LIVE TEXT Război în Ucraina. Batalionul Azov acuză Rusia că ar fi folosit arme chimice la Mariupol. Negocierile au ajuns într-un punct mort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev. FOTO EPA-EFE
Kiev. FOTO EPA-EFE

O substanţă otrăvitoare necunoscută a fost aruncată la Mariupol dintr-un UAV (vehicul zburător fără echipaj uman) rus, a transmis agenţia ucrainiană de ştiri UNIAN, citând un comunicat al rezprezentanţilor Batalionului Azov, care luptă, în prezent în Mariupol. Victimele au insuficienţă respiratorie şi sindrom vestibulo-atactic (provoacă o insuficienţă a sistemului vascular).

UPDATE 22.30 Astăzi, ocupanţii ruşi au lansat o lovitură cu rachete  asupra Myrhorod, regiunea Poltava, a anunţat pe canalul său Telegram de către şeful Administraţiei Militare Regionale Poltava, Dmitri Lunin.

UPDATE 22.23 Pe teritoriul Portului Comercial Mariupol Mariupol, membrii echipajului navei de marfă Blue Star-1, sub pavilion Liberia, au fost luaţi ostatici de către armata rusă.18 marinari ucraineni au fost duşi în Doneţkul, „ocupat temporar şi blocat de ocupanţii ruşi”. Comunicarea cu echipajul s-a pierdut pe 25 martie 2022. Se ştie că din cauza lipsei de hrană echipajul a fost nevoit să treacă la două mese pe zi”, a spus comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, pe Facebook.

Potrivit informaţiilor preliminare, ocupanţii ar putea deţine aproximativ 200 de membri ai echipajului mai multor nave care au fost blocate de ocupanţii ruşi în portul Mariupol.

UPDATE 22.05 Până la 22.000 de oameni au murit ca urmare a operaţiunilor militare din Mariupol asediat, a  declarat şeful OVA din Doneţk, Pavlo Kyrylenko, într-un comentariu pentru CNN. 

„Acum vorbim de 20 până la 22 de mii de morţi în Mariupol”, a spus Kirilenko.

Şeful OVA a subliniat că situaţia din oraş este dificilă şi a adăugat că numărarea victimelor este complicată de ostilităţile continue.

Totodată, în Mariupol, 40% din clădirile înalte cu 84.000 de locuitori au fost complet distruse. Acest lucru a fost raportat de Consiliul Local Mariupol în Telegram .

"Casele a 84.000 de locuitori din Mariupol au fost complet distruse. Este vorba de 40% din clădirile înalte sau aproximativ 2 milioane de metri pătraţi. Este nevoie de 2,3 miliarde de dolari pentru a construi această sumă de locuinţe şi pentru a crea acolo cel puţin condiţii de viaţă de bază", declaraţia a spus.

Se observă că Primăria Mariupol continuă să înregistreze distrugerile şi să evalueze pagubele. Potrivit estimărilor preliminare, necesarul total de reconstrucţie a infrastructurii oraşului a crescut la 12,5 miliarde de dolari.

UPDATE 21.45 Statele Unite evocă marţi ”informaţii credibile” cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească ”agenţi chimici” într-o ofensivă în vederea cuceririi oraşului ucrainan Mariupol, relatează AFP.

UPDATE 21.20 Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, care a fost blamat pentru relaţiile sale cu Rusia din ultimii ani, a afirmat marţi că a programat o vizită în Ucraina alături de alţi şefi de stat, dar a primit un refuz din partea Kievului, conform AFP.

UPDATE 21.00 Peste 870.000 de ucraineni s-au întors acasă de la începutul războiului rus, inclusiv femei şi copii, anunţă marţi grănicerii ucraineni, relatează AFP.

UPDATE 20.45 Aleksandr Lukaşenko a afirmat, marţi, că măcelul de la Bucea care a zguduit opinia publică internaţională a fost efectul unei „operaţiuni psihologice speciale a Marii Britanii”, potrivit Ukrayinska Pravda.

UPDATE 20.22 Preşedintele rus a declarat marţi într-o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său din Belarus Alexandr Lukaşenko că discuţiile de pace cu Ucraina au ajuns „într-un punct mort”.

„Cerinţele privind securitatea sunt un lucru, în timp ce chestiunile ce ţin de reglementarea relaţiilor cu privire la Crimeea, Sevastopol şi Donbas sunt lăsate în afara ariei acestor acorduri. Adică ne-am întors la o situaţie de blocaj pentru noi şi pentru toţi”, a spus Vladimir Putin.

De partea cealaltă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un interviu pentru CBS News că teritoriile din Ucraina nu sunt negociabile. Dacă am fi fost dispuşi să renunţăm la părţi din ţara noastră, atunci nu ar exista un război, a sublinat Zelenski.

UPDATE 19.50 Rusia are la dispoziţie „peste 80%” din puterea de luptă pe care a desfăşurat-o înainte de invazia Ucrainei, potrivit unui înalto oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

Oficialul a mai spus că Rusia a lansat până acum peste 1.540 de rachete împotriva Ucrainei.

„Estimăm că puterea de luptă a Rusiei (...) este de peste 80% din ce au avut” înainte de declanşara invaziei, a declarat oficialul într-o discuţie off-the-record cu jurnaliştii, potrivit CNN.

UPDATE 19.45 Negocierile cu Moscova pentru un acord de pace ruso-ucrainean sunt "extrem de dificile", a declarat miercuri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, după ce Vladimir Putin a denunţat "lipsa de consecvenţă" a ucrainenilor, potrivit AFP.

UPDATE 19.04 Plasat în arest la domiciliu în martie, la câteva zile de la începutul războiului la scară largă în Ucraina, Serghei Beseda, şeful Serviciului 5 al FSB, responsabil, între altele, de furnizarea de informaţii despre Ucraina, este acum după gratii la închisoarea Lefortovo.

FSB a încercat să minimizeze arestarea lui Beseda, prezentând-o ca o simplă interogare a influentului general-colonel. Dar această „simplă interogare” nu l-a salvat pe Beseda de o celulă la Lefortovo, afirmă jurnalistul rus Andrei Soldatov, care dă asigurări că deţine informaţii din surse sigure.

Există mai multe explicaţii pentru care Putin a decis abia acum să scape de Beseda. Unii spun că general-colonelul plăteşte pentru informaţiile proaste furnizate înainte de lansarea aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” din Ucraina. Dar, în interiorul FSB, se spune că motivul ţine de eşecul acestuia de a crea şi finanţa o opoziţie pro-Kremlin la Kiev. În orice caz, potrivit unor surse apropiate dosarului, acesta este motivul invocat în partea oficială din anchetă.

Dar aceste motive evocate nu sunt suficiente pentru explica de ce Putin a decis să-l trimită pe Beseda la Lefortovo. Cea mai probabilă explicaţie este aceea că Serviciul V-lea era încă responsabil de menţinerea contactelor oficiale cu CIA. Mulţi oficiali de la Moscova s-au întrebat de ce informaţiile lansate de americani înainte de război erau atât de precise. Acest lucru ar fi putut adânci climatul de paranoia deja existent la Kremlin. Iar când Putin devine paranoic, atunci începe să caute trădători în locurile şi în instituţiile despre care se ştie că au contacte oficiale cu serviciile secrete americane, scrie Andrei Soldatov.

UPDATE 17.36 Masacrul din oraşul Bucea, de lângă Kiev, este „un fake” („un fals”), a declarat marţi Vladimir Putin, a cărui armată neagă că a comis atrocităţi în Ucraina.

Putin compară aceste acuzaţii cu acuzaţiile privind folosirea armamentului chimic de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria.

„Avem acelaşi fake (fals) la Bucea”, susţine Putin.

Autorităţile ucrainene au anunţat că au descoperit sute de cadavre la Bucea după retragerea forţelor ruse din acest oraş, la sfârşitul lui martie.

Putin a mai susţinut, marţi, că ofensiva rusă în Ucraina va continua „calm”.

UPDATE 17.09 Mai multe persoane din Mariupol, soldaţi şi civili, au fost afectate de „o substanţă otrăvitoare cu origini necunoscute”. Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că autorităţile încă investighează incidentul, dar pe baza datelor preliminare, se presupune că ruşii ar fi folosit muniţie cu fosfor.

UPDATE 16.45 Potrivit ultimului bilanţ al armatei Ucrainei, Rusia a pierdut, până pe 11 aprilie, în jur de 19.500 de soldaţi şi 725 de tancuri. Oryx - un blog militar şi de informaţii care numără pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zona de război - spune că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri şi peste alte 2.000 de vehicule blindate.

Dar cât de mult s-au datorat aceste pierderi armelor antitanc oferite de naţiunile occidentale, cât incompetenţei Rusiei şi cât din cauza problemelor de logistică şi a tacticilor de luptă, se întreabă BBC.

Potrivit cifrelor Oryx, jumătate din tancurile pierdute de Rusia nu au fost distruse sau avariate de inamic, ci au fost capturate sau abandonate. Experţii pun acest lucru pe seama eşecurilor logistice şi a incompetenţei trupelor ruse.

UPDATE 15.51 Există tot mai multe acuzaţii de viol şi agresiuni sexuale comise împotriva unor femei şi copiii în Ucraina, a declarat directorul executiv al ONU Femei („UN Women„), Sima Bahous, adăugând că acestea trebuie investigate.

„O combinaţie de strămutări în masă cu o prezenţă numeroasă de recruţi şi mercenari şi brutalitatea manifestată împotriva civililor ucraineni au stârnit motive de îngrijorare profundă”, a declarat Sima Bahous în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

„Riscul traficului de persoane creşte pe măsură ce situaţia devine mai disperată. Femeile tinere şi adolescenţii neînsoţiţi sunt expuşi unui risc deosebit”, a subliniat Bahous.

Declaraţiile au fost făcute în urma unei vizite în Republica Moldova, ţară despre care ea a spus că a primit aproximativ 95.000 de refugiaţi ucraineni, în timp ce „alţi mii” au tranzitat-o. Oficialul ONU a mai remarcat că cei care au sosit erau în mare parte femei, copii şi bătrâni.

UPDATE 15.00 Vladimir Putin a susţinut marţi că războiul său din Ucraina este „corect” şi că îşi va atinge obiectivele sale, pe care le cataloghează drept „clare” şi „nobile”.

Într-un discurs ţinut la o ceremonie de premiere la Cosmodromul Vostocinîi, în Extremul Orient al Rusiei, liderul de la Kremlin a spus că un război cu forţele antiruse de la Kiev era inevitabil, iar acest război este singura cale pentru „proteja” populaţia din Donbas, o regiune geografică din sud-estul Ucrainei. El a încercat din nou să inducă ideea că antirusism înseamnă automat neonazism şi că a declanşat războiul pentru a apăra Rusia.

„Ucraina a început să se transforme într-o bază de operaţiuni antirusă, a început să crească germenii naţionalismului şi ai neonazismului. Neonaziştii au fost plantaţi acolo în mod deliberat, iar ciocnirea Rusiei cu aceste forţe era inevitabilă. Ei alegeau doar momentul potrivit pentru a ataca”, a declarat Putin, care s-a deplasat la Cosmodromul Vostocinîi împreună cu aliatul său de la Minsk, dictatorul Aleksandr Lukaşenko.

„Acesta este un fapt evident. Neonazismul, din păcate, a devenit un mod de viaţă într-o ţară destul de mare, aproape de noi. Este un lucru evident: era inevitabil, era doar o chestiune de timp”, a adăugat el.

„Evident, nu am avut altă opţiune, este corect. Şi nu există nicio îndoială că obiectivele vor fi atinse”, a insistat Putin.

UPDATE 14.45 Cadavre ale unui număr de şase persoane au fost descoperite într-un subsol, la periferia Kievului, de unde s-a retras la sfârşitul lui martie armata rusă, anunţă marţi Parchetul General ucrainean, relatează AFP.

UPDATE 14.20 Ucraina ar fi confiscat zece nave comerciale ruseşti, cu o valoare totală de 34 milioane de dolari. Opt nave şi două petroliere au fost blocate în porturile ucrainene înainte de a putea bloca, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 12.22 Estul Ucrainei se va confrunta cu o intensificare a luptelor în următoarele două-trei săptămâni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile în acea zonă, estimează Ministerul britanic al Apărării într-o notă publicată marţi pe Twitter.

Atacurile armatei ruse rămân concentrate asupra poziţiilor armatei ucrainene de lângă Doneţk şi Luhansk. O nouă ofensivă este prevăzută la Kramatorsk, în timp ce luptele continuă în jurul oraşelor Herson şi Mîkolaiv, potrivit serviciilor de informaţii militare ale Marii Britanii.

De asemenea, potrivit notei publicate marţi de Ministerul britanic al Apărării, forţele ruse continuă să se retragă din Belarus pentru a se redesfăşura în estul Ucrainei.

UPDATE 11.53 Mii de ucraineni sunt mutaţi la mii de kilometri depărtare de casele lor şi în regiuni îndepărtate ale Rusiei. refugiaţii sunt interogaţi ore în şir de autorităţile ruse, iar apoi sunt deportaţi cu autocarele în cele mai îndepărtate zone din Rusia, dar nu în oraşele mari precum Moscova sau Sankt Petersburg.

Kremlinul a emis luna trecută un ordin de urgenţă de a muta 95.739 de persoane în regiuni îndepărtate din ţară, specificându-se că Guvernul „aprobă repartizarea cetăţenilor Federaţiei Ruse, Ucrainei, Doneţk şi Luhansk către «entităţile constitutive ale Federaţiei Ruse»”.

Astfel, decretul ar include prevederi privind trimiterea a 11.398 de oameni în Siberia, 7.218 în Orientul Îndepărtat şi 7.023 în Caucazul de Nord, potrivit Daily Mail.

UPDATE 11.51 Vladimir Kara-Murza, unul dintre principalii opozanţi ai lui Vladimir Putin aflat în libertate în Rusia înainte de declanşarea războiului la scară largă în Ucraina, a fost arestat, informează The Moscow Times.

Încă nu se ştiu motivele acestei noi arestări considerate arbitrare. Totuşi, în ultimele zile, Kara-Murza a criticat fără nicio reţinere războiul dus de Putin împotriva Ucrainei.

În Rusia, un pachet de legi adoptat după declanşarea războiului interzice defăimarea armatei ruse şi activităţile în străinătate ale conducerii statului, prevăzând pedepse de până la 15 ani de închisoare.

„Nu am absolut nicio îndoială că regimul Putin va sfârşi din cauza războiului din Ucraina”, a declarat el recent pentru CNN.

Potrivit unui alt opozant, Ilia Iaşin, Kara-Murza a fost arestat din motive necunoscute şi dus la o secţie de poliţie din centrul Moscovei.

UPDATE 11.49 „Toate opţiunile sunt pe masă” ca răspuns în cazul în care Rusia ar recurge la atacuri cu arme chimice în Ucraina, a avertizat, marţi, secretarul de stat britanic însărcinat cu Apărarea, James Heappey, potrivit news.ro.

„Există unele lucruri care depăşesc limitele, iar utilizarea armelor chimice va primi un răspuns şi toate opţiunile sunt pe masă pentru ce ar putea presupune acel răspuns”, a spus Heappey pentru Sky News.

Volodimir Zelenski a declarat, luni, că armata rusă ar putea recurge la arme chimice şi a solicitat Occidentului să impună noi sancţiuni, puternice, împotriva Moscovei care să o descurajeze să folosească astfel de arme.

UPDATE 9.30 Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a cerut luni statelor membre să trimită către Kiev armamentul şi echipamentele militare cerute de către preşedintele Volodimir Zelenski. Şeful statului ucrainian se aşteaptă ca ruşii să atace sistematic în estul ţării, iar de aceea perioada următoare este crucială.

Miniştrii de Externe s-au întâlnit luni pentru a discuta despre armamentul şi echipamentele necesare armatei ucrainiene deoarece în orice moment, se aşteaptă la întărirea ofensivei ruşilor în estul ţării şi au nevoie de arme, potrivit Mediafax.

Prin urmare, diplomatul european a cerut ca decizia trimiterii de arme şi echipament să fie luată rapid, în câteva zile, nu săptămâni.

Armata ucrainiană a cerut tancuri, lansatoare de rachete, iar guvernele membre UE examinează cererile. 

Momentan, Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că va trimite o parte dintre armele cerute, inclusiv rachete antinavă.

UPDATE 7. 36 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunţat că biroul său anchetează 5.800 de cazuri de crime de război comise de ruşi, ea precizând că pe zi ce trece procedurile sunt tot mai multe, informează cnn.com.

Venediktova a declarat că Ucraina a identificat peste 500 de suspecţi, inclusiv politicieni ruşi, personal militar şi agenţi de propagandă “care au vrut acest război, au început acest război şi l-au continuat”.

Afirmaţiile procurorului general vin în contextul în care întreaga lume a fost şocată de atrocităţile din Ucraina, după imagini şocante cu cadavre pe străzile din Bucea.

UPDATE 7.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit, el precizând că şi acest lucru trebuie să fie considerat crimă de război.

“În regiunile din nordul ţării, din care ocupanţii au fost goniţi, continuă munca pentru aducerea siguranţei. În primul rând, eliminarea minelor. Trupele ruse au lăsat în urmă zeci, dacă nu sute de mii de obiecte periculoase. Acestea sunt abuze care nu au explodat, mine. Zilnic se elimină mii de astfel de obiecte. Ocupanţii au lăsat mine peste tot. În casele asediate. Pe străzi, pe câmpuri. Au minat proprietăţile oamenilor, maşini, uşi. Au făcut totul conştient, pentru a face revenirea în zonele acestea după eliberare cât mai periculoasă posibil. Din cauza acţiunilor armatei ruse, teritoriul nostru este în prezent printre cele mai ‘contaminate’ cu mine din lume. Şi cred că asta trebuie de asemenea să fie considerată o crimă de război a trupelor Rusiei. Ei au făcut deliberat totul pentru a ucide sau a mutila cât mai mulţi oameni posibil, chiar şi atunci când au fost forţaţi să se retragă de pe pământul nostru. Fără ordinele corespunzătoare, nu ar fi făcut-o”, a spus Zelenski.

El a precizat că se lucrează la o cale legală şi cât mai rapidă pentru ca ocupanţii să fie traşi la răspundere. “Lucrăm la o cale legală pentru a-i aduce pe ocupanţi în faţa justiţiei, o cale eficientă şi cât mai rapidă posibil. Pentru a nu aştepta decenii până când procedurile legale internaţionale se vor încheia, ci pentru a se accelera cursul justiţiei”.

Zelenski a vorbit şi despre posibila folosire de arme chimice de către ruşi: “Astăzi, ocupanţii au emis un nou comunicat, care este mărturie a pregătirilor lor pentru o nouă etapă a de teroare împotriva Ucrainei şi a apărătorilor noştri. Unul dintre cei care au vorbit în numele ocupanţilor a afirmat că ei ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor Mariupolului. Tratăm acest lucru cu seriozitate. Vreau să le amintesc liderilor mondiali că posibila folosire de arme chimice de către armata rusă s-a discutat deja. Şi deja atunci se presupunea că este necesară o reacţie mai dură şi mai rapidă împotriva agresiunii Rusiei”.

De asemenea, Volodimir Zelenski a anunţat că vor urma noi sancţiuni pentru Rusia şi a precizat că acestea trebuie să includă şi un embargo cu privire la petrol. “Uniunea Europeană a început să discute al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Este timpul ca acest pachet să fie făcut astfel încât dintre Rusia să nu se mai audă niciun cuvând despre arme de distrugere în masă. Un embargo împotriva Rusiei cu privire la petrol este obligatoriu”.

UPDATE 7.33 Peste 10.000 de civili au murit în oraşul Mariupol, de la startul invaziei, a anunţat primarul Vadim Boicenko, potrivit The Guardian.

Boicenko a precizat că bilanţul deceselor ar putea depăşi 20.000.

El i-a acuzat pe ruşi că au blocat convoaiene umanitare către oraş în tentativa de a ascunde carnagiul.

Boicenko a vorbit şi despre afirmaţii ale oficialilor ucraineni că armata rusă a adus echipamente mobile de incinerare pentru a scăpa de cadavrele victimelor asediului: „Au venit crematorii mobile sub formă de camioane”.

Primarul a mai afirmat că soldaţii ruşi au dus multe cadavre la un centru comercial unde există depozite şi frigidere.

UPDATE 06.26 Pentagonul nu poate confirma rapoartele conform cărora forţele ruse au folosit o armă chimică în Mariupol, dar oficialii rămân îngrijoraţi de potenţiala utilizare de către Rusia a unei lovituri care implică substanţe chimice, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, relatează Ukrinform, citând CNN .

„Aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare şi reflectă preocupările pe care le-am avut cu privire la potenţialul Rusiei de a folosi o varietate de agenţi de control al revoltelor, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenţi chimici, în Ucraina”, a spus Kirby. Potrivit lui Kirby, Pentagonul va monitoriza situaţia îndeaproape.

UPDATE 03.16 Statele Unite şi Marea Britanie au răspuns declaraţiei reprezentanţilor Batalionului Azov, conform căreia ocupanţii ruşi au folosit arme chimice în Mariupol.

Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit Liz Trass a declarat că verifică deja aceste informaţii împreună cu partenerii din NATO. „Orice utilizare a unor astfel de arme va fi o escaladare necruţătoare a acestui conflict şi vom cere un răspuns de la Putin şi regimul său”, a scris ea pe Twitter .

Într-un comentariu pentru CNN, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că sunt îngrijoraţi de posibila utilizare de către Rusia a echipamentelor anti-revoltă în Ucraina. „Pentagonul nu poate confirma informaţii conform cărora trupele ruse au folosit ceva care ar putea fi arme chimice în Mariupol, dar oficialii rămân îngrijoraţi de posibila utilizare de către Rusia a controlului revoltelor”, a spus el. Potrivit lui Kirby, Pentagonul este la curent cu aceste rapoarte şi va monitoriza îndeaproape situaţia. „Aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt un motiv de îngrijorare profundă şi reflectă îngrijorarea noastră că Rusia ar putea folosi diverse mijloace pentru a potoli tulburările din Ucraina, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu substanţe toxice”, a spus el.

Se va aminti că la 11 aprilie, forţele de ocupaţie ruse au folosit în Mariupol o  substanţă otrăvitoare de origine necunoscută. Victimele au insuficienţă respiratorie, sindrom vestibulo-atactic.

Liderul Azov, Andriy Biletskyi, a spus că trei luptători de-ai săi aveau semne clare de otrăvire chimică, dar fără consecinţe catastrofale.

UPDATE 02.26 Trei luptători Azov au fost răniţi în urma unui atac chimic la Mariupol, a anunţat liderul „Azov” Andriy Biletsky pe canalul său Telegram.

"Ruşii au lovit cu arme chimice la Mariupol, în uzina Azovstal, în fortăreaţa ucraineană de luptători, în cetatea Azov. Apropo de latura practică a loviturii, este mică. Trei oameni au semne clare de otrăvire chimică, dar fără consecinţe catastrofale.” , - a raportat el.

Potrivit lui Biletsky, astfel de acţiuni ale Rusiei mărturisesc laşitatea sa. "Nu pot lua Mariupolul, nu pot lînvinge pe cei din Azov şi nu îi pot învinge pe apărători ucraineni. Sunt disperaţi şi nu au de ales decât să folosească arme interzise, fără discernământ", a spus el.

UPDATE 01.54 În zona Nikolaev, ocupanţii deghizaţi în civili şi folosind maşini civile cu numere ucrainiene au încercat să atace poziţiile armatei ucrainene, a raportat Comandamentul Operaţional „Sud” pe Facebook. Astfel, potrivit armatei, ocupanţii încearcă să-şi îmbunătăţească poziţia tactică şi să obţină un punct de sprijin la graniţele administrative ale regiunii Herson din zona Bugului de Sud, dar sunt multe cazuri de dezertări din unităţile ruse.

"Totodată, în regiunea Mykolayiv, căutând modalităţi disperate de sabotaj, rasişti ​​deghizaţi, în 3 maşini civile au încercat să se prefacă a fi un grup de localnici evacuaţi care s-au rătăcit. Raşiştii au rămas rapid de pe câmpul de luptă", au spus militarii.

Din cauza înrăutăţirii condiţiilor meteorologice - vânturi fputernice şi ploi - inamicul nu poate folosi vehicule aeriene fără pilot pentru recunoaştere şi corectarea loviturilor.”

"În zona operaţională a Mării Negre, forţele naturii sunt şi ele de partea Ucrainei: vremea furtunoasă face mult mai dificilă manevrarea unui grup naval de rasişti. Dar ameninţarea cu rachete dinspre mare rămâne", avertizează armata.

UPDATE 00.42 Datorită acţiunilor armatei ruse, teritoriul Ucrainei de astăzi este unul dintre cele mai „contaminate” cu mine, din lume. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Volodymyr Zelensky în timpul unui mesaj video după cea de-a 47-a zi de război.

„Lucrările de securitate continuă în zonele de nord ale ţării noastre, de unde au fost expulzaţi ocupanţii. În primul rând, terenul este deminat. Trupele ruse au lăsat în urmă zeci, dacă nu sute de mii, de obiecte periculoase. mai puţin de câteva mii de astfel de articole. ”, a spus preşedintele. Potrivit acestuia, ocupanţii au lăsat mine peste tot.

"În casele pe care le-au sechestrat. Doar pe străzi, pe câmpuri. Au minat bunurile oamenilor, au minat maşini, au minat uşi. Am făcut deliberat totul pentru ca întoarcerea în aceste zone după dezafectare să fie cât mai periculoasă. Din cauza armatei ruse, teritoriul nostru este unul şi cred că aceasta ar trebui văzută şi ca o crimă de război de către trupele ruse, care au făcut în mod deliberat tot ce le-a stat în putinţă pentru a ucide sau mutila cât mai mulţi dintre oamenii noştri posibil, chiar şi atunci când au fost forţaţi să se retragă de pe pământul nostru ​​au făcut asta”, a subliniat şeful statului.

UPDATE 00.05 Federaţia Rusă a folosit arme chimice la Mariupol. O substanţă otrăvitoare necunoscută a fost aruncată dintr-un UAV inamic. În martie, liderii mondiali au vorbit despre posibilitatea unui atac chimic şi au avertizat Rusia împotriva consecinţelor.

În special, pe 20 martie, reprezentantul permanent al SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield, a avertizat că Rusia s-ar confrunta cu consecinţe serioase dacă va folosi arme chimice în Ucraina, relatează CNN .

„Suntem îngrijoraţi că ar putea folosi arme chimice în Ucraina... Aţi văzut deja consecinţele acţiunilor noastre împotriva Rusiei şi lui Putin şi ei simt efectele. Şi se vor simţi şi mai mult dacă vor lua această decizie tristă de a folosi arme chimice.” a spus Thomas Greenfield.

Trei zile mai târziu, pe 23 martie, preşedintele american Joe Biden a numit ameninţarea cu folosirea de către Rusia a armelor chimice în timpul agresiunii împotriva Ucrainei „reală”. „Cred că este o adevărată ameninţare”, a spus Biden la acea vreme. El a promis că îşi va exprima îngrijorările liderilor europeni la summitul NATO din ziua următoare. „Le voi spune în persoană, voi spune tot ce am de spus, o voi spune când voi ajunge acolo”, a adăugat Biden.

După summitul NATO, liderul american a spus că Statele Unite vor răspunde dacă preşedintele rus Vladimir Putin va folosi arme de distrugere în masă, dar răspunsul va depinde de situaţie. „ Vom răspunde dacă le vor folosi. Natura răspunsului va depinde de natura situaţiei”, a spus Biden.

Pe 28 martie, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat ameninţarea cu utilizarea de către Rusia a armelor chimice. În special, el i-a ameninţat pe ruşi cu „măsuri dramatice”. „Utilizarea armelor biologice şi chimice nu ar trebui să se întâmple şi de aceea suntem cu toţii atât de deschisi, atât de sinceri în această chestiune”, a spus el într- un interviu acordat  ARD. În acelaşi timp, Scholz a subliniat că NATO nu va intra în război de partea Ucrainei dacă Rusia ar decide să lanseze un atac chimic.

ŞTIRE INIŢIALĂ Rusia a folosit arme chimice în Mariupol, transmite agenţia ucrainiană de ştiri UNIAN, citând surse din Batalionul Azov. În Mariupol, regiunea Doneţk, ocupanţii au folosit o substanţă otrăvitoare necunoscută împotriva militarilor şi civililor. Substanţa otrăvitoare a fost aruncată dintr-o dronă în Mariupol, au declarat reprezentanţi ai Azov pe Telegram.

Potrivit celor menţionate în postare, victimele au insuficienţă respiratorie şi sindrom vestibulo-atactic (provoacă o insuficienţă a sistemului vascular).

„... În urmă cu aproximativ o oră, forţele de ocupaţie ruse au folosit o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor şi civililor ucraineni din oraşul Mariupol, care a fost aruncată de pe un UAV inamic...”, a spus Azov.

InformNapalm raportează că ar fi putut fi folosit gaz sarin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite