Război în Ucraina - ziua 10. Rusia, gata să trimită încă 1.000 de mercenari. Membru al delegaţiei ucrainene de negociere, omorât de SBU pentru trădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Războiul lui Putin împotriva Ucrainei a intrat în cea de-a zecea zi. Forţele armate ale Ucrainei au rezistat atacului agresorului, iar acum nu numai că resping atacurile, dar au lansat deja o contraofensivă în zona Harkiv, unde în anumite zone i-au împins pe ruşi dincolo de frontieră. Un fragment de rachetă a aterizat în curtea reşedinţei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce demonstraţiile împotriva ocupaţiei ruse se extind.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.38 "Sunt lucruri groaznice care încalcă toate convenţiile posibile şi imposibile, când ocupanţii nu ne permit să ajungem la spitale. Ocupanţii nu dau posibilitatea de a intra într-un spital, de a schimba personalul, de a aduce mâncare, de a aduce medicamentele necesare. Înregistrăm. toate aceste crime şi datele vor fi înaintate instanţelor internaţionale competente. Cred că toţi cei care îi dispreţuiesc pe pacienţii noştri din spitale vor fi pedepsiţi", a declarat ministrul Sănătăţii al Ucrainei, Viktor Liaşko, la emisiunea TV, transmite Ukrinform. Potrivit acestuia, trupele ruse continuă să tragă în ambulanţe.

„Avem nevoie de un coridor umanitar pentru a livra insulină şi alte medicamente”, a adăugat el. Liaşko a subliniat că Ucraina a făcut apel la Rusia în această problemă.

UPDATE 22.32 „Un avion inamic rus a aruncat bombe aeriene grele asupra unei unităţi militare a Brigăzii 5 Slobozhansk în noaptea de 5 martie 2022. Patru militari au fost ucişi. Sunt şi mai mulţi răniţi”, a postat Unitatea Operaţională-Teritorială de Est a Gărzii Naţionale a Ucrainei. pe Facebook. În ciuda pierderilor şi a daunelor grave aduse infrastructurii, membrii Gărzii Naţionale apără cu fermitate Harkivul împreună cu Forţele Armate, Apărarea Teritorială, Poliţia Naţională şi Serviciul de Securitate al Ucrainei se mai menţionează în postare.

UPDATE 21.45 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-au întâlnit, sâmbătă, la frontiera Ucrainei cu Polonia, pentru a discuta despre eforturile occidentului de susţinere a Ucrainei şi izolare a Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE 21.35 În seara de sâmbătă, 5 martie, site-ul FSB, Serviciul Federal de Securitate din Rusia, fostul KGB, a fost spart de gruparea de hackeri Anonymous. Site-ul nu poate fi accesat sâmbătă seară, la ora publicării acestui articol.

UPDATE 21.06 Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a declarat că forţele armate ruse au distrus în timpul operaţiunii militare speciale 2.119 obiective din infrastructura militară a Ucrainei, anunţă agenţia de presă de stat rusească Tass.

Forţele Armate ruse au distrus patru avioane Suhoi Su-27 şi un elicopter Mi-8 al Forţelor Aeriene Ucrainene,

Totodată ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă pe contul oficial de YouTube un clip video în care susţine că a reuşit să captureze o bază militară ucraineană de lângă Herson unde a capturat mai multe tancuri, blindate şi vehicule militare.

UPDATE 20.30 S-a aflat motivul pentru care avionul lui Putin a plecat la Washington: a preluat cei 13 diplomaţi ruşi expulzaţi de SUA.

UPDATE 20.00 A treia rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc luni, informează agenţia Reuters.

Negociatorul ucrainean David Arahamia a notat pe Facebook că discuţiile se vor relua în scopul încheierii ostilităţilor, însă nu a oferit detalii.

Joi, ambele părţi au convenit să existe coridoare umanitare pentru a le permite civililor să părăsească unele zone de conflict.

Însă sâmbătă, când ar fi trebuit să se pună în practică acest lucru la Mariupol şi Volnovaha, nu a fost posibilă evacuarea civililor, armistiţiul nefiind respectat.

UPDATE 19.45 Lista companiilor care refuză să lucreze cu Rusia din cauza invaziei asupra Ucraine se măreşte pe zi ce trece.

UPDATE 19.30 În cercurile apropiate ale preşedintelui rus Vladimir Putin a apărut o scindare. Şase oligarhi apropiaţi liderului de la Kremlin s-au declarat public împotriva agresiunii ruse în Ucraina.

„Sancţiunile occidentale asupra elitei Rusiei, despre care se ştie că este fundamentul puterii Kremlinului, au zdruncinat încrederea oligarhilor ruşi în idolul lor. Până acum, şase oligarhi, cu averi în valoare de 90 de miliarde de dolari, s-au pronunţat public împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. Doar într-o singură zi, activele oligarhilor ruşi s-au redus cu 40 de miliarde de dolari”, se arată în raport.

Sâmbătă, 5 martie, au făcut declaraţii proprietarul Novatek - Leonid Michelson, fondatorul Rusal - Oleg Deripaska, proprietarul Lukoil - Vagit Alekperov, preşedintele Alfa Group - Mikhail Friedman şi partenerul său Petro Aven.

UPDATE 19.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, sâmbătă, prin Zoom, cu senatorii americani, cărora le-a cerut ajutorul pentru impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, dar şi sancţiuni mai dure pentru Rusia, relatează cnn.com.

Zelenski a cerut sancţiuni pentru Rusia inclusiv în domeniul energiei. În plus, a cerut ajutor militar pentru forţele ucrainene.

El a mulţumit SUA pentru susţinerea de până acum, însă mesajul său general a fost că ţara are nevoie de mai mult ajutor în contextul atacului Rusiei

UPDATE 18.50 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu-şi doreşte negocieri cu Rusia, dorind, mai degrabă, să provoace un conflict între NATO şi Federaţia Rusă, susţine şeful diplomaţiei ruse.

„Frenezia militaristă a lui Zelenski sugerează că nu are nevoie de negocieri cu Federaţia Rusă”, a declarat Lavrov, potrivit agenţiei oficiale de presă a Rusiei, TASS.

„Dacă el a fost atât de supărat că NATO nu l-a apărat, înseamnă că speră să rezolve conflictul aducând NATO în această poveste, nu prin negocieri (...) Înseamnă că încearcă să provoace un conflict cu implicarea NATO, între NATO şi Rusia'”, a spus Lavrov, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 18.35 Kremlinul complotează pentru a înfiinţa „republici populare” pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în vestul ţării, afirmă serviciul ucrainean de informaţii SBU, potrivit presei de la Kiev.

Un plan al Kremlinului este înfiinţarea „Republicii Federale Ucraina” care să includă regiunile Ivano-Frankivsk, Zakarpatie, Liov, Ternopil şi Cernăuţi, precizează SBU.

Obiectivul creării acestei entităţi ar fi destabilizarea liniei din spate a armatei ucrainene.

UPDATE 18.00 Forţele ruse au confiscat un spital de psihiatrie cu 670 de persoane, în oraşul Borodyanka din regiunea Kiev a Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleksiy Kuleba.

Astăzi nu înţelegem cum să evacuăm aceşti oameni, cum să îi ajutăm”, a spus Kuleba: „Au rămas fără apă şi medicamente. Aceştia sunt oameni cu anumite nevoi speciale, au nevoie de ajutor constant... mulţi dintre ei sunt ţintuiţi la pat de ani de zile.”

Borodyanka se află la aproximativ 60 km de Kiev.

UPDATE 17.39 Vladimir Putin a afirmat, sâmbătă, că va considera cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de excludere aeriană în cazul războiului din Ucraina, relatează Le Figaro.

„Auzim că ar fi necesară stabilirea unei zone de excludere aeriană deasupra teritoriului ucrainean. Însă este imposibil să se facă acest lucru de pe teritoriul Ucrainei, se poate face doar din ţările vecine”, a spus Putin.

Însă orice astfel de măsură ar fi considerată „o ameninţare la adresa militarilor noştri” şi „o participare la conflict armat”.

Ucraina a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană, iar aliaţii NATO au discutat vineri pe acest subiect şi au decis să nu dea curs solicitării.

„Impunerea unei zone de excludere aeriană ar însemna trimiterea de avioane NATO şi doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război general în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă. Nu facem parte din acest conflict şi avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează şi nu se răspândeşte dincolo de Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

UPDATE 17.17 Oficialii de la Kremlin nu s-au aşteptat la o invazie în Ucraina şi au fost şocaţi de severitatea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, relatează Business Insider.

Conform unui oficial de rang înalt de la Kremlin citat de Business Insider, angajaţii de la Kremlin „habar nu aveau” că Putin pregătea o invazie.

Potrivit acestuia, în perioada premergătoare ordinului de război, cabinetul lui Putin lucrase doar asupra eventualelor sancţiuni impuse ca urmare a recunoaşterii teritoriilor separatiste din Doneţk şi Luhansk ca state independente, nu şi în caz de o invazie.

Informaţia este confirmată de o sursă apropiată dosarului, notează Business Insider.

UPDATE 14.49 Presa de la Kiev relatează că un membru al delegaţiei din negocierile cu Rusia a fost omorât de serviciile secrete ucrainene, fiind acuzat de trădare.

Denys Kireev, care a luat parte la negocierile cu Federaţia Rusă, a fost împuşcat de ofiţerii Serviciului de Securitate al Ucrainei în timp ce se încerca reţinerea sa.

UPDATE 16.31 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelensk a adresat sâmbătă un nou mesaj ucrainenilor, declarîndu-se sigur că în curând le va putea spune celor aflaţi acum în Polonia, România, Slovacia şi din toate celelalte ţări să se întoarcă, pentru că nu mai este niciun pericol.

„Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noştri: Întoarceţi-vă! Veniţi înapoi din Polonia, România, Slovacia şi din toate celelalte ţări. Întoarceţi-vă pentru că nu mai există nicio ameninţare!”, a afirmat Zelenski într-un nou mesaj către ucraineni.

„Deja ne gândim la viitor. La cum ne vom reconstrui oraşele şi economia”, a adăugat el, enumerînd discuţiile pe care le-a avut inclusiv cu directorul FMI, pentru a obţine sprijin financiar.

UPDATE 16.21 Un locuitor al oraşului Irpin, la nord-vest de Kiev, a surprins momentul în care un bloc de locuinţe este lovit de rachete şi se prăbuşeşte.

UPDATE 16.15 Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost „dificilă, fără îndoială”.

„Am spus acest lucru la începutul operaţiunii şi am spus-o înainte de a se lua această decizie. O decizie dificilă, fără îndoială”, a spus Putin într-o întâlnire cu însoţitoarele de zbor din Rusia.

Şeful statului rus a ţinut din nou să sublinieze că războiul din Ucraina decurge conform planului şi a insistat că armata rusă îşi va atinge obiectivul.

UPDATE 15.37 Aproape 1,37 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse în urmă cu zece zile, potrivit ultimelor date oferite de ONU sâmbătă.

Autorităţile şi ONU se aşteaptă ca fluxul să se intensifice pe măsură ce armata rusă continuă să avanseze în Ucraina, cu lupte acerbe în jurul capitalei Kiev.

UPDATE 15.27 Comandamentul European al armatei SUA lucrează împreună cu Marea Britanie şi alţi aliaţi pentru a asigura „noduri logistice“ în statele care au graniţă comună cu Ucraina, pentru livrări de arme şi muniţie armatei ucrainene care face eforturi supraomeneşti să ţină piept forţelor invadatoare ale lui Vladimir Putin.

În timp ce Comandamentul European a refuzat să-şi descrie eforturile de a asigura cu arme şi muniţii Ucraina, un oficial al Departamentului Apărării din Washington a declarat pentru POLITICO, că SUA lucrează cu britanicii pentru a se asigura că asistenţa este coordonată şi răspunde nevoilor prioritare ale Ucrainei”.

UPDATE 15.01 Sâmbătă, în jurul prânzului, Serviciul de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina a comunicat într-o postare pe contul oficial de Twitter pierderile suferite de armata rusă în război în perioada 24 februarie-5 martie.

Conform oficialilor militari din Ucraina, de la începutul războiului au fost ucişi aproape 10.000 de soldaţi ruşi. În perioada 24 februarie-5 martie, conform datelor făcute publice de către Serviciul de Informaţii al Ministerului Apărării de la Kiev, armata rusă a pierdut 39 de avioane, 40 elicoptere, 269 tancuri, 945 vehicule blindate, 19 sisteme antirachetă, 50 de lansatoare de rachete, 409 vehicule de transport, 60 de rezervoare de combustibil, 105 sisteme de artilerie, 3 drone şi 2 nave uşoare.

UPDATE 14.17 Potrivit presei ucrainene, soldaţii ruşi care au ocupat Herson au părăsit centrul oraşului pe fondul protestelor împotriva invadatorilor.

UPDATE 14.42 Avionul folosit de preşedintele Rusiei a decolat sâmbătă dimineaţa de la Sankt Petersburg cu direcţia Washington, arată datele FlightRadar.

Potrivit unor surse, la bord s-ar afla ministrul de Externe Serghei Lavrov. Anterior, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că diplomaţii ruşi expulzaţi recent de la Washington vor fi aduşi în ţară cu un zbor special.

Acum câteva zile, SUA au anunţat expulzarea a 12 angajaţi ai misiunii ruse la ONU întrucât „activităţile lor nu corespund” statutului de diplomat.

UPDATE 13.14 Ruşii şi-au încălcat promisiunea de încetare a focului, continuând să bombardeze Mariupol motiv pentru care evacuarea civililor a fost anulată.

„Ruşii continuă să ne bombardeze şi să folosească artileria. E o nebunie”, a declarat viceprimarul Serhii Orlov pentru BBC.

UPDATE 13.11 Proteste disperate au loc sâmbătă în mai multe oraşe din Ucraina, oamenii întinzându-se pe asfalt în faţa blindatelor ruseşti în încercarea de a le întoarce din drum.

UPDATE 13.05 Femei şi copii din Ucraina sunt instruiţi să tragă cu arma, fiind fotografiaţi când învaţpă să tragă cu mitraliera şi să folosească un AK-47.

Totul vine ca urmare a invaziei Rusiei asupra Ucrainei şi ca măsură de siguranţă pe măsură ce atacurile se intensifică, forţele militare ruse distrugând mai multe oraşe, printre care şi oraşul-port Mariupol.

Femeile si copiii din Ucraina învăţaţi să ţină arma în mână. FOTO AFP

UPDATE 12.26 Forţele Armate ale Ucrainei au distribuit un filmuleţ în care anunţă că au doborât un elicopter militar rusesc sâmbătă dimineaţa.

„Slavă Ucrainei şi apărătorilor ei! Împreună spre victorie!”, se arată într-un mesaj pe Twitter al armatei ucrainene.

UPDATE 12.13 Premierul britanic Boris Johnson l-a comparat vineri pe Vladimir Putin cu fostul lider sârb Slobodan Milosevici, care a murit într-o celulă înainte de încheierea procesului său în faţa justiţiei internaţionale pentru genocid şi crime de război, relatează AFP.

Reamintind că Slobodan Milosevici a exaltat naţionalismul şi nevoia de a-şi „salva” poporul pentru a justifica represiunea împotriva albanezilor din Kosovo, Boris Johnson observă că există „un fel de analogie foarte puternică între această greşeală catastrofală şi ceea ce a spus preşedintele rus despre Kiev şi originile religiei, culturii şi civilizaţiei ruse şi obiectivele acesteia în Ucraina”.

„Există o analogie puternică între comportamentul lui Putin şi ultimii ani ai lui Slobodan Milosevici”, a declarat şeful Guvernului britanic într-un interviu acordat ziarelor La Repubblica (Italia, El Pais (Spania) şi Die Welt (Germania).

„Amândoi lideri erau la putere de multă vreme, ambii din ce în ce mai autocraţi, căutând să îşi consolideze poziţia în ţara lor şi au găsit o mare cauză naţionalistă”, a subliniat Johsnon.

UPDATE 11.53 Administraţia Moscovei a respins cererile pentru demonstraţii depuse atât de adversarii invaziei armatei ruse în Ucraina, cât şi cele ale susţinătorilor agresiunii împotriva ţării vecine.

Într-un comunicat publicat vineri, administraţia capitalei Federaţiei Ruse îşi justifică interdicţia din cauza pandemiei de COVID-19.

Administraţia Moscovei a primit mai multe cereri pentru demonstraţii cu 25.000 până la 100.000 de participanţi.

UPDATE 11.37 Poliţia italiană a confiscat un iaht aparţinând unuia dintre cei mai bogaţi oligarhi ai Rusiei, Aleksei Mordaşov. A fost confiscat şi iahtul unui apropiat al lui Putin, Ghenadi Timcenko. Sechestrarea bunurilor a avut loc în prezenţa avocaţilor proprietarilor acestora.

UPDATE 11.35 Lunetiştii ucraineni au ucis cel puţin trei comandanţi ruşi de rang înalt, acţiunea petrecându-se când oficialii ruşi s-au apropiat pentru a stimula coloana de tancuri să se apropie de Kiev.

UPDATE 11.33 În vremuri mai bune, pasionaţii ucraineni de drone îşi ridicau gadgeturile în aer pentru a fotografia nunţi, a fertiliza câmpurile de soia sau a concura cu alte drone pentru a se distra. Acum unii îşi riscă viaţa formând o forţă de voluntari de operatori de drone pentru a-şi ajuta ţara să respingă invazia rusă.

„Încercăm să folosim absolut tot ceea ce poate ajuta la protejarea ţării noastre, iar dronele sunt un instrument excelent pentru obţinerea de date în timp real. De ce facem asta? Nu avem altă opţiune. Acesta este pământul nostru, casa noastră”, spune Denis Suşko, şef de operaţiuni la compania DroneUA.

UPDATE 11.31 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pentru BBC că este convins că Ucraina poate câştiga războiul cu Rusia. 

„Dacă intenţia Moscovei este să încerce cumva să răstoarne guvernul şi să-şi instaleze propriul regim marionetă, 45 de milioane de ucraineni vor respinge acest lucru într-un fel sau altul”, a spus şeful diplomaţiei americane.

UPDATE 11.29 La Vaalimaa, punctul de trecere a graniţei dintre Rusia şi Finlanda, aflat la 193 de kilometri est de Helsinki, este coadă de autobuze şi maşinile care opresc pentru controlul vamal şi al paşapoartelor. Aceştia nu sunt ucraineni, sunt ruşi şi, deşi fluxul nu este imens, este constant. Vor să ajungă în Occident, pentru a nu trăi în ca în vremea URSS.

UPDATE 11.24 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat sâmbătă că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors din străinătate pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei ruse.

UPDATE 11.12 Un fragment de rachetă a aterizat în curtea reşedinţei lui Volodimir Zelenski, potrivit unor informaţii furnizate de purtătorul său de cuvânt. „M-aţi ratat!”, a reacţionat preşedintele ucrainean.

UPDATE 11.07 Vladimir Putin a semnat legea prin care impune cenzura totală în Rusia, iar jurnaliştii riscă până la 15 ani de închisoare sau trimiterea într-un lagăr de reeducare, scrie money.ro, precizând că mai multe posturi occidentale şi-au suspendat transmisia la Moscova.

Lista posturilor occidentale care nu vor mai emite în Rusia: CNN, CBS News, Bloomberg, ABC News, BBC, CBC.

UPDATE 10.00 Evacuarea civililor din Mariupol va începe la ora 11.00, au anunţat oficialităţile locale, citate de Le Figaro. „Mariupol nu reprezintă doar străzi şi case”, a spus primarul oraşului: „Mariupol înseamnă locuitorii săi”.

„În condiţiile bombardării constante, necruţătoare din partea ocupanţilor, nu există altă opţiune decât să le oferim locuitorilor posibilitatea de a părăsi în siguranţă Mariupol”, a spus Boicenko, potrivit BBC.

Evacuarea civililor din Mariupol va începe la ora 11.00 şi se va face până la ora 16.00, conform The Guardian.

În acest interval, trupele ruse vor înceta focul, acest lucru urmând să se întâmple şi la Volnovaha.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării anunţase deschidere de coridoare umanitare pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha.

UPDATE 09.55 Un miting spontan împotriva ocupanţilor ruşi a început în piaţa centrală din Herson, lângă clădirea administraţiei regionale de stat , scrie pe contul său de Telegramă ministrul adjunct de interne Anton Geraşcenko. Administraţia locală a fost înlocuită cu ruşi. 

„A început un miting împotriva ocupanţilor în piaţa centrală a Hersonului! Oameni, nu vă fie teamă! Adunaţi-vă! Ieşiţi pe străzile şi în pieţele oraşelor ocupate temporar! Cereţi ca ocupanţii să părăsească Ucraina!”, a scris Gheraşcenko.

UPDATE 09.10 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pentru BBC că este convins că Ucraina poate câştiga războiul cu Rusia. Înaltul oficial american nu a putut spune cât va dura conflictul, dar a insistat că înfrângerea Ucrainei nu este inevitabilă. Blinken a lăudat „rezilienţa extraordinară” a poporului ucrainean.

UPDATE 09.00 Înspre ce ţări se îndreaptă refugiaţii din Ucraina.

UPDATE 08.30 Rusia anunţă deschidere de „coridoare umanitare” pentru Mariupol şi Volnovaha

Ministerul rus al Apărării a anunţat că se vor deschide coridoarele umanitare, sâmbătă, la ora locală 10.00 (07.00 GMT), pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha.

Potrivit BBC, un „regim de tăcere” va fi implementat pentru ca populaţia civilă să părăsească oraşele şi a fost convenit cu autorităţile ucrainene, a declarat ministerul apărări.

Deocamdată nu există confirmare din partea ucraineană cu privire la aceste informaţii.

UPDATE 08.00 Echipă a televiziunii Sky News, prinsă luni într-o ambuscadă în Ucraina. Reporterul a fost rănit, cameramanul salvat de vesta antiglon

UPDATE 07.30 Alertă de raid aerian la Kiev, Chernihiv şi Jîtomîr. Au loc lupte pe străzile din Sumî.

O alertă de raid aerian a fost lansată, sâmbătă dimineaţă, în regiunea Kiev, Harkiv, Chernihiv şi Jîtomîr, potrivit The Kyiv Independent, care transmite că locuitorii ar trebui să meargă la cel mai apropiat adăpost. La Sumî au loc lupte pe străzi, în cea de-a zecea zi a invaziei militare a Federaţiei Ruse în Ucraina.

Raiduri aeriene au fost semnalate, potrivit surse citate, în Kiev, Chernihiv, Harkiv şi Jîtomîr. 

De asemenea, au loc lupte pe străzile din Sumî. Locuitorii sunt rugaţi să nu se deplaseze şi să se adăpostească.

De asemenea, oraşul-port strategic al Ucrainei, Mariupol, se află sub „blocadă” de către armata rusă, a transmis primarul oraşului, Vadim Boicenko, acesta solicitând înfiinţarea unui coridor umanitar, transmite sâmbătă Aljazeera.

UPDATE 07.00 Rusia va desfăşura până la 1.000 de mercenari în Ucraina, în perioada următoare, a transmis un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, potrivit CNN, acesta avertizând că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”

Potrivit CNN, Rusia este gata să mai desfăşoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile şi săptămâni, aşa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care spune că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”, o escaladare care ar putea duce la pierderi civile semnificative.

SUA au văzut deja „unele indicii” că mercenarii ruşi ar putea fi implicaţi în invazia Ucrainei de către Moscova „în unele locuri”, a declarat un oficial înalt al apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu a fost clar exact unde sau în ce număr. „Am văzut câteva indicii că sunt desfăşuraţi”, a spus oficialul.

Un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia intenţionează să mai desfăşoare până la 1.000 de mercenari în viitorul apropiat.

UPDATE 03.16 Ucraina bruiază comunicaţiile militare ruseşti pe unde scurte cu înregistrări ale imnului naţional ucrainean, se arată într-o postare pe canalul Telegram al Radei Supreme a Ucrainei.

UPDATE 01.47 Trupele ruse au bombardat cu muniţie cu dispersie (pentru vizualizarea VIDEO apasă link-ul) asupra satului Zatoka din regiunea Odesa.  Acest tip de muniţie poate arunca la faţa locului sute de submuniţii componente. „Rata de eşec a acestor submuniţii este mare: de obicei, o mare parte a bombelor nu detonează, ceea ce sfârşeşte frecvent prin a răni sau ucide copiii curioşi”.

UPDATE 01.05 „Facem apel la comunitatea internaţională, reprezentată de AIEA şi UE, să se asigure că grupurile de menţinere a păcii formate din reprezentanţi ai UE, AIEA şi Inspectoratul de Stat de Reglementare Nucleară din Ucraina ajung la toate cele cinci centrale nucleare din Ucraina. Este o chestiune de securitate mondială!” a spus prim-ministrul ucrainean într-o postare video, relatează Ukrinform.

UPDATE 00.55 Forţele aeriene ucrainene a respins atacurile aeriene inamice şi continuă operaţiunile militare sistematice. „Forţa Aeriană a Forţelor Armate ale Ucrainei a respins atacurile aeriene inamice. Ea continuă să desfăşoare operaţiuni militare sistematice. Până acum, invadatorii ruşi au pierdut deja 39 de avioane şi 40 de elicoptere”, a declarat serviciul de presă al Statului Major al Forţelor Armate. al Ucrainei postat pe Facebook.

Doar pe 4 martie, invadatorii ruşi au pierdut trei avioane de luptă Su-25: două dintre ele - în regiunea Cernihiv, unul - lângă Volnovaha, regiunea Doneţk.

UPDATE 00.16 „Forţele armate ale Ucrainei au rezistat atacului agresorului, iar acum nu numai că resping atacul, dar au lansat deja o contraofensivă. De exemplu, au împins linia de luptă de la Harkiv spre direcţia Sumî, preluând complet poziţiile de la frontiera de stat”, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinegubov, în seara zilei de 4 martie, relatează Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională, citat de Ukrinform.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite