceea ce pare a fi un efort tot mai disperat pentru a menţine linia frontului din est, armata ucraineană a trimis acolo numeroase întăriri. La sol, loviturile ucrainene sunt foarte eficace în urma folosirii unui program care concentrează focul unor dispozitive diferite asupra unei ţinte precise, sistem care a fost numit un „Uber al artileriei“.

„Vin în valuri“', spune Mikola, un soldat ucrainean, referindu-se la încercările repetate ale trupelor ruse de a înainta în direcţia sud, dincolo de râul Doneţ, în apropierea satului Bilogorivka. „Au încercat în weekend şi i-am respins. Acum încearcă din nou. E un du-te-vino. Ne lovesc, apoi îi lovim şi noi“, povesteşte soldatul.


UPDATE 15.50 Rusia ameninţă NATO cu măsuri ”militaro-tehnice” în cazul unei aderări a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică

Rusia va fi ”obligată să ia măsuri reciproce militaro-tehnice şi altele, pentru a pune capăt ameninţării la adresa securităţii sale naţionale”, în cazul unei aderări a Finlandei la NATO, ameninţă joi Ministerul rus de Externe, relatează AFP.

Diplomaţia rusă acuză NATO de faptul că încearcă să creeze ”alt flanc al ameninţării militare împotriva ţării noastre”.


UPDATE 15.20 Prima Doamnă a Ucrainei acuză Rusia că ”poartă război împotriva copiilor” ucraineni 

Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, a acuzat Rusia că ”poartă război împotriva copiilor” ucraineni şi ”viitorului” întregii ţări. Cel puţin 3 persoane au murit şi alte 12 au fost rănite în cursul nopţii în urma unor bombardamente ale forţelor ruse care au vizat o şcoală şi un internat de în oraşul Novhorod-Siverskîi, din nordul ţării.

”Armata rusă a lansat rachete dintr-un avion şi a vizat o şcoală şi un internat din oraşul Novhorod-Siverskîi, din regiunea Cernihiv. Salvatorii sunt în prezent la locul incidentului, dar ştim deja că există 3 morţi şi 12 răniţi. Bombardamentul a avut ţinte clare. Ruşii, care pretind că atacă doar bazele militare, poartă un război împotriva copiilor noştri. De fapt, ei poartă un război împotriva viitorului nostru", a afirmat ea joi.


UPDATE 14.05 Aderarea Finlandei la NATO este „cu siguranţă” o ameninţare pentru Rusia, anunţă Kremlinul

Aderarea Finlandei la NATO este „cu siguranţă” o ameninţare pentru Rusia, iar decizia necesită un răspuns similar din partea Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează The Guardian.


UPDATE 13.54 O nouă explozie misterioasă la o bază militară din Rusia: Cel puţin un militar a murit şi alte şapte persoane au fost rănite

Cel puţin o persoană, un militar, a murit şi alte şapte au fost rănite în urma unei explozii cu praf de puşcă la o bază militară din localitatea Teisin, din regiunea Habarovsk, potrivit unei surse din cadrul serviciului local de urgenţă, relatează agenţia de ştiri rusă TASS.


UPDATE 13.13 Medvedev, după anunţul Finlandei că doreşte aderarea la NATO: „Un astfel de conflict se poate transforma în război nuclear”

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a avut o primă reacţie după anunţul făcut de Finlanda că va solicita aderarea la NATO.

Oficialul rus a postat un mesaj pe Telgram în care a vorbit, din nou, despre riscul unui război nuclear.


 UPDATE 12.45 Propagandistul Vladimir Soloviov îi cere lui Putin să treacă războiul în „modul turbo”: Voluntarii vin cu propriii bani ca să lupte în Ucraina VIDEO

Jurnalistul Vladimir Soloviov, considerat principalul propagandist al regimului Putin, a vorbit despre numărul „incredibil” de voluntari ruşi care-şi doresc să lupte în Ucraina.

În emisiunea sa difuzată în seara zilei de miercuri, 11 mai, jurnalistul a susţinut că Rusia îşi va îndeplini obiectivele în Ucraina dacă preşedintele Vladimir Putin ordonă ca operaţiunea militară specială să treacă la modul „turbo”.

„Este clar că, dacă este luată decizia şi trecem de la operaţiunea militară specială la o operaţiune militară, ne vom putea atinge obiectivele”, spune Soloviov.


UPDATE 11.41 Siemens se retrage din Rusia ca urmare a războiului declanşat în Ucraina

Conglomeratul industrial german Siemens a anunţat, joi, că se va retrage de pe piaţa rusă ca urmare a războiului declanşat de această ţară în Ucraina, relatează BBC.

„Vom ieşi din Rusia printr-o reducere organizată a activităţilor”, se arată într-un comunicat postat, joi, pe contul de Twitter al companiei.


UPDATE 10.56 Londra susţine că retragerea forţelor ruse din Harkov este o „recunoaştere tacită a incapacităţii Rusiei” de a cuceri oraşe-cheie

Retragerea forţelor ruse din Harkov este o ”recunoaştere tacită a incapacităţii Rusiei” de a cuceri oraşe-cheie ucrainene unde soldaţii ruşi se aşteptau să întâlnească o rezistenţă limitată din partea populaţiei, a anunţat, joi, Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic, potrivit The Guardian.

Forţele ucrainene continuă să contracareze atacurile în nordul oraşului Harkov şi au recucerit mai multe oraşe şi sate de lângă graniţa cu Rusia, se menţionează în comunicat.


UPDATE 10.27 Ursula von der Leyen: Rusia este „cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale”

Rusia este „cea mai directă ameninţare” la adresa ordinii internaţionale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat, joi, la Tokyo, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit France 24.

Rusia „este astăzi cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale cu războiul barbar împotriva Ucrainei şi pactul său îngrijorător cu China”, a afirmat von der Leyen, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul japonez Fumio Kishida.


UPDATE 09.57 CNN: Crime de război în Ucraina. Soldaţi ruşi, filmaţi în timp ce împuşcă doi civili neînarmaţi VIDEO

Un videoclip identificat de CNN arată nişte soldaţi ruşi care au împuşcat şi au ucis doi civili ucraineni neînarmaţi în faţa unei reprezentanţe auto, pe 26 martie, înainte de a jefui reprezentanţa. Una dintre victime era proprietarul, a cărui familie a refuzat să i se dea numele, iar cealaltă era Leonid Oleksiovici Pliats, paznicul în vârstă de 68 de ani.


UPDATE 09.25 Zelenski: „Ucraina este o ţară europeană care respectă ţările UE şi doreşte acelaşi respect”

Preşedintele Ucrainei a vorbit despre relaţia ţării sale cu UE şi NATO, dar şi despre posibilitatea de a purta negocieri cu Rusia pentru orpirea războiului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit într-o videoconferinţă, în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris, despre incertitudinea în care se află ţara sa cu privire la aderarea la Uniunea Europeană.

"Ucraina este o ţară europeană de drept care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun", a spus preşedintele Ucrainei.


UPDATE 08.40 Metoda folosită de Rusia pentru a ascunde pierderile suferite în Ucraina. „Aduc mii de cadavre aici” VIDEO

Rusia este acuzată că ascunde adevărul despre numărul soldaţilor morţi în războiul din Ucraina. Serviciul ucrainean de informaţii (SBU) a prezentat interceptarea unei convorbiri telefonice în care un soldat rus vorbeşte despre metodele de mascare a pierderilor.

SBU a prezentat pe reţelele sociale o convorbire despre care susţine că ar fi dialogul dintre un soldat rus aflat în Ucraina şi soţia sa. În cadrul acestui dialog, soldatul vorbeşte despre modul în care oficialii ruşi ascund adevărul despre morţii din război declarându-i dispăruţi.


UPDATE 07.41 Ucraina, dispusă să elibereze prizonieri de război ruşi pentru ucrainenii răniţi în Azovstal. Reacţia Rusiei

Ucraina a propus Rusiei să elibereze prizonieri de război ruşi în schimbul evacuării soldaţilor ucraineni răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, potrivit CNN.

"Deocamdată, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu se vor preda prizonieri. Este demn de respect. Ruşii nu vor să audă de extracţie. Aceasta este o realitate, dar, venind din partea ruşilor, nu este surprinzător", a scris ea.


UPDATE 07.15 Rusia acuză Ucraina că a bombardat Belgorod şi raportează pentru prima dată victime

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că presupusele bombardamente ale Ucrainei s-au soldat cu un mort şi şase răniţi. Autorităţile ucrainene nu au răspuns încă la acuzaţie, transmite The Kiev Independent.

"Şase persoane rănite, o persoană a fost ucisă", a raportat guvernatorul.

El a adăugat că printre răniţi se află şi un băiat de 14 ani, care primeşte ajutor medical la spitalul regional.


UPDATE 06.31 Mariupol şi Bucea, pe agenda Consiliului ONU pentru Drepturile Omului 

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care se reuneşte, joi, în sesiune extraordinară, examinează acuzaţiile de abuzuri grave comise de Rusia în Ucraina, în special la Mariupol şi la Bucea, transmite Le Figaro.

Această întâlnire ”cu privire la deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Ucraina în urma agresiunii ruse” a fost solicitată de Kiev, care, potrivit unui prim proiect de rezoluţie, doreşte o anchetă cu privire la ceea ce s-a întâmplat în regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumî.  

Aceasta este prima întâlnire dedicată deteriorării situaţiei drepturilor omului în Ucraina de când Adunarea Generală a ONU a suspendat Moscova la începutul lunii aprilie din cel mai înalt organ al organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului. 

După ce Rusia şi-a anticipat suspendarea prin renunţarea la statutul său de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, poate participa la lucrările Consiliului în calitate de observator.  

De asemenea, are ocazia joi să facă uz de dreptul său la replică ca ţară în cauză, însă Moscova a decis să nu participe.


UPDATE 06.01 Aproape 800 de rachete balistice şi de croazieră au fost lansate asupra unor ţinte din Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie, potrivit unei actualizări operaţionale a Statului Major al armatei ucrainene, transmite BBC.

În actualizare, Statul Major a precizat că rachetele au vizat în principal sudul şi estul Ucrainei, deşi "au tras în mod repetat şi asupra altor obiecte de infrastructură critică de importanţă socială".

Într-o actualizare separată, Statul Major a declarat că luptele au continuat miercuri în diferite părţi ale Ucrainei.

În Harkov, Rusia îşi consolidează ofensivele pentru a opri o contraofensivă desfăşurată de trupele ucrainene, care au recucerit recent o serie de sate din zonă.

În Mariupol, Statul Major a declarat că forţele ruseşti continuă să lanseze lovituri de artilerie şi aeriene pe fondul rezistenţei continue la combinatul Azovstal.


UPDATE 05.24 Forţele Armate ale Ucrainei au aruncat în aer două  poduri de pontoane lângă Belogorovka, regiunea Lugansk. Încercările ocupanţilor ruşi de a traversa Seversky Doneţ au fost oprite din cauza aruncării în aer a podurilor,  relatează CNN. Compania de recunoaştere geospaţială BlackSky a publicat o fotografie care arată un pod rusesc cu pontoane traversând râul pe 10 mai, la scurt timp după ce artileria ucraineană a tras în zonă. Fum se ridică de pe malul de vest al râului Seversky Doneţ la un capăt al trecerii. Fumul şi pâlniile pot fi văzute şi în est, inclusiv în jurul echipamentelor militare care au traversat podul.


UPDATE 03.55 Cinematograful Tampere situat în cartierul Solomianskyi al capitalei Ucrainei a luat foc la Kiev. Acest lucru a fost raportat de canalele locale Telegram. În jurul miezului nopţii au apărut informaţii despre incendii. Direcţia principală a Serviciului de Stat de Urgenţă din Kiev nu a comentat încă incidentul.


UPDATE 02.05 În Donbass, pe 11 mai, soldaţii ucraineni au respins 9 atacuri inamice. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de Forţele Aliate. Raportul spune că în cursul zilei de 11 mai, militarii Forţelor Aliate au respins cu succes 9 atacuri inamice şi au provocat pierderi ocupanţilor ruşi. Apărătorii ucraineni au distrus 8 tancuri, 6 vehicule blindate de luptă, 5 vehicule inamice şi un tun antiaerian.

„Unităţile de apărare aeriană au doborât patru vehicule aeriene fără pilot Orlan-10 pe cerul Donbasului ucrainean”, se arată în comunicat.


UPDATE 01.43 În regiunea Harkov, un avion rus a tras o rachetă asupra unui tractor care lucra pe câmp. Tractoristul, în vârstă de 26 de ani a fost rănit la ambele picioare. Poliţia din regiunea Harkov a raportat incidentul pe Facebook. 

"Incidentul a avut loc în apropierea satului Novy Merchyk. Un avion inamic a tras cu o rachetă asupra utilajelor agricole care cultivau pământul. În consecinţă, mecanicul a suferit răni grave la picioare şi a fost dus la spital", a spus poliţia.

Raportul spune că la faţa locului lucrează un grup de investigaţii al poliţiei, iar oamenii legii înregistrează cu atenţie toate circumstanţele crimei comise de armata rusă.


UPDATE 01.24 Ucraina a făcut Rusiei propunerea să facă schimb de soldaţi ucrainenii răniţi care se află pe teritoriul fabricii Azovstal din Mariupol, cu ​​soldaţii ruşi capturaţi „conform regulilor standard pentru schimbul de prizonieri de război”, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereşciuk.


UPDATE 01.16 Amfore antice datând din aproximativ secolele 4-5 î.Hr. au fost găsite de militari în timpul lucrărilor pentru fortificarea Odesei. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de militari din cadrul Brigăzii 126 Independente a apărării teritoriale a Odessei.

Artefactele antice au fost predate personalului Muzeului de Arheologie din Odesa.

„Într-una dintre unităţile structurale ale brigăzii, în timpul lucrărilor de fortificare, militarii au găsit amfore antice datând din aproximativ secolele 4-5 d.Hr.”, - se spune într-un comunicat. Se remarcă faptul că, prin decizia comandantului Brigăzii 126, artefactele antice au fost transferate personalului Muzeului Arheologic din Odesa al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, care a promis să le adauge la colecţia muzeului.


UPDATE 00.51 În regiunea Harkov, ca urmare a bombardării de către ocupanţi un depozit de produse agricole a fost distrus. Nu există pericol la sol pentru regiunea Lozova, dar există pericol de tir cu rachete. Primarul din Lozova Serghei Zelensky a raportat despre asta .

"Astăzi a fost o zi tragică pentru comunitatea noastră. În urma atacurilor cu rachete, depozitul de produse agricole de pe teritoriul comunităţii a fost complet distrus, un civil a murit", a spus el.


UPDATE 00.16 Ocupanţii ruşi au blocat complet evacuarea la Mariupol. Procesele de evacuare blocate de ocupanţi îi obligă pe mariupoleni să se întoarcă în oraş. Consilierul primarului din Mariupol Petro Andryushchenko a raportat despre asta în emisiunea unui telemaraton de informare.

„Vorbim despre creşterea numărului de oameni din oraş. În primul rând, asta se datorează faptului că procesul de evacuare a fost oprit, sunt blocaţi de partea rusă sub toate formele... aşa că oamenii sunt forţaţi. să se întoarcă în oraş pentru că nu au unde să locuiască... şi, ca urmare, există şi mai multă presiune asupra sferei umanitare şi chiar mai multe ameninţări şi noi provocări”, a spus Andryushchenko.

El a subliniat că în Mariupol nu există practic apă, hrană şi spaţiu de locuit.

„Înţelegem că de fapt nu există... locuinţe potrivite pentru a locui. Sunt nişte apartamente, cele mai puţin afectate, de fapt aproape fără ferestre... fără apă, apă potabilă cu siguranţă nu este suficientă,... se pun rezervoare, dar calitatea acelei ape, care se livreaza este foarte scăzută, pentru că este luată de la prima fântană istorică din Mariupol... aceasta apa cu siguranţă nu este un plus pentru sănătate.Este o lipsă catastrofală de alimente”, a spus un consilier primarului din Mariupol.

Andriuşcenko a subliniat că până şi datele cu care se lăudau ocupanţii, care vorbesc despre distribuirea de truse de alimente către Mariupol, demonstrează că există o penurie catastrofală de alimente în oraş.


UPDATE 00.09 Se estimează că 4,8 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în Ucraina de la începutul agresiunii ruse, potrivit unui nou comunicat de presă al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). Studiul estimează că, dacă ostilităţile ar escalada, pierderile de locuri de muncă ar creşte la şapte milioane. Cu toate acestea, dacă luptele ar înceta imediat, ar fi posibilă o recuperare rapidă, cu revenirea a 3,4 milioane de locuri de muncă. Acest lucru ar reduce pierderile de locuri de muncă la 8,9%, conform raportului „Impactul crizei din Ucraina asupra lumii muncii: evaluări iniţiale”.

Ca răspuns la această perturbare, Guvernul Ucrainei a depus eforturi considerabile pentru a menţine funcţional sistemul naţional de protecţie socială prin garantarea plăţii prestaţiilor, inclusiv persoanelor strămutate în interior, prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Criza din Ucraina poate crea perturbări pe piaţa muncii şi în ţările vecine, în principal în Ungaria, Moldova, Polonia, România şi Slovacia. Dacă ostilităţile vor continua, refugiaţii ucraineni ar fi nevoiţi să rămână în exil mai mult, punând şi mai multă presiune asupra pieţei muncii şi asupra sistemelor de protecţie socială din aceste state vecine şi crescând şomajul în multe dintre ele.

Perturbarea semnificativă a economiei şi a ocupării forţei de muncă care afectează Federaţia Rusă are efecte semnificative asupra Asiei Centrale, în special în ţările ale căror economii depind de remitenţele din Federaţia Rusă, cum ar fi Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Aceste patru state sunt printre primele zece ţări de origine pentru migranţi din Federaţia Rusă, iar mulţi dintre aceşti migranţi trimit o parte semnificativă a remitenţelor înapoi în ţările lor de origine. Dacă ostilităţile şi sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse conduc la pierderi de locuri de muncă pentru lucrătorii migranţi din Federaţia Rusă şi aceşti lucrători migranţi se întorc în ţările lor de origine, vor exista pierderi economice grave în Asia Centrală în ansamblu.

Agresiunea din Ucraina a creat, de asemenea, un şoc pentru economia globală, complicând şi mai mult redresarea din criza COVID-19. Este posibil ca acest lucru să afecteze creşterea ocupării forţei de muncă şi a salariilor reale şi să pună presiune suplimentară asupra sistemelor de protecţie socială.

În multe ţări cu venituri mari, care au asistat recent la semne de redresare mai puternică a pieţei muncii, consecinţele crizei din Ucraina pot înrăutăţi condiţiile de pe piaţa muncii şi pot inversa unele dintre câştigurile obţinute. Situaţia este deosebit de grea în ţările cu venituri mici şi medii, dintre care multe nu au reuşit să-şi revină pe deplin după impactul crizei COVID-19.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite